Днес отбелязваме Деня на Европа

Денят на Европа е повод за празнични изяви в много европейски държави.

© Reuters

Денят на Европа е повод за празнични изяви в много европейски държави.На днешната дата преди 63 години френският министър на външните работи Робер Шуман прави стъпка към създаването на Европейския съюз. На 9 май 1950 г. Шуман призовава Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа реална стъпка към създаването на европейската федерация".


Той предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира Шуман, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си. Това предложение остава в историята като Декларацията на Шуман и се приема за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.


Думите на Шуман, че "Европа няма да се създаде отведнъж, нито само с един-единствен план. Тя ще бъде изградена само с помощта на конкретни стъпки, създаващи преди всичко една действителна солидарност", се приемат като основополагащи за днешна обединена Европа. Речта му е вдъхновена от идеите на френския държавник и икономист Жан Моне.
Френското предложение се приема с готовност от Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург и през април 1951 г. те подписват договор, с който учредяват първата европейска общност - Европейска общност за въглища и стомана.


През 1985 г. ръководителите на страните от Европейската общност на свое заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава до днес този ден символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа.


Денят на Европа е повод за празнични изяви в много европейски държави. В България Представителството на Европейската комисия в България и Информационното бюро на Европейския парламент в България организират серия от събития. Подробна информация за всички празнични събития, посветени на Деня на Европа, можете да намерите на сайта на Информационното бюро на ЕП в България.


На 9 май в 10:30 часа в Националния археологически музей ще се проведе дискусия "Това е нашата Европа: Kак да бъдем активни граждани?". Ще бъдат представени на инициативите, организирани от Представителството на Еврокомисията и от Информационното бюро на Европарламента в България, по случай Европейската година на гражданите, като и ще се проведе ученическо състезание – викторина по европейски теми.


В 12:50 ч. децата ще излязат пред музея и заедно ще формират надпис "Важна е Европа, важен си ти!", за да подчертаят важността на Европейската година на гражданите. Ще има възможност за снимки за представителите на медиите.


Също на 9 май, от 12:00 до 19:00 часа, всеки желаещ може да се включи в многобройните викторини и игри с  награди за участници,  които ще се организират на информационни щандове в четири големи търговски центъра в София - Mall of Sofia (бул. Ал. Стамболийски 101), Сердика Център (бул.Ситняково 48), THE MALL (бул. Цариградско шосе 115Z), Сити Център София (бул. Арсеналски 2).


За втора поредна година безплатният вестник "Поколение Европа", посветен на 9 май - Деня на Европа, изцяло подготвен и списван от студенти, ще бъде разпространяван на всички публични събития, в български университети и в центровете Европа Директно. Изданието е на Информационното бюро на Европейския парламент в България.


В Деня на Европа вицепрезидентът Маргарита Попова ще бъде на посещение в Ловеч, където ще открие спортната зала на Гимназията с преподаване на чужди езици "Екзарх Йосиф I".

Ключови думи към статията:

Коментари (137)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Честито европейци !!!
  Ако някой се е затъжил за парадите от едно време да гледа ОРТ !

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 2. 2 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Днес нямаше да отбелязваме Деня на Европа, ако не беше 9 май - День Победы !
  Слава на Червената армия спасила света от фашистката чума!
  http://vbox7.com/play:74472961
  http://vbox7.com/play:adba5f41 День Победы, как он был от нас далёк,: Как в костре потухшем таял уголек. Были версты, обгорелые, в пыли, -: Этот день мы приближали как могли.
  http://vbox7.com/play:840f6842 Вставай, страна огромная, Вставай на смертный бой. С фашистской силой темною, С проклятою ордой! Припев: Пусть ярость благородная. Вскипает, как волна!... http://vbox7.com/play:df433552

 3. 3 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Днес отбелязваме Деня на Европа!?
  Представител на ЕС пред Ройтерс: България е като ”Дивия Запад”
  Свивайки рамене в смисъл "какво да се прави", той заявява, че не е възможно да се върне историята и че Румъния и България са членове на Европейския съюз. Другите държави трябва да приемат реалността и да се справят с нея, колкото и предизвикателна да е тя.
  Денят на Европа е повод за ....Ще перифразирам Найджъл Фарейдж и ще кажа:“Не искам да бъда груб, но вие, еврочиновниците в Брюксел наистина имате излъчването на мокри парцали и външен вид на нископоставени банкови чиновници. Кой сте вие? Никога не бях чувал за вас... Въпреки това усещам, че сте компетентни, способни, алчни и опасни, и не се съмнявам, че намерението ви е да сте тихият убиец на европейската демокрация и европейските национални държави и искате нищо повече от това да сме ви протекторат. Изглежда, ненавиждате самата идея за съществуването на национални държави. Вероятно това е защото идеята за създаване на Европейския Съюз идва от Съединените американски щати, която до голяма степен всъщност не е държава. През 1897 г. Жан-Габриел Моне става председател на местния кооператив на производителите на коняк и прави икономическа кариера като започва да изнася продукция в чужбина, включително в САЩ. Заради семейния бизнес в Америка осемнадесетгодишният Жан е изпратен в САЩ. Съединените американски щати оказват потресаващо влияние върху младия и буден французин до такава степен, че 30 години по-късно той решава да постави Европа на пътя към създаване на Съединени европейски щати. Робер Шуман е смятан за един от бащите основатели на европейското единство. В сътрудничество с Жан Моне той съставя плана „Шуман“, придобил широка известност, който е оповестен на 9 май 1950 г. – датата, която днес се смята за рожден ден на Европейския съюз.
  http://europa.eu/about-eu/eu-history/founding-fathers/index_bg.htm
  "Масонска траурна музика" - едно от най-сюблимните произведения на Моцарт и изразява схващанията на маестрото за смъртта...В сътрудничество с Жан Моне, Робер Шуман съставя плана „Шуман“ - масония и гнусотия до шия. Но то едва ли може да е друго, предвид бездарната му пошлост.

 4. 4 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 547 Весело

  Да. Деня на Европа....ама...не точно...просто ще си отвлечем вниманието от един друг парад на една друга държава
  Понеже предложението на някой си за нещо си малко ми се вижда налудничево да се приема като ден на един цял континент. Предложението не е събитие.

 5. 5 Профил на Земляк
  Земляк
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Искат да откраднат деня на победата
  Хей това да се чества като предупреждение към днешните лигльовци да не дърпат опашката ....Че ВЪЗМЕЗДИЕ ВИНАГИ ЩЕ ИМА!!!!
  http://www.youtube.com/watch?v=7g9Q9IDK5Ec

  „Tutto nello Stato, niente al di fuori dello Stato, nulla contro lo Stato“
 6. 6 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 442 Неутрално

  В 00:43 московско време на днешния ден в източното предградие на Берлин Карлхорст е подписан актът за пълна и безусловна капитулация на Третия райх. От страна на Третия райх документът подписват Кайтел - началник на Върховното главнокомандване на Въоръжените сили, генерал-полковник Щумпф – представител на ВВС, адмирал фон Фридебург – представител на флота. Приемат капитулацията маршалите Жуков и маршал Тедер - заместник главнокомандващия на съюзните експедиционни сили. Свидетели са генерал Спаатс от САЩ и генерал де Тасини от Франция.
  Руснаците: те не започват войните - те ги завършват!

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 7. 7 Профил на Земляк
  Земляк
  Рейтинг: 714 Гневно

  До коментар [#6] от "niko_tin":

  Хей това искат да разводнят тия ... хм!!!!!

  „Tutto nello Stato, niente al di fuori dello Stato, nulla contro lo Stato“
 8. 8 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 809 Неутрално

  А на всички троянски коне и кончета ,които се проявяват и във форума и се опитват да ни натрапват клишета бих казал. Пътят към обединена Европа е в противовес на този застлан с много сълзи и човешки загуби в името на евразийските имперските амбиции на една държава. Този път ние българите не искаме да следваме.
  Честито европейци!!

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 9. 9 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3014 Неутрално

  Честит ден на Европа. европейци!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 10. 10 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 759 Неутрално

  С Днем Победы, друзья!

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5665 Неутрално

  Парадът на Победата започва точно в 9.00 наше време ! нямаше да има ЕС без 9 май 1945 г . - такива са фактите ! Питайте роднините на тези, които са загинали на фронтовете и в концлагерите . Питайте и евреите !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на Граф Влад Задунайски
  *****
  Весело

  [quote#5:"Земляк"]Искат да откраднат деня на победата [/quote]
  Знаеш ли този руски идиоматичен израз:КИШКА ТОНКА?

  Победа - Ал.Харчиков
  Мы боль поражений узнали сполна,
  Но нас для Победы растила страна.
  Вернулась к нам слава. Настал наш черед.
  Под грохот металла пошли мы вперёд!

  И вот она - наша Победа! Домой эшелоны спешат.
  Победа, победа, победа - страна обнимает солдат.
  Победа... победа... - в салютах Москва.
  Мы живы,.. и с нами Отчизна жива!

  У берега Волги под шквальным огнём
  Мы верили твёрдо, что Эльбу возьмём!
  В крови истекая средь вьюжных полей,
  Мы грезили главной победой своей!..

  Победа, победа, победа - спешат на Восток поезда.
  Победа, победа, победа - встают из руин города.
  Победа... победа... - ликует Москва.
  Мы живы,.. и значит... Россия жива!

  От стен Сталинграда, Смоленска, Орла
  Нас воля стальная в Берлин привела.
  Поднялось над ним словно солнце весны
  Победное знамя советской страны!..

  Победа, победа, победа - и счастьем сияют глаза.
  Победа, победа, победа - и дышат надеждой сердца.
  Победа... и слёзы... над чаркой хмельной
  Роняет... бывалый... боец фронтовой...

  Победа, товарищ победа! Помянем погибших солдат
  И скажем: Ура, Севастополь! Ура, Киев, Брест, Ленинград!
  Победа!.. С тобой мы вернулись домой.
  Победа, салюты гремят над Москвой!..

  Победа, родные, победа! Как звонко поют соловьи.
  Победа, победа, победа! Как много в России любви.
  Победа...победа... Какие слова!
  Мы живы,.. и значит... Россия... жива!

  http://www.youtube.com/watch?v=tr9JizzHQDQ


 13. 13 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#8] от "Чърчил":"Чърчил" всеизвестен със злобата си към България. Ето част от фразите му за нас, българите: "Държава на име България не трябва да съществува."
  Чърчил казва:
  “Аз познавам българите от 30 години. Те са грешен народ, който заслужава да му бъде предаден строг урок... София трябва да бъде бомбардирана колкото се може по-скоро.” След получаването на тази информация Рузвелт се обръща към Чърчил с предложение да бъдат прекратени бомбардировките над България. В своята ответна телеграма Чърчил пише:
  “След като лекарството е свършило толкова добра работа, нека да продължат да получават допълнителни дози от него.”

  [quote#8:"Чърчил"]Този път ние българите не искаме да следваме.
  Честито европейци!![/quote]

 14. 14 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#2] от "latcho59":

  Лъчка,
  не си прав моето момче. дори и Сталин да не беше спечелил войната, днес пак щеше да има обединена Европа. не може една тоталитарна държава да държи в ръцете си цяла общност от държави и народи със силата на оръжието.

  Сталин победи Хитлер, за да окупира цяла Източна Европа и да я удави в кръв, за да наложи собствените си комунистически марионетни режими. от друга страна, цяла Западна Европа беше под постоянна угроза от окупация или ядрен холокост. така, че не ми хвали мустакати диктатори. доказали са се като мракобесници и изроди.

  РЕФОРМИ !
 15. 15 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#8] от "Чърчил":
  От Курска и Орла Война нас довела. До самых вражеских ворот. Такие, брат, дела. http://www.youtube.com/watch?v=cUfRdbuKcpc

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Урко
  Урко
  Рейтинг: 334 Гневно

  Предвид помията през последните седмици , не мисля че имаме право да празнуваме. Днес по-скоро е ден за срам. Заприличали сме точно на България от периода 1376-1396

  С Бойко напред, 10 пъти подред. Ревете синьо-червени комунета
 18. 18 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1562 Весело

  День Победы !

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 19. 19 Профил на Граф Влад Задунайски
  *****
  Неутрално

  А ето една песен...малко тъжна може би:

  День победы 9 мая

  Герой - орденоносец, Трофимов Пал Егорыч
  С волненьем собирается на праздничный парад.
  Движением привычным застёгивает китель,
  Слегка ссутулив плечи под тяжестью наград.

  Берет трофейный Вальтер, добытый в сорок пятом
  И от воспоминаний взор туманится слегка.
  Выходит он пораньше, он опоздать не может,
  Ведь он один остался из своего полка (х2)

  Единственный сын мэра, Серёжа Кривопалов,
  На чёрном Porshe Cayen-е летит на красный свет
  С ночного Авто - пати, под оксибутератом,
  Без прав, без документов, 17 юных лет.

  А рядом на сиденье - путана Ангелина
  Спидометр закрыла беспокойной головой.
  И Кривопалов - младший, не глядя на дорогу
  Вдавил акселератор напрягшейся ногой.

  И младший Кривопалов, не глядя на дорогу
  Вдавил акселератор беспечною ногой.

  Старик - орденоносец, Трофимов Пал Егорыч
  Стоит на светофоре и волнуется слегка.
  Он не идёт на красный, он рисковать не может,
  Ведь он один остался из своего полка.

  А Porshe Cayene стрелою проносится по встречке,
  Путана Ангелина наращивает темп,
  И Кривопалов - младший, не глядя на дорогу,
  Глотает запрещённый в стране медикамент.

  И Кривопалов - младший, не глядя на дорогу,
  Глотает запрещённый везде медикамент.

  И вот он загорелся, зелёный человечек,
  Старик как по Берлину, по зебре зашагал,
  Как вдруг прибором чутким для усиленья слуха
  Мотора рёв звериный внезапно услыхал.

  Другой старик бы точно окаменел от страха,
  И кончилась бы песня про другого старика,
  Но тут особый случай, Трофимов Пал Егорыч
  Не зря один остался из своего полка!

  Блеснул трофейный Вальтер в руке у ветерана,
  легко пронзили пули тугую плоть колёс,
  И как не раз бывало в далёком сорок третьем,
  Немецкая машина скатилась под откос.

  И как не раз бывало немецкая машина
  С глухою тонировкой скатилась под откос.

  Единственный сын мэра томится за решёткой.
  Путана Ангелина едет к детям в Абакан,

  А на параде гордо шагает Пал Егорыч,
  Единственный шагает из своего полка.


  Исполнитель: Семён Слепаков

  http://www.youtube.com/watch?v=6TdPwG83H60

 20. 20 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1387 Весело

  До коментар [#18] от "bati vi":
  День Победы !
  .......
  Тръцки, Денят на Европа няма нищо общо с День Победьи !
  Просто Шуман на този ден пред пресата е обявил официално своята в последствие станала прочута Декларация.
  А повода и е , заострящият се конфликт между Запада и Съветската зона. Шуман предлага цивлизованите държави да се обединят в икономически съюз, както и да засилят вонната си кооперация и външните си политики и това в поетапен ред.
  Съвпадение на датите, нищо повече.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 21. 21 Профил на the.punisher
  the.punisher
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Днес отбелязваме Днем Победы !
  честит празник!

 22. 22 Профил на Jean-Luc Picard
  Jean-Luc Picard
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Честит ден на Европа!

  И айде стига вече с тия руснаци ... Сами са си виновни като си избират и поддържат мракобесници дето ги жертват с милиони като на електронна игра. Да си дрънкат там морално остарелите оръжия на парада ...

 23. 23 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 499 Неутрално

  странно защо в настроение липсва-ехидно.здраствуйте товарищи

  за чиста и свята република-но не с този народ
 24. 24 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1562 Весело

  До коментар [#20] от "СДС ( уцели 10-ката! )":

  "День Победы ! "
  Тези две думи значат много! Означават празник ! Този ден се празнува като края на една унищожителна война.
  Това, че този ден е избран и за ден на европа е именно поради гореспоменатата причина.
  Честит празник !

  http://www.youtube.com/watch?v=dEruDTulDgw

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 25. 25 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Весело

  [quote#20:"СДС ( уцели 10-ката! )"]А повода и е , заострящият се конфликт между Запада и Съветската зона. [/quote]въглища и стомана
  Не си измисляй...
  От края на Втората световна война до 1949 г. Германия не съществува като държава, а е управлявана от междусъюзническа комисия. Въпреки това, държавите от Западна Европа решават, че е необходимо да включат западната част на Германия в европейската система, за да избегнат конфликти между Франция и Германия. Schuman, тогавашният външен министър, намира начин да върне Германия в европейската общност, като същевременно трасира пътя за по-нататъшно развитие в процеса на европейската интеграция. В историческата си реч на 9 май 1950 г. той предлага Франция и Германия да обединят производството си на въглища и стомана под единен върховен орган като част от организация, отворена и за другите европейски страни. Шестте държави основателки на ЕОВС приемат предложението на 3 юни 1950 г., съответният договор е подписан в Париж на 18 април 1951 г. и влиза в сила след ратификация на 23 юни
  1952 г.

 26. 26 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 829 Неутрално  Честит Празник!

  Никога повече фашизъм.


  Никога повече мутри начело на България.
 27. 27 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1562 Весело

  Нещо интересно .
  http://victory-day.ru/

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 28. 28 Профил на Граф Влад Задунайски
  *****
  Весело

  До коментар [#27] от "bati vi":

  Браво!

 29. 29 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  [quote#21:"pich_ut"]Днес отбелязваме Днем Победы !
  честит празник! [/quote]
  каква победа бе, кого си победил ?

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 30. 30 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#26:"bgkurshum"]Честит Празник!

  Никога повече фашизъм. [/quote]
  Никога повече тирания, тоталитаризъм и авторитаризъм.

 31. 31 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#21:"pich_ut"]Днес отбелязваме Днем Победы !
  честит празник![/quote]

  [quote#29:"stg"]каква победа бе, кого си победил ?[/quote]
  Ако мога да синтезирам с две думи първата поста ти - на "stg" простотията е непобедима. Отгоре на всичко е и самодостатъчна. Съгласен съм с теб. Някога Радой Ралин казваше: "По е лоша простотията и от лошотията". Уви, тези негови думи са много актуални и днес. И е време да я изгоним ...

 32. 32 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#31:"latcho59"]Ако мога да синтезирам с две думи поста ти - на "stg" простотията е непобедима. Отгоре на всичко е и самодостатъчна. Съгласен съм с теб. Някога Радой Ралин казваше: "По е лоша простотията и от лошотията". Уви, тези негови думи са много актуални и днес. И е време да я изгоним ...[/quote]

 33. 33 Профил на Урко
  Урко
  Рейтинг: 334 Весело

  Работен ден ли е днес ? Работен е ? Шефовете ви късат ли ви задниците ? Късат ги - какъв ден на победата е тогава бе. Загубихте България

  С Бойко напред, 10 пъти подред. Ревете синьо-червени комунета
 34. 34 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Може да е Денят на Европа,но преди това е бил Ден на Победата.Историята е праволинейна-без победата на съветската Армия щеше да има Ден на Европа ама друг път.

 35. 35 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#25] от "latcho59":
  въглища и стомана
  Не си измисляй...
  ...........
  За теб всичко, което не е цитат от някъде си е измислица. Разсъжденията - също. Ако не видиш и не пипнеш нещо, то не съществува. Така ви учеха марксистите, материалиъзъм диалектически, нали така им викахте на марксовие фантасмагории?
  Конфликтът в Корея, нещо чувал ли си за него? 1950 г.За "Превъоръжаването на ФРГ" - доктрина на САЩ от 1950 г , "Himmeroder Denkschrift", нещо чувал ли си? Въоръжение без стомана и въглища е НЕВЪЗМОЖНО. Това са причините за Декларацията на Шуман, създаване на силна Европа , която да бъде в състояние да се опре на СССР и нейните окупирани по неволя сателити.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 36. 36 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#33] от "Урко":
  без победата на съветската Армия щеше да има Ден на Европа ама друг път.
  ..........
  т.е., ако Запада бе стигнал първи в Берлин,
  нямаше да има Европа?

  nemo malus felix, minime corruptor.
 37. 37 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1387 Весело

  До коментар [#33] от "Урко":
  Работен ден ли е днес ? Работен е ? Шефовете ви късат ли ви задниците ?
  ..........
  Ми, не е работен ден. На Запад се празнува
  Възнесение Господне и хората си почиват, а други пият и шорат, понеже е Ден на бащата.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 38. 38 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#35] от "СДС ( уцели 0-та! )":
  Вьется, вьется знамя полковое, командиры впереди. Припев: Солдаты, в путь, в путь, ...http://www.youtube.com/watch?v=bAcOo-4xDTU

 39. 39 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#1] от "Edvard Munch":

  Много спорни дела имат тези европейци спрямо нашата малка държава

  "Солунските атентати са извършени в периода 15 - 17 април стар стил (нов стил - 28, 29 и 30 април) 1903 година в Солун. Организирани са от група български младежи-ученици от Солунската българска мъжка гимназия, анархо - терористи известни в историята като гемиджиите. Атентаторите целят да засегнат финансовите и икономическите интереси на западните държави в Османската империя и да ги принудят да действат в защита на българското население в Македония. Взривени са сградата на „Отоман банк“, френския кораб „Гвадалкивир“, прекъснато е осветлението на града"

 40. 40 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  [quote#34:"xalikarans"]Може да е Денят на Европа,но преди това е бил Ден на Победата.Историята е праволинейна-без победата на съветската Армия щеше да има Ден на Европа ама друг път. [/quote]
  победа хубаво , но това едва ли се отнася за Бълагрия ,Германия, Унгария, Австрия,Румъния итн, така че победата за едни винаги е загуба за други

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Мисията на Хитлер беше да влезне в СССР и унищожи 6-милионната армия на Сталин.Той го направи и отиде по дяволите.Ако не беше я свършил тази работа,не знам за каква Европа щеше да става въпрос днес.Нямам достатъчно въображение да си го представя.

 43. 43 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Някои празнува денят на Европа, други денят на победата. ))

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  [quote#14:"Rage Against"]дори и Сталин да не беше спечелил войната, днес пак щеше да има обединена Европа[/quote]

  Пък и СИВ щяхме да избегнем

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 46. 46 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#40:"stg"]победа хубаво , но това едва ли се отнася за Бълагрия ,Германия, Унгария, Австрия,Румъния итн, така че победата за едни винаги е загуба за други[/quote]
  В живота разумът и силата много често се сблъскват и разумът винаги побеждава. Рано или късно и всеки получава това, което заслужава.

 47. 47 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#42] от "vjacho":

  Да, Хитлер определено е попречил на Сталин да нахлуе пръв в Европа, за евентуалните последствия от което можем само да гадаем.
  На този ден всеки празнува нещо си, но ние, българите, определено няма как да го направим едностранно и без дълбок размисъл!

 48. 48 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 442 Любопитно

  [quote#36:"СДС ( уцели 10-ката! )"]т.е., ако Запада бе стигнал първи в Берлин,
  нямаше да има Европа? [/quote]


  Уинстън Чърчил:

  "За да падне България трябва да падне само София.Тя трябва да бъде изравнена със земята и в развалините и да се засеят картофи."

  "Държава на име България не трябва да съществува."


  Има и още

 49. 49 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Весело

  [quote#35:"СДС ( уцели 10-ката! )"]Конфликтът в Корея, нещо чувал ли си за него? 1950 г.За "Превъоръжаването на ФРГ" - доктрина на САЩ от 1950 г , "Himmeroder Denkschrift", нещо чувал ли си? Въоръжение без стомана и въглища е НЕВЪЗМОЖНО. Това са причините за Декларацията на Шуман, създаване на силна Европа , която да бъде в състояние да се опре на СССР и нейните окупирани по неволя сателити. [/quote] Видя ли, добре е, че си ти да чуя нещо, "СДС ( уцели 0-та! )". Да чуя от теб, че заслугата да има обединена Европа, да има свобода, мир, икономическа и политическа единна общност е благодарение на СССР.
  [quote#35:"СДС ( уцели 10-ката! )"]Това са причините за Декларацията на Шуман, създаване на силна Европа , която да бъде в състояние да се опре на СССР [/quote]

 50. 50 Профил на bastaa
  bastaa
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#44] от "latcho59":

  Като няма какво да отговориш, като истински комунист почваш с обиди, но това не променя истината. Само внимавай, да не се окаже, че сам си се описал.

 51. 51 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  [quote#35:"СДС ( уцели 10-ката! )"]Декларацията на Шуман, създаване на силна Европа , която да бъде в състояние да се опре на СССР и нейните окупирани по неволя сателити. [/quote]
  Дойде време да ти ударя +
  Не знам доколко великите сили са си давали сметка ( от кой момент нататък) какво чудовище създават, чиято жертва сме ние и другите от Източния блок?
  Паднал фашизмът, а дойде същото. Какво друго е избиването без съд и присъда на собствения си народ?
  Денят на Европа трябваше да е друга дата, може би падането на Берлинската стена, защото от 1945 до 1989 сме в "студена" война.

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 52. 52 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#50:"bastaa"]Като няма какво да отговориш,[/quote]

  До коментар [#50] от "bastaa":Какво да отговоря, като липсва въпрос към мен, умнико!? Вие всичко можете, всичко знаете и затова сме на този хал. "Оправихте" държавата.

 53. 53 Профил на sandoy
  sandoy
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Честъйт дйен побйедъй, или както там е на рашън. Това е третият март на Европата и тряя сички да го почитаме

  Гласувайте!
 54. 54 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#24] от "bati vi":

  Така и не разбрахте че Европа и Америка празниват края на ВСВ в Европа на 8. Май , поради часовата разлика в Русия се празнува на 9ти

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 744 Неутрално

  [quote#47:"sbk"]На този ден всеки празнува нещо си, но ние, българите, определено няма как да го направим едностранно и без дълбок размисъл![/quote]
  Цар Борис е знаел много добре,дори го е казал,че тази война няма да завърши с победители и победени,а с разпределители и разпределени.Ако така погледнем на нещата,няма кой знае какво да празнуваме,освен така както са решили нашите европейски партньори-Денят на Европа.

 57. 57 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 1065 Разстроено

  Нека помним и това:

  http://de-zorata.de/blog/2012/05/08/otechestvena-vojna/

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 58. 58 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  [quote#6:"niko_tin"]В 00:43 московско време на днешния ден в източното предградие на Берлин Карлхорст е подписан актът за пълна и безусловна капитулация на Третия райх. От страна на Третия райх документът подписват Кайтел - началник на Върховното главнокомандване на Въоръжените сили, генерал-полковник Щумпф – представител на ВВС, адмирал фон Фридебург – представител на флота. Приемат капитулацията маршалите Жуков и маршал Тедер - заместник главнокомандващия на съюзните експедиционни сили. Свидетели са генерал Спаатс от САЩ и генерал де Тасини от [/quote]
  На 8 май,в 22.43 в Берлин,по средноевропейско време,III-тият капитулира.Това,че в Москва вече е 9-май, НЕ значи,че за целия свят датата е 9 май.Зад Урал живеят в друго време и парадите им са парадиране на минала мощ,която вече нямат.На 9-ти май - честит празник Европейци,пазете свободата и демокрацията за да не сравняваме важни събития по Берлинско или Московско време.

 59. 59 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 744 Неутрално

  [quote#47:"sbk"]На този ден всеки празнува нещо си, но ние, българите, определено няма как да го направим едностранно и без дълбок размисъл![/quote]
  Аз специално не мога да бъда достатъчно безочлив за да празнувам с победителите.Като си помисля само че има достатъчно хора на Балканите,които ще ми се изсмеят с основание.
  Единият ми вуйчо се е върнал от окупация в Югославия,за да може баща ми да мине пак оттам като учасник във Втората фаза на войната.Как ли са изглеждали в очите на хората там едните и другите.Сигурно е било много смешно да си мислят:лошите българи си заминаха,сега оттук ще минат добрите българи.Не е повод за гордост.

 60. 60 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#55:"Rage Against"]все едно хлебарката да ме критикува, че се опитвам да я изтребя със спрей.[/quote]

  До коментар [#55] от "Rage Against":Доктор Дулитъл ("Rage Against"Еди Мърфи) е способен лекар, който като дете придобива дарбата да говори с животните и да разбира какво те му говорят.

 61. 61 Профил на cockmeat
  cockmeat
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Брюкселските зелки, да не останат назад и те, и си измислили и те празник. Видяла жабата, че подковават коня и вдигнала краче и тя...
  Какво празнуват западно-европейските шушумиги? Какво са направили те, за да спасят Европа от така омразния им Хитлер? Едно голямо нищо! Не съм чул нито белгийци, нито холандци, нито датчани, нито шведи, нито французи да са се сражавали кърваво и до последния човек срещу армията на Хитлер. Имало е битки ама аверската на бързо са се предали. И сега точно тези хора, с розова кожа имат наглостта да отбелязват "Празника на Европа"... същата тази Европа, която толкова лицемерно и са предали и продали! И то на същите тея германци! Вместо да си траят и да са по-ниски от тревата, днес розовите германци гордо празнуват деня на Европа - същата Европа върху която продължават да паразитират и да ограбват! Върхът на лицемерието от страна на брюкселските кърлежи!
  Днес има само един празник и това е Денят на Победата! - дори и озверял националист, нацист, или евро-кърлеж да е човек пак не може да промени този факт.

  Политиците и памперсите трябва да се сменят често поради една и съща причина!
 62. 62 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Весело

  [quote#58:"Лелка"]На 8 май[/quote]
  На 8 май 1945 г. в Карлсхорст (Берлин) маршал Жуков приема от хитлеровия фелдмаршал Вилхелм Кайтел безусловната капитулация на Нацистка Германия.
  [quote#58:"Лелка"]На 8 май,в 22.43 в Берлин,по средноевропейско време,III-тият капитулира.Това,че в Москва вече е 9-май, НЕ значи,че за целия свят датата е 9 май.[/quote]
  "Лелка", никой не ти пречи да започнеш да празнуваш от 8 май, в 22.43 ч. /но пак в Москва ще е вече 9 май/

 63. 63 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1322 Любопитно

  Ква па победа ви гони днеска?

  България губи ВСВ. На 5 септември 44 Съвецкия съюз обявява война на България и в следващата седмица я окупира. По Парижките мирни договори от 1947 България губи Македония и Беломорието, както и е наложено да плаща 70 млн $ репарации.

 64. 64 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#61] от "cockmeat":

  ти сигурно си някакъв специалист по военна история, като те чета много ги разбираш нещата

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 65. 65 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  Ами много бързо мислят европейците ,бе . За такива като тях нашенеца е създал и поговорка - Лани са европейци минали , сега си капи търсили .35 години им трябваха , за да се освестят че Европа може да си има ден. И този ден да бъде на деня , когато Европа се е ОТЪРСИЛА ОТ ОТРОВНАТА СИ ПЛЕСЕН.Не се е отърсила . Отърсили са я - с цената на милиони живота . Които заслужават почит и уважение . А не мимикрия и забрава . И подмяна на ценности .

 66. 66 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 527 Неутрално

  [quote#6:"niko_tin"]Руснаците: те не започват войните - те ги завършват![/quote]

  За това не си прав, защото и СССР, и Германия влизат във войната през септември 1939, с разлика от 20-тина дена. По-късното включване на СССР е проява на хитрост и пресметливост, а не на добродетел.

  След публикуването на огромна по своя обем и неоспорима по своята убедителност информация за сравнимата само с тази на Германия вина на СССР за разпалването на войната, всякакви спорове и обратни твърдения по темата са неуместни.

 67. 67 Профил на КОНПИ
  КОНПИ
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#29] от "stg":

  Фашагите, бе...

  С вас беше приключено окончателно...


  И още питаш...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 68. 68 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 774 Гневно

  [quote#2:"latcho59"]Слава на Червената армия спасила света от фашистката чума![/quote]

  Проклета да бъде тая армия и денят, в който стъпи на българска земя, за да удави родината ни в терор и кръв и да наложи на половин Европа една още по-страшна чума!!!

  Днес празнуваме Денят на Европа не заради, а въпреки усилията на масовия убиец Сталин да я раздели и подчини!

 69. 69 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Парадът по случай Великата Победа над Германия през Великата отечеств 1941-1945 г.
  http://ria.ru/tv_society/20130509/936073597.html

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 70. 70 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Денят на Европа е откровена глупост. Ще честваме предложението на договор за безмитна търговия на въглища и стомана, само и само, сакън, да не вземе да се сети някой, че на днешната дата е свършила най-кръвопролитната в Европа война! Ашколсун! Явно извратен човек се е сетил за тази идея и май трябва да си извратен, за да смяташ, че това ( търговията с въглища и стомана) са повод за тържествно честване...

  А за Денят на Победата... Колко фалш само се крие зад тези на пръв поглед затрогващи думи. Не може човек да не се възхити на брилянтното хрумване на В. Суворов да го нарече "Тень Победы". И е напълно прав, нещо много тъмна сянка има това уж така бляскаво събитие.

 71. 71 Профил на kamski
  kamski
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Европейците в България празнуват Денят на Европа,а азиатците Денят на победата!Жалкото е ,че в този форум има толкова много азиатци!

 72. 72 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  [quote#62:"latcho59"]"Лелка", никой не ти пречи да започнеш да празнуваш от 8 май, в 22.43 ч. /но пак в Москва ще е вече 9 май/[/quote]
  Когато нещо се случва в Берлин,часът на събитието е в конкретното местно време,т.е. капитулацията на Райха става в Германия,на 8 май 1945 година.Календарът не се сверява по московско време,важи и за Нова година - не чакаме разрешение за да си кажем "Наздраве".Русия е ЧАСТ от страните-победителки,но да се твърди,че само тя е победила Хитлер е смехотворно невежество.А невежеството позволява диктатори да определят съдбата на човечеството.

 73. 73 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 774 Неутрално

  [quote#6:"niko_tin"]Руснаците: те не започват войните - те ги завършват![/quote]

  Любопитен съм да прочета коментара ти относно зимната авантюрка на Сталин във Финландия от 39-та/40-та, както и за факта, че те двамцата с Хитлер започват Втората световна война ЗАЕДНО като съюзници!

  Отделно, чисто формално погледнато Германия капитулира пред съюзниците на 8 май... Това, че съветският представител го прави на 9-ти МОСКОВСКО време, не е от значение, но си празнувайте днес щом искате, съветски гражданчета.

 74. 74 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#63] от "dosetliv":

  днес празнуват предателите в България.

  ония гнусни безгръбначни, които винаги са колаборационисти. те ще си сътрудничат с всякакви окупаторски режими. или с нацисти, или с османци, или с червената армия... но никога няма да вдигнат глава и да се опитата да защитят интересите на републиката или монархията. на държавата, в която живеят те и сънародниците им.

  те винаги ще хвалят чуждите червени армии и техните геройства, но никога няма да поискат да научат истината, нито да знаят какви са геройствата на техните национални армии. повдига ми се най-вече от русофилите в България, защото безусловно обичат една пропаднала азиатска империя. империя на гнет, опресия, морален упадък и разложение, впиянчен народ и регрес.

  РЕФОРМИ !
 75. 75 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1387 Весело

  До коментар [#65] от "papyre":
  И този ден да бъде на деня , когато Европа се е ОТЪРСИЛА ОТ ОТРОВНАТА СИ ПЛЕСЕН
  .............
  Няма връзка мъежду двете дати, бе , не схвана ли.
  "В отличие от этого, декларация Шумана является лишь предложением объединить французский и немецкий уголь и сталь. Кроме того, 9 мая совпадает с Днём Победы, в конце Второй мировой войны на территории бывшего Советского Союза (празднуется 8 мая в Западной Европе)."

  nemo malus felix, minime corruptor.
 76. 76 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#6:"niko_tin"]В 00:43 московско време на днешния ден в източното предградие на Берлин Карлхорст[/quote]
  ============
  А коя дата е това в Германия?
  И защо по московско време, а не по вашингтонско време или по пекинско време?

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 77. 77 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  [quote#6:"niko_tin"]Руснаците: те не започват войните - те ги завършват! [/quote]
  баш па тая война точно са си я започнали с войната в Финландия, окупацията на Балтика и последвалата инвазия в Полша

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 78. 78 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1366 Весело

  Датата 9-ти май най-вече е свързана с рождения ден на баща ми, който се е родил доста преди войната да свърши.
  Така че на днешния ден това е първият и оригинален повод за празнуване...
  Останалите са деривати.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 79. 79 Профил на aqua_blue
  aqua_blue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Честито европейци! Повече солидарност и по-силни отвсякога!

 80. 80 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  "Сред стотиците и хиляди книги (и филми), посветени на ВСВ, лесно могат да се очертаят основните опорни точки, бойните театри, добрите и лошите герои. Сталинград, Курск, битката за Атлантика, за Берлин, Пърл Харбър, Иво Джима, обсадата на Ленинград… Нищо от това не е присъства с повече от няколко думи в документалното изследване на Лорънс Рийс. От самото начало водещи са усилията да се “осветлят” не толкова популярни моменти от световния конфликт, теми-табута както за победителите, така и за победените, неудобни и до голяма степен срамни епизоди-следствия от голямата политическа игра между тримата мъже, които с едноличните си действия определят целия последващ облик на света – Сталин, Рузвелт и Чърчил.За първи път чета на български език подробности за теми, които определено не се изучават или дори споменават в училище, когато говорим за ВСВ – изселването на 200 хил. кримски татари от Сталин, политиката на разюздани изнасилвания, която следват съветските “освободители” на Европа и в резултат от която изнасилените жени само в Будапеща са 50 хиляди, а в Германия – над 2 милиона; битката за Монте Касино; трагедията в Катин; мрачни детайли от преговорите между Сталин, Рузвелт и Чърчил в Техеран, Ялта и Потсдам…Много интересен е акцентът, който поставя британският автор върху съдбата на Полша. Интересен и закономерен – неведнъж той припомня, че именно заради Полша Съюзниците започват войната срещу Германия, водени от поетите ангажименти да защитават нейната цялост и независимост. Рийс започва разказа си с подробности от пакта Молотов-Рибентроп, с който руснаците и германците на практика си поделят Полша. Описани са приятелските и все пак напрегнати отношения между дотогавашните непримирими идеологически врагове. Особено ценни са детайлите около срещите и разговорите между Сталин и Молотов от една страна, и Рибентроп от друга. Пиянство, уверения във вечна дружба и ледена подозрителност…На Катинското клане са отделени важни страници от книгата. Авторът пише за методичното планиране и осъществяването на операцията, при която НКВД избиват около 20 хиляди полски военнопленници и погребват в масови гробове в околностите на Смоленск. Развитието на събитията бързо показва каква огромна грешка е направил Сталин с бездушното си решение за масовото убийство, а този момент от историята за малко да се превърне в ябълката на раздора между Съюзниците в хода на военните действия.За добро или лошо обаче, не се превръща. Напълно осъзнаващи безсилието си срещу Съветския съюз, Рузвелт и Чърчил мълчаливо приемат тезата на Сталин, че Катин е дело на германците и предпочитат да забравят за този така показателен за характера на съветската система епизод. И не само това – на срещата в Техеран, поставени в шах от категоричните претенции на Сталин върху окупираната през 1939 г. Източна Полша, двамата държавници предават полските си съюзници и предлагат безпрецедентно “преместване” на границите на държавата им – около 40% от територията й остава в лапите на СССР за сметка на германска земя на запад. С помощта на три кибритени клечки Чърчил нагледно демонстрира това пред очите на Сталин и Рузвелт.Това предателство от страна на Съюзниците е само поредният епизод от трагичната съдба на Полша. Година по-късно именно полските войски извоюват кървава победа над германците в Монте Касини, надявайки се с цената на 8000 убити да покажат на света, че и те се сражават за победата над нацизма. Варшавското въстание и съдбата на Армия Крайова, които Сталин тактично обрича на изтребление от германците, като задържа настъплението на Червената армия към града, също срещат мълчаливата безпомощност на Запада. Кулминацията идва с признаването на марионетното правителство на т.нар. “Люблински поляци”, което поставя Полша зад Желязната завеса за през следващия половин век.На финала на книгата британецът прави опити да размишлява върху възможния ход на събитията – можели ли са Съюзниците да постъпят иначе? И въпреки точния му анализ, нерадостното заключение оставя горчив привкус. Най-малкото, идеята за високо нравствената война, която добрите водят срещу лошите, е разбита на парчета. Интересите на големите решават всичко за сметка на малките. И силата е по-ефективното оръжие от разума, както доказват научените уроци от Втората световна война."
  Сега време да празнуваме това,че 70 години Европа не се избива/изключението е изкуствената Югославия/,но тя пак е продукт на договорки и сделки Изток-Запад.

  http://bibliotekata.wordpress.com/2012/11/13/second_ww/

 81. 81 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#2] от "latcho59":

  все повече ти лъсва маската, комуне никой не те взима насериозно ;(

 82. 82 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#13] от "latcho59":

  искам доказателства за 1 от тези цитати на английски - кога и къде ги е казал. Стига лъжи, моля. Без пропаганда. От малкото цитати на чърчил за България, които се намират онлайн, изпитва доста респект към врага.

 83. 83 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Защо денят на Европа не е официален празник у нас?
  9 Май е официален празник в ЕС.

 84. 84 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#82] от "ungeheuer":

  По делата чадо по делата

  http://www.lostbulgaria.com/?p=3311
  http://www.lostbulgaria.com/?p=3310
  http://www.lostbulgaria.com/?p=3314
  http://www.lostbulgaria.com/?p=3315

  Генерал Владимир Вазов, командир на 9-та дивизия, пише по-късно:
  „ Цели камари от хиляди трупове задръстиха скатовете… Това не бяха наемници сенегалци или араби, а чистокръвни англичани от Лондон, Бирмингам и Кембридж.[1] “

  Английският премиер Лойд Джордж пише по-късно:
  „ В никоя война англичаните не са давали наведнъж толкова много жертви, както при Дойран.[2]

  Те англичаните са дошли в Дойран да ни се радват и да садят картофи на къра

 85. 85 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#11:"КМЕТ В СЯНКА"] нямаше да има ЕС без 9 май 1945 г . - такива са фактите [/quote]

  Интересно, защо са ти сложили толкова минуси? Явно истината не се харесва на всички.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 86. 86 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Гневно

  [quote#82:"ungeheuer"]искам доказателства за 1 от тези цитати на английски - кога и къде ги е казал. Стига лъжи, моля.[/quote]

  До коментар [#82] от "ungeheuer": "ungeheuer", дръж се възпитано и не прикривай липсата на култура и възпитание зад раздразнения си господарски тон. Играта на господар, недоволен от прислугата си, ще я играеш само у вас и с приятелите си. Това ще бъде единственият и последен компромис, който ще ти направя -
  Визирайки отказът на България да се включи в Първата световна война на страната на Антантата и да подкрепи британските войски при Галиполи Чърчил казва:
  “Аз познавам българите от 30 години. Те са грешен народ, който заслужава да му бъде предаден строг урок... София трябва да бъде бомбардирана колкото се може по-скоро.”
  Barker, E. British Poliy in Soth-Eastern Europe in the Second World War. London 1976, с. 215 и Гунев, Георги. Уинстън Чърчил и Балканите. Издателство на Отечествения фронт, 1989. с. 209.
  “След като лекарството е свършило толкова добра работа, нека да продължат да получават допълнителни дози от него.”
  FDRL Sherwood Collection, Map Room, Box 14, Folder 2, Messages from Churchill, January 1944 – April 1945 и Гунев, с. 220

 87. 88 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 827 Неутрално

  [quote#6:"niko_tin"]Руснаците: те не започват войните - те ги завършват! [/quote]

  Всъщност Колхоза започва ВСВ заедно с нацистите, като разделят Полша и по силата на пакта "Рибентроп-Молотов" вмирисаните ушанки окупират балтийските държави, нападат Финландия, откъсват Бесарабия и Буковина от Румъния. След което двамата бандити Хитлер и Сталин се скарват и първият успява да изпревари втория и да го цапардоса по мутрата. След това идва невероятното расово безумие и военните грешки на ефрейтора, героичните саможертви на съветския народ, колосалните жертви които дават руснаците (по-точно народите на СССР) и огромната помощ от така омразния за всички комунета Запад. Един кървав диктатор победи друг, а най-прецакани и потърпевши бяха народите от Източна Европа.

 88. 89 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 945 Весело

  Дори и след уродливото управление на втория комунистически ешалон - ГЕРБ, България е страна с европейско излъчване и няма нищо общо с азитския облик на съветски сателит, каквато беше преди 1990 г. !

  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИ ! А русофилистиците нека празнуват обстоятелството, че "победителите" просят помощи и прислужват на победените Германия и Япония !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 89. 90 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 945 Весело

  [quote#89:"БЕЗПАРТИЕН"]азиския облик [/quote]

  Да се чете "азиатския облик"

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 90. 91 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#86] от "latcho59":

  поисках, ако може световен линк, а не български. Нали ти казвам, това е из основи българска пропаганда. Задачата е непосилно трудна, предупреждавам те. Не е господарски тон, а опит за призив да не се говорят глупости, защото някой ще прочете и ще ги запомни.

 91. 92 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#84] от "odysseus":

  ти сигурно вярваш, че в Дойран са загинали 494 българина, а са умряли 65,000 англичанина.

  Дойран е велика българска победа и фантастиките около нея само намаляват стойността й, която е огромна.

 92. 93 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#88] от "viktor4o_rs":

  това е самата истина. Аз не знам някой да мрази руския народ безпричинно. Жал ми е за тях, жертва на обстоятелствата в голямата си част. Но наистина, ако тези сатрапи не се бяха сбили, с техните армии щяха да си делнат европа и до ден днешен сигурно. Ако не е невъзможен такъв сценарий, де.

 93. 94 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#69] от "appen 13":
  Руснаците започват да стават смешни с тази победа отпреди 70 години. Да не говорим, че ВСВ е световна война, а не война между бившия СССР и Германия, а тогава СССР бе една империя, и между убитите войници едва ли не половината са били от другите националности - украинци, кавказци, даже и от азиатските републики. Истината за тази война е потресаваща - да пущат войници в атака без оръжие (двама войника с 1 пушка), и без каски.
  Каква ли е била ценностната система в тази държава, за да изпращат войник в бой без оръжие!

 94. 95 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Весело

  [quote#91:"ungeheuer"]поисках, ако може световен линк, а не български. Нали ти казвам, това е из основи българска пропаганда. Задачата е непосилно трудна, предупреждавам те. [/quote]

  До коментар [#91] от "ungeheuer":Като първо, в живота не всичко е линкове и компютър, а има и информация на хартиен носител, има и библиотеки, а аз бях така добър да ти посоча автентичните източници в Англия. Като второ, не може на давам нищо на небългарски език, защото искането ти не съответства на чл. 3 от Конституцията, според който "Официалният език в Републиката е българският", а гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. За селяните не знам как стои въпроса.

 95. 96 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#45:"№27- Синята шапчица"]Пък и СИВ щяхме да избегнем[/quote]
  Мда, проблем.... Нямаше да се косим, че ни крадат и обедняваме, щяхме да сме си свикнали.

  До коментар [#80] от "Лелка":

  Историята се преписва, пиле, пропагандната машина работи. Защо в книгата на твоя поляко-любител няма факти КАК западните съюзници воюват в защита на Полша през 1939? А защо няма факти за "военната значимост" на бомбардировката на Дрезден и количеството жертви? Защо няма нищо за плана "Немислимо" и концентрационните лагери на съюзниците за немски военнопленници след подписване на капитулацията и условията в тях? За да узнаеш истината ти трябва да прочетеш само 2 книги. За да узнаеш кои точно две трябва да прочетеш 1000.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 96. 97 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#92] от "ungeheuer":

  Ти бил ли си там, че да си толкова категоричен. Защото аз знам, че ако Дойран беше паднал и ако не бяха спечелени други велики битки ти сега нямаше да пишеш тук, а заслугата на твоята липса щеше да е изцяло френска, британска, и не на последно място германска

 97. 98 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#95] от "latcho59":

  не съм забелязал НЯКОГА твой цитат от библия/конституция/отечествен фронт да ти е помогнал с аргумент. Както и този път. В час по английски на български ли трябва да се говори? Какво, като е официален? Не става ясно. Не всичко е линкове, но в твоите хартиени носители такава информация НЯМА.

  До коментар [#97] от "odysseus":

  що за контра-отговор, и аз мога да те попитам същото. Нали затова има исторически извори. А не на Божидар Димитров глупостите.

 98. 99 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#98] от "ungeheuer":


  [quote#98:"ungeheuer"]Не всичко е линкове, но в твоите хартиени носители такава информация НЯМА.[/quote]
  Всичко има, само да можеш да четеш, но не избирателно, само до така харесвания от теб -
  [quote#98:"ungeheuer"]отечествен фронт[/quote]. Да беше видял и другото, ясно написаното

  [quote#86:"latcho59"]Barker, E. British Poliy in Soth-Eastern Europe in the Second World War. London 1976, страница 215.
  “След като лекарството е свършило толкова добра работа, нека да продължат да получават допълнителни дози от него.”
  FDRL Sherwood Collection, Map Room, Box 14, Folder 2, Messages from Churchill, January 1944 – April 1945[/quote]

 99. 100 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#98] от "ungeheuer":
  Защо ли ти помагам, като според общото правило тежестта на доказването (onus probandi) на едни или други факти пада върху "ungeheuer", който твърди съществуването други или липсата на конкретните ми факти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK