Словения продава 15 фирми и вдига ДДС, за да избегне спасителната помощ

Аленка Братушек

© Associated Press

Аленка БратушекСловения обеща да продаде 15 държавни фирми, включително и втората по големина банка, най-големия телеком оператор и националната авиокомпания в рамките на кризисния пакет, с който се надява да избегне спасителната помощ, предаде "Ройтерс". 


Премиерът Аленка Братушек заяви, че данък добавена стойност ще бъде вдигнат от 20% на 22% от юли, но правителството все още разговаря със синдикатите за планираните намаления на заплати в публичния сектор.


Тя отбеляза, че бюджетният дефицит ще се увеличи до 7.8% от БВП тази година, но правителството има за цел да го намали до 3.3% през 2014 г.
Според програмата, която скоро ще бъде изпратена в Брюксел, кабинетът в Любляна е решил да не въвежда кризисен данък от 0.5%-5% върху всички заплати, но той може да бъде използван като "план Б", ако новите мерки не донесат очакваните приходи, допълва "Франс прес".


Новият имотен данък ще бъде въведен през януари, а не през 2015 г., както първоначално се планираше. "Знаем, че никое увеличение на данъците няма положителен ефект върху икономиката", посочи премиерът. "Затова избираме този, който мислим, че ще има най-ограничени последици върху икономическия растеж", допълни тя.


По думите й програмата ще позволи на Словения да остане напълно суверенна държава. Финансовият министър Урош Чуфер отбеляза, че пакетът ще донесе спестявания от около 1 милиард евро от икономии и данъци.


Словения няколко пъти увери, че няма да се нуждае от спасителна помощ, а Братушек обеща да спази определения от Брюксел срок до края на седмицата и да представи план за укрепване на банковата система на страната.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK