Брюксел: Монетите от 1 и 2 евроцента може да бъдат премахнати

Освен монетите от 1 и 2 евроцента, има и такива от 5, 10, 20 и 50.

© Reuters

Освен монетите от 1 и 2 евроцента, има и такива от 5, 10, 20 и 50.Монетите от 1 и 2 евроцента може да нямат никакво бъдеще, предупреди Европейската комисия, цитирана от "Франс прес". Колкото и малки да са, те са стрували на еврозоната около 1.4 милиарда евро след 2002 г., отбелязва Брюксел.


Еврокомисията предлага четири възможни сценария за монетите - запазване на статуквото, по-евтини техни варианти, бързо или поетапно изтегляне, и отбелязва, че обществените нагласи са смесени.


Някои хора се страхуват от инфлация, ако малките монети, които представляват около половината от всички монети в обращение, бъдат премахнати, защото цените може да се вдигнат.  Еврокомисията ще обсъди въпроса с държавите членки, за да разбере кой вариант може да се използва за основа на проектозакон.


Освен монетите от 1 и 2 евроцента има и такива от 5, 10, 20 и 50. След януари 2002 г. страните от еврозоната са емитирали над 45.8 милиарда монети от 1 и 2 евроцента, което се равнява на 137 на глава от населението според еврокомисията.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK