ЕС се съгласи винаги да защитава депозитите под 100 000 евро при банкови фалити

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, гръцкият финансов министър Янис Стурнарас, еврокомисар Оли Рен и Майкъл Нунан

© Reuters

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, гръцкият финансов министър Янис Стурнарас, еврокомисар Оли Рен и Майкъл НунанХората, имащи депозити под 100 000 евро в банка, която е била затворена, ще получават обратно всичките си пари, се споразумяха финансовите министри на Европейския съюз във вторник вечер. Повечето от тях изразиха и подкрепата си за идеята по-големите вложители също да получат привилегии, съобщи "Ройтерс".


"Имаше цялостно съгласие депозитите под 100 000 евро при всички случаи да бъдат неприкосновени", заяви ирландският финансов министър Майкъл Нунан, който председателстваше разговорите.


Министрите обсъждаха правила при затварянето на банки и йерархията на загубите, които ще понесат собствениците на банки и техните кредитори при такова събитие.
Еврокомисарят за вътрешния пазар Мишел Барние заяви, че повечето министри са подкрепили идеята и депозитите над 100 000 евро да имат привилегирован статут и да са последните, които да губят някакви средства след собствениците и акционерите, при банкрут или преструктуриране на банка.


Други от министрите обаче са се противопоставили на тази идея. Още преди заседанието източник, близък до преговорите, заяви, че ще бъде много трудно да се постигне компромис за депозитите над 100 000 евро.


Министрите трябва да вземат окончателни решения по обсъжданите теми през юни.


Въпросът за гаранцията на банковите депозити стана актуален отново заради плановете за спасяването на кипърската банкова система. Първоначалния спасителен пакет предвиждаше страната да наложи данък върху всички банкови депозити в двете си най-големи банки, което предизвика редица критики и коментари, че се нарушават правата на вложителите, чиито депозити под 100 000 евро трябва да са гарантирани и неприкосновени.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK