Швейцария изрази готовност да преговаря с ЕС за по-голям обмен на данъчна информация

Швейцарските власти обявиха, че вземат предвид именно получения вчера мандат на Еврокомисията от финансовите министри на ЕС.

© Associated Press

Швейцарските власти обявиха, че вземат предвид именно получения вчера мандат на Еврокомисията от финансовите министри на ЕС.Швейцария обяви късно във вторник, че е готова да разшири сътрудничеството си с Европейския съюз в развиващата се през последните седмици битка срещу международното укриване на данъци, съобщи агенция "Франс прес". Това се случи часове, след като Европейската комисия получи мандат да преговаря за получаването на банкови данни от страни извън ЕС.


Швейцарските власти обявиха, че вземат предвид именно получения вчера мандат на Еврокомисията от финансовите министри на ЕС.


"Още през 2009 г. Швейцария обяви волята си по принцип да обсъди обширно споразумението на ЕС за данъци върху спестяванията, така че да затвори пробивите в системата", обяви швейцарското финансово министерство в официално изявление.
"Веднага щом пристигне искане от ЕС за провеждането на преговори с Швейцария за разширяване на споразумението за облагането на доходите от спестявания, Федералният съвет ще разгледа искането и ще отговори", продължават от финансовото министерство.


Федералният съвет е седемчленният кабинет на Швейцария, която категорично остава извън ЕС, но в същото време има редица споразумения и силни икономически връзки със съюза и неговите държави членки.


Често критикувана заради това, че позволява на граждани на ЕС да депозират сметки със средства, които в повечето случаи не са обложени, през последните години Швейцария сключи няколко сделки с ЕС да налага данъци на спестяванията на такива депозити и да изпраща парите анонимно на държавите членки.


Компромисът, постигнат късно вчера от финансовите министри на ЕС, дава възможност на еврокомисията да започне преговори със страни извън ЕС като Лихтенщайн или Швейцария за обмен на информация за лихвите, които получават граждани на съюза с банкови сметки в тези държави.


По-рано във вторник премиерът на Лихтенщайн Адриан Хаслер също каза, че е готов на разговори с ЕС, като е много възможно да се съгласи с автоматичния обмен на данъчна информация при изпълнението на определени условия.


Колапсът на кипърската банкова система, която е много по-голяма от брутния вътрешен продукт на страната, както и серия от разкрития за офшорния банков модел засилиха натиска върху Австрия и Люксембург. Те бяха бяха единствените страни, които не споделят с другите членове на съюза лична информация за граждани на ЕС със сметки в техните банки, но под натиск промениха позицията си.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK