"Фич" повиши кредитния рейтинг на Гърция с една степен заради фискален напредък

Въпреки повишения рейтинг Гърция засега остава на територията "боклук"

© Reuters

Въпреки повишения рейтинг Гърция засега остава на територията "боклук"Американската рейтингова агенция "Фич" (Fitch) повиши рейтинга на Гърция от степен ССС на В-, като отбеляза напредъка на страната в намаляването на бюджетния дефицит и все по-малката възможност тя да излезе от еврозоната, съобщи "Ройтерс". Това е положителен знак за хода на икономиката на страната, коментираха и гръцките вестници днес.


След като почти излезе от еврозоната миналата година и беше подложена на натиск да въведе редица тежки реформи, Гърция беше похвалена от международните си кредитори за връщането на правилния път и за въвеждането на непопулярни мерки за икономии.


"Цената беше висока в условията на загуба на производителност и повишаваща се безработица, а капацитетът за възстановяване все още е под съмнение", отбеляза "Фич".
Според съобщението на агенцията повишаването на рейтинга е резултат от постигнатото известно балансиране на гръцката икономика и от напредъка, отбелязан при ограничаване на бюджетния дефицит и дефицита по текущите сделки на страната, което дава основание да се смята, че е намаляла опасността за излизане на Гърция от еврозоната.


"Фич" смята, че перспективата остава стабилна, като агенцията предвижда още за тази година по-малка от предвидената рецесия – 4.3%, а за 2014 г. много малък растеж, съобразен с прогнозите на Международния валутен фонд и Европейския съюз.


Съобщението на една от водещите агенции за кредитен рейтинг идва, след като друга от тях – Standard & Poor's – също повиши кредитния рейтинг на Гърция до B- със стабилна перспектива. Рейтингът обаче остава на територията "боклук", като някои анализатори остават скептични за това, че Гърция е преминала критичната точка.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK