Докато Румъния се готви за експлоатация на шистов газ, чужди компании напускат Полша

Докато Румъния се готви за експлоатация на шистов газ, чужди компании напускат Полша

© © European Parliament - Audiovisual UnitРумънският министър на околната среда Рована Плумб увери, че експлоатацията на шистов газ в зоната на румънското черноморско крайбрежие няма да засегне по никакъв начин общините и плажовете, пише вестник "Ромъния либера", цитиран от БТА.


По думите на Плумб ако проучванията, които ще започнат тази есен по крайбрежието, покажат, че може да се започне евентуално сондиране, това ще стане най-малко след две години. "Технологията не предполага хидравлично разбиване. Експлоатацията, която предвижда хидравлично разбиване, може да започне най-рано след пет години спрямо сегашния момент", каза тя.


Според прессъобщение на министерството, цитирано от агенция "Аджерпрес", дейностите по изследване на залежите на шистов газ ще заобиколят защитените зони и ще се осъществяват на разстояние от най-малко един километър от брега. Също така те няма да се извършват в градове и населени места, в близост до туристически или културни обекти, продължава то.
По инициатива на правителството ще бъдат организирани публични обсъждания с участието на местните власти, парламентарните групи, гражданското общество и екоорганизации, информира "Аджерпрес".


Премиерът Виктор Понта допълни, че засега стои въпрос за експлоатация на шистов газ само чрез конвенционални методи, които не предизвикват никакви опасения за околната среда, а решението за ползване на тези ресурси ще се вземе след пет години, пише още "Ромъния либера". Понта напомни, че природният газ, който се внася от Русия, е скъп, а евтиният вариант, включително за населението, е ползването на вътрешни ресурси.


В края на април т. г. Румъния разреши на американската компания Chevron да проучва за шистов газ в два периметъра в Черно море. Така Chevron притежава концесия за проучвания в три блока в Румъния с обща площ 270 000 хектара. Два от блоковете са по черноморието - Костинещ и Вама Веке, а третият е в източна Румъния в окръг Бърлад.


Румънци организираха няколко протеста срещу добива на шистов газ

© Reuters

Румънци организираха няколко протеста срещу добива на шистов газ


В същото време на онлайн пресконференция вчера Герхард Ройс, изпълнителен директор на австрийската компания OMV, която е мажоритарен собственик на най-голямата румънска петролна компания "Петром", обяви, че OMV може да бъде заинтересована от експлоатацията на шистов газ в Черно море, предаде "Аджерпрес".


Отлив на чуждестранни компании от Полша


И докато Румъния се надява тепърва да проучва залежите си на шистов газ, Talisman Energy от Канада и петролната компания от САЩ Marathon съобщиха, че се изтеглят от Полша, чиято територия се възприема като един от най-големите източници на шистов газ в Европа, съобщи Би Би Си.


Marathon обяви решението си, като обясни, че то е основано на "неуспешни опити да открие конкурентни нива на въглеводороди". Talisman Energy пък продават операциите си в страната на ирландската група San Leon Energy.


Полша се надяваше, че залежите на шистов газ ще компенсират вноса от Русия, което ще я освободи и от руската енергийна зависимост. Изтеглянето на двете компании обаче е огромен неуспех за амбициите на европейската държава, особено след като миналата година се изтегли и гигантът от САЩ Exxon, коментира БиБиСи. От по-големите световни енергийни компании остават Chevron и италианската ENI.


"Полският шистов газ съществува само в медиите, защото в действителност нищо не се случва", заяви енергийният експерт от Института "Собиески" Гжегож Пител.


Според експерти, близки до проучванията за шистов газ в Полша обаче, ситуацията не е точно такава. Те твърдят, че проучванията са показали достатъчно големи залежи, но полското правителство предпочита най-вече държавни фирми да участват в добива на газ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK