Италия е загубила 188 милиона евро от сеченето на медните евромонети

Поводът беше започналият в Брюксел дебат за изваждането от обращение на монетите от 1 и 2 цента

© Reuters

Поводът беше започналият в Брюксел дебат за изваждането от обращение на монетите от 1 и 2 центаПарламентарни източници потвърдиха днес, че от въвеждането на еврото досега в Италия са изсечени 7.1 милиарда медни монети от 1, 2 и 5 евроцента, предаде БТА.


Поводът беше започналият в Брюксел дебат за изваждането от обращение на монетите от 1 и 2 цента, които са донесли загуба от 1.4 милиарда евро на страните от еврозоната, защото производствената им стойност е значително по-висока от номиналната. За разлика от евробанкнотите, които се печатат от една система, всяка държава от еврозоната сече своите монети и понася съответните загуби.


Точната цифра на понесените от Италия загуби официално не се съобщава, тъй като Държавният монетен двор пази в тайна разходите по тяхното производство. Документацията от завършилия наскоро съдебен процес, който реши дългогодишен спор за притежаване на редки евромонети, дава възможност да се разбули и тайната около тяхната производствена стойност.
През 2002 г. Държавният монетен двор изсича монета с лицева страна на 1 цент, но с диаметър и образ на обратната страна на 2 цента. Сбърканите монети бързо са иззети от обращение, но очевидно не всичките.


Колекционерската и тържна къща "Болафи" в Торино, която е лидер във филателията и нумизматиката, успява да се сдобие с шест екземпляра от рядката монета и отказва да ги предаде на финансовата полиция, натоварена с тяхното конфискуване. Заведено е дело, което 11 години по-късно "Болафи" печели и след седмица ще изложи на търг една от монетите с първоначална цена от 2500 евро.


В съдебната документация се съдържат интересни данни за сеченето на медни евромонети. Всъщност това е условно название, тъй като те са от стомана, покрита с мед. Споменатите 7.1 милиарда монети се разпределят на 2.8 милиарда от 1 цент, 2.3 - от 2 цента, и 2 милиарда от 5 цента.


Поради наложената тайна върху тяхната производствена стойност вещите лица са взели за база сходната по икономически размери Франция, където тези данни са публично достояние още от 2005 г., и сочат, че изсичането на монета от 1 цент струва 4.5 евроцента, от 2 цента - 5.2, и от 5 цента - 5.7.


Това означава, че Италия е похарчила 362 милиона евро за медни монети, чиято реална стойност е 174 милиона. Разликата от 188 милиона представлява загубата от най-ситните евромонети, които потребителите с нежелание продължават да отброяват.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK