Ирландското правителство одобри забраната за цветни марки и лога върху цигарените кутии

Занапред цигарите в Ирландия ще изглеждат по един и същ начин

© Reuters

Занапред цигарите в Ирландия ще изглеждат по един и същ начинИрландия ще стане първата страна в Европейския съюз, която премахва цветните марки и лога от кутиите за цигари, като занапред в страната ще се използват изчистени опаковки, на които ще има еднакви надписи, съобщи правителството в Дъблин, цитирано от "Ройтерс".


Всички марки, лога, цветове и графики ще бъдат премахнати от тютюневите продукти, които се продават в страната според новите правила, съобщиха от министерството на здравеопазването, след като предложението получи подкрепата на кабинета.


Пушенето беше основан част от т.нар. пъб-културата на Ирландия до момента, в който държавата стана първата в света, която забрани пушенето във всички затворени публични места, обществения транспорт и работните места през 2004 г.
Над 5000 души годишно умират заради болести, свързани с пушенето, се обосноваха от здравното министерство.


Законът трябва да получи и одобрението на парламента, преди да влезе в сила, но правителствената коалиция има силно мнозинство там.


Според плана името на марката на тютюневите продукти ще бъде представено с еднотипен шрифт на чист и неутрален цвят, който тепърва трябва да се уточни.


Британското правителство също обмисля забрана на брандирането на цигарените опаковки, но темата не беше вкарана в дневния ред на парламента по-рано този месец. Австралия вече въведе чисти маслено-зелени опаковки на цигарите и тютюневите продукти миналата година, с което си предизвика гнева на тютюневите компании.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK