Евроинституциите се споразумяха за новите правила за управление на Шенген

Сесилия Малмстрьом

© Reuters

Сесилия МалмстрьомСлед продължителни преговори Европейската комисия, Европейският парламент и Съветът на Европейския съюз постигнаха съгласие за правилата за управление на Шенген, обяви еврокомисарят по вътрешните въпроси Сесилия Малмстрьом.


Споразумението отваря пътя за ясни и прозрачни правила, които трябва да направят системата по-ефективна, заяви тя. Контролът на Шенген занапред ще бъде упражняван от европейската гранична агенция "Фронтекс", като еврокомисията ще има централна роля.


При установяване на системни нарушения, които излагат на опасност сигурността в зоната за свободно пътуване, Европейската комисия ще може да предлага временно възстановяване на граничния контрол.
"Това ще засили доверието между държавите членки... и ще съдейства за защита на едно от най-ценените постижения на ЕС – свободата на движение", заяви Малмстрьом, като допълни, че всички евроинституции са работили конструктивно да намерят решение за постигането на споразумение.


Новите правила въвеждат механизми за засилено сътрудничество между държавите от Шенген, но ще важат и за страните кандидатки. Групата на социалистите в европарламента обяви, че така ще бъде сложен край на двойните стандарти, които в момента се прилагат към България и Румъния, предаде БНР. Те допълниха, че вече няма да е възможно налагане на граничен контрол по политически причини.


Идеята за промяна на шенгенските правила дойде в началото на 2011 г., когато Европа беше залята от вълна имигранти от Северна Африка и Близкия изток заради избухналата Арабска пролет. Тогава Италия и Франция настояха държавите членки да могат да възстановяват граничния контрол, а в отговор на това еврокомисията изготви пакет от мерки, предвиждащи повече правомощия за Брюксел, които да предотвратят крайни едностранни действия от столиците.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK