Румъния и България се обединяват за премахване на мониторинговия механизъм

Румъния и България се обединяват за премахване на мониторинговия механизъм

© РойтерсРумъния и България ще съставят съвместна парламентарна комисия, която ще работи с правителствата на двете страни за постигането на показателите, необходими за премахването на Механизма за сътрудничество и проверка, заяви председателят на Камарата на депутатите в румънския парламент Валериу Згоня, цитиран от "Аджерпрес" и БТА.


"Това е първият алианс между двата парламента. Надявам се, че това ще позволи на Румъния и България да премахнат механизма за сътрудничество и проверка възможно най-скоро", заяви Згоня в Калафат вчера, където присъстваше на церемонията по откриването на новия мост над Дунав между Видин и Калафат.


Председателят на Камарата на депутатите посочи, че той и председателят на българския парламент Михаил Миков са решили да си сътрудничат на парламентарно ниво "в името на бъдещето на румънците и българите".
"Поканих г-н председателя Михаил Миков да посети Румъния през септември и той прие. Ще организираме през следващите месеци един икономически форум тук (в Калафат) и един във Видин, но най-важното е, че ще съставим обща парламентарна комисия, включваща членове и на двата национални парламента, която ще работи с двете правителства за премахването на механизма за сътрудничество и проверка", подчерта Згоня.


Механизмът за сътрудничество и проверка на Европейската комисия влезе в сила след присъединяването на България и Румъния в Европейския съюз, като те са единствените страни в ЕС, подложени на мониторинг - дори най-новата членка Хърватия няма да има такъв. Проблемите на двете страни с правосъдието и вътрешния ред налагат продължаването на механизма вече шеста година, като липсата на достатъчно реформи пречат на присъединяването им и към Шенген.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK