Дългият път на една ромка от евродепутат до търсеща убежище

Виктория Мохачи

© Reuters

Виктория МохачиПреди по-малко от четири години Виктория Мохачи се радваше на живота на международен политик, хранеше се в скъпи ресторанти в Брюксел и печелеше награди за защита на човешките права. Днес 38-годишната майка на три деца спи на пода в едностаен сутерен в Торонто и очаква депортация. Като търсеща политическо убежище тя се надява да убеди Канада, че животът на бивш член на Европейския парламент може да бъде в опасност в демократична страна като Унгария, разказва "Ройтерс".


Мохачи ще разкаже историята си пред канадската Комисия по имиграцията и бежанците. Изслушването започва във вторник, а случаят ще бъде тест за новата имиграционна политика на канадското правителство, определяща почти всички страни в ЕС като "безопасни". Ромката Мохачи обаче твърди, че ако се върне в Унгария, може да бъде изложена на опасност от насилие от страна на различни групи и на преследване от властите.


Ако загуби, тя ще бъде депортирана у дома. Ако спечели, нейният случай ще даде надежда на други търсещи убежище роми от Централна и Източна Европа. В момента Канада ги смята или за икономически мигранти, или по-лошото - за престъпници, опитващи се да се възползват от щедрата й имиграционна система.
Консервативното правителство на Канада затегна закона за бежанците през декември, за да се справи с вълната фалшиви молби за убежище от граждани на ЕС, които се опитват да се възползват от щедрите социални програми. Много от тези търсещи убежище са били роми. Именно от Унгария през последните години идват най-много търсещи убежище в Канада, макар че унгарците като граждани на ЕС могат да пътуват свободно в блока.


Мохачи е получавала заплашващи писма.

© Reuters

Мохачи е получавала заплашващи писма.


Канадското правителство заяви, че макар да иска страната да остане една от световните топ дестинации за бежанци, е била залята от хора, които само се преструват, че бягат от преследване. Официалните данни показват, че Канада е предоставила убежище на повече от 300 унгарци през последните четири години, по-голямата част от които според експертите по имиграция вероятно са роми.


Правителството на Унгария отхвърля твърденията, че нейни граждани, включително и Мохачи, ще са в опасност, ако се приберат. "Макар да има още работа в борбата с предразсъдъците срещу малцинствата, безопасността на една общност като цяло не се поставя под съмнение", подчерта правителствен говорител. "Ако госпожица Мохачи има доказателства за криминален заговор на хора от силите за сигурност на Унгария, който ще наруши нейните конституционни права, правителството я призовава да ги предостави на прокуратурата", допълни той.


Бърз възход


Мохачи дълго време беше най-добре познатата ромка в Унгария. Нейният възход от класната стая в малко унгарско селище до залата в Европейския парламент беше бърз. На 20 години тя е първата ромка, водеща по основна унгарска телевизия.


"Бях малко сладко ромско момиче, което нямаше как да не бъде подкрепено", разказва Мохачи на унгарски език в интервю за "Ройтерс" в Торонто. "Бях подкрепена и успях, влязох в обществения живот." Тя сключва брак с тогавашния директор на Ромския медиен център, който има силни връзки с Унгарската либерална партия.


В момент, когато унгарският политически елит е под натиск да покаже, че малцинствата имат пълно представителство, тя става специален комисар в Министерството на образованието, където работи по програма за прекратяване на разделението в училищата. На 29 години тя е делегат в Европейския парламент, майка на две осиновени деца и неофициален "посланик" на ромите.


Проблемите започват със серия ожесточени атаки срещу ромите в Европа в началото на 2008 г. Мохачи пътува интензивно в Унгария от една криминална сцена към друга, събирайки информация. Тя дава гласност на жертвите, които не искат да съобщават за престъпленията заради страх от полицейски предразсъдъци, и притиска полицията да разследва случаите.


Дългият път на една ромка от евродепутат до търсеща убежище

© Reuters


През една февруарска сутрин Мохачи пристига в село, където мъж и петгодишният му син са фатално простреляни, бягайки от горящата си къща. Вътрешно полицейско разследване потвърждава, че местопрестъплението не е било правилно охранявано в продължение на часове. Мохачи влиза в конфронтация с полицията заради информация, че жертвите са умрели от вдишване на дим.


"Когато проучих снимките, веднага видях, че тя беше права (че са били застреляни)", казва един от тогавашните детективи, който вече е пенсиониран. По думите му помощта на Мохачи в случая е била "неоспорима". Срещу четирима души се води дело за серия от атаки срещу роми в периода 2008-2009 г., включително за убийството на мъжа и неговия син.


Будапеща посочва случая и други мерки като доказателство, че са направени стъпки за подобрение на положението на ромите след убийствата. Унгарското правителство твърди, че престъпници, занимаващи се с трафик на хора, стоят зад значителен брой молби за търсене на убежище в Канада, за които е разкрито, че са фалшиви.


В опасност или не?


Скоро след като разказва за случая, Мохачи започва да получава имейли със заплахи, в които е наричана "мръсно животно" и "смрадлива въшлива циганка", която "скоро ще умре заедно с останалите от нейната раса". Тя предизвиква критики и с коментар, че играч по хандбал е провокирал двамата роми, които са го убили.


Според доклад от парламентарната комисия за национален сигурност тайните полицейски служби са следели нападателите и са имали подробна информация за тях години преди да извършат серийните убийства. Мохачи не е виждала пълния доклад, но е водила разговори за него, включително и с ръководителя на комисията, която го е поръчала.


По думите му докладът посочва, че допуснатите грешки от тайните служби в разследването на атаките срещу роми са повече от обикновена небрежност. Той обаче подчертава, че никога не й е казвал, че властите активно са участвали в събитията. "Съгласен съм, че за ромите не е лесно да живеят в Унгария, но твърденията й, че животът й е в опасност, са поетично преувеличение."


Случаят на Мохачи се следи отблизо в Унгария и в други страни от Централна и Източна Европа със значително ромско население. Аладар Хорват, известен ромски активист и първият ром - член на унгарския парламент, посети Торонто през пролетта по повод друг случай с търсене на убежище. По думите му едно позитивно решение за Мохачи "ще преобърне политическата позиция, че Унгария е безопасна".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Ахо- ихо, после тихо

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Я да види как у нас "ромите" безнаказано вършат нарушения/престъпления...и да си прави съответните изводи кой или кои и вредят повече.

 3. 3 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Бях малко сладко ромско момиче, което нямаше как да не бъде подкрепено"  Така е моме! Нашите циганчета на възраст между 10 и 18 години, също срещат подкрепа и състрадание... После се оказва, че насила са ги „трафикирали“! Каква дума само, боже прости ми!

 4. 4 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 638 Неутрално

  На такива цигани не трябва да им се пречи, щото стават пример за другите цигани за по-цивилизовано държание.

 5. 5 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 479 Неутрално

  да бе, играч на хандбал предизвикал 2 циганина, и те взели, че го убили ??!! къде е тук бг хелзински к-т - ромите тр да имат право да убиват без да бъдат предизвикани !

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 6. 6 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#2] от "shilliew":

  Аз съм твърдо против своеволията на ромите!!! Но! Тази жена е пример, как принадлежност към една етническа група не я определя като човек, личност и интелектуален капацитет!!! Така че тя напълно заслужава убежище, защото няма значение циганин, българин,американец,канадец - всеки невинен заслужава подкрепа... Защото ако се замислиш правилно, цигани или роми наричаме в България тези, които не са се интегрирали, тези които са по гетата и точат социалната система! Всички други от тях, които са образовани,работят навсякъде из администрация, частни фирми и плащат данъците си, наричаме българи!

 7. 7 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Димитър Стоянов от незнамкоя си партия сега , в миналото от Атака имаше някаква изцепка с унгарска циганка евродепутат.Може и да не е тази , ама ще излезе че нашето 6 волтово е по-хубаво от унгарското такова.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 8. 8 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Както се вижда Унгария е доста напред във всички направления в сравнение с България. Демокрация изобщо не значи ,че всеки може да си прави каквото си иска , нито да претеднира за извънредни права и привилегии , както искат циганите.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 9. 9 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  До коментар [#6] от "s1lv3r":

  Давам 100 лева за този , който снима циганин на опашка за плащане на данъци в НАП и я публикува.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 10. 10 Профил на pisho
  pisho
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Сигурно и в Унгария е "опрял ножът до кокала" и въпросът е: Кой кого? Поне в РБ положението е такова. Не може един етнос, който никак не е малък да живее на гърба на народа. Стигат ни политиците които изхранваме! Всичко ромско което е родено в "зората на българската демокрация" и след това знае единствено "нЕма работа", "бате дай 50 ст. за една кифла", "има ли желЕзо"! На скоро предложих на един "брат" да изкара честно 10 лв. като свали 10/подчертавам ДЕСЕТ/ найлонови чувала със строителни отпадъци до площадката пред блока, отговорът беше: МАЛКО ДАВАШ! Това е, изводите...

 11. 11 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#9] от "Dr_Doolittle":

  Ти си изключително прост, наистина е добре да четеш преди да пишеш!!! Какво ти е определението за циганин ?! Ако ти имаш по тъмен цвят на кожата мога да те нарека така!!! Много семейства от ромски произход отдавна са се интегрирали, и се чувстват българи. Така работи интеграцията по целия свят. За такива хора говоря, че си плащат данъците, не циганите от Столипиново или Факултета!

 12. 12 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 672 Весело

  Канадското правителство що не вземе решение да праща кандидатите за политическо убежище от Източна Европа при ескимосите. Да се грижат за белите мечки. Мисля, че проблема ще се реши от самосебе си.

 13. 13 Профил на torquemada
  torquemada
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Хубава работа, ама сиганска.

  Ако една лъжа, 100 пъти повтаряна, всеки път се възприема за истина, значи просто не е лъжа.
 14. 14 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  "В момент, когато унгарският политически елит е под натиск да покаже, че малцинствата имат пълно представителство, тя става специален комисар в Министерството на образованието".

  Т.е., и за чеп не е ставала, но понеже либерастията действа я спускат с парашут.
  Толкова за циганските професионалисти.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 15. 15 Профил на darktranquillity
  darktranquillity
  Рейтинг: 395 Любопитно

  Ромите разбира се са подложени на дискриминация и расистки нападения, за които държавите в Източна Европа си затварят очите. Също толкова лошо е затварянето на очите за всичко това от страна на Запада, който отдавна вече (по-точно от падането на комунизма) не стои на страната на човешките права...
  Хубавото е че природата си знае работата и ромите стават все повече, а мразителите им все по-малко...

  VenRus2008 : 'Eврейските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна.'
 16. 16 Профил на pisho
  pisho
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#15] от "darktranquillity":

  Ами тези "мразители" стават май все повече и повече, за България говорим. Колкото до човешките права - те май са за всички, чувството за безнаказаност дали влиза в тях?

 17. 17 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Наистина е успяла ромка , и все пак в Унгария ромите са най-интегрирани ! Сигурно ще и дадът убежище.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 18. 18 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 782 Весело

  гадната паразитка - евродепутат и сега иска да се хвърли на врата на канадската социална система - кво е учили мангасарката? нищо. и докога ще ги ромосвяме циганите - циганинът си е циганин и точка.

 19. 19 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Gypsi parzita, явно мнението е паневропейско!

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 20. 20 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1444 Любопитно

  До коментар [#17] от "Count Grishnackh":

  Между другото Канада наистина има много затегнат режим на прием на бежанци със никакво или почти никакво образование.
  Те, канадците, считат за необходимо всички пробващите се да живеят на гърба на социалната им система, за откровено вредни.
  И няма значение дали африканци, роми, араби, или пакистанци.
  Това се отнася за всички малограмотни неинтегрируеми индивиди.

  ПП: Няма нито един китаец обаче висящ на нито една социална система, защо ли?

  Жената е покана за щастие
 21. 21 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 727 Весело

  е по-нелепа история от тази на ромката отдавна не бях чувал. Тази ли беше, дето Стоянов-младши я беше накокържал?

  седеньето го зголемува задникот
 22. 22 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 616 Неутрално

  В Унгария ромите са златни.
  Естествено, не им е дошло отвътре, но маджарите не си поплюват

 23. 23 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 520 Любопитно

  Аз не разбирам, защо точно в Канада трябва да бяга? Като унгарска гражданка може да се премести навсякъде в ЕС, включително и да остане в Белгия, където е живяла напоследък.

 24. 24 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1274 Весело

  [quote#9:"Dr_Doolittle"]Давам 100 лева за този , който снима циганин на опашка за плащане на данъци в НАП и я публикува[/quote]

  Или на опашка за интервю за работа?!

 25. 25 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1028 Любопитно

  [quote#11:"s1lv3r"]Какво ти е определението за циганин ?![/quote]

  "Циганин" е манталитет, колега, "културни особености" на новоговор, не цвят на кожата!
  Работил съм в черна Африка и не съм имал никакъв проблем с негрите, нищо че бяха черни като кюмюр, за разлика от родните цигани, нищо че някои по цвят са неразличими от нас.
  Не се правете на неразбиращ.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 26. 26 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 875 Неутрално

  "Тя предизвиква критики и с коментар, че играч по хандбал е провокирал двамата роми, които са го убили."... интересно защо не е мислила така и в случая с мъжа и сина дето са били застреляни. Или според нея хората палят къщи и застрелват други хора само заради расата без никаква друга причина? Тоя филм отдавна не го прожектират особено в Европа.

 27. 27 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Значи, да видим дали съм разбрала... така, била евродепутатка, получавала огромна заплата 4 години (обаче не спестила нито евро), за следващ мандат не я избрали и госпожата остава без работа. Но, вместо да си потърси такава, тя се пише онеправдана и бяга в Канада, където всеки знае, че помощи се раздават на калпак, обаче и там май няма да и се отвори парашута, и сега големите ревове...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 28. 28 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Тя предизвиква критики и с коментар, че играч по хандбал е провокирал двамата роми, които са го убили.
  **********************

  А тук госпожата ясно показва циганската си душица, според която циганите винаги са жертва, какъвто и да е случая. Дори и когато убият човек, веднага им се намира оправданието, че били предизвикани. Нормално е хората в Унгария да не я обичат, никой не обича престъпниците и още по-малко тези, дето го защитават.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 29. 29 Профил на Добри Божилов
  Добри Божилов
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Тук е редно да уточним, че извън заплатата от 7 хиляди евро месечно, евродепутатите получават река от пари и екстри по други пера, в сравнение с които безналичните за нашите депутати са като пари за семки. Един евродепутат прави поне 20 хиляди евро месечно чист кеш. И гледайте какво прави след 5 години по 20 хиляди евро месечно една ромка - избягала на социални помощи в Канада. Има ли нужда да кажа нещо за циганите и циганията.

  Има, ще кажа. В САЩ срещу 500 хиляди долара инвестиция получаваш автоматично зелена карта. Това са 400 хиляди евро. За 5 години тая ромка е нагушила 1,25 млн. евро от нашите пари - в Европа. И глей я сега - на социални помощи и бежанка в Канада. Нищо не спестила, не може дори да си купи зелена карта, въпреки че сме и платили за 3 зелени карти...

  www.dobribozhilov.com
 30. 30 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Толкова трогателна история...

  Една некомпетентна, глупава и нагла мързелана - която освен всичко друго и с лека ръка оневинява доказани убийци - не е успяла да направи нищо въпреки ОГРОМНИТЕ и почти невъзможни за други преференции и уреждания на работа.

  Типична 99% циганска работа.
  (на останалия 1% от циганите - които работят и се грижат за децата си - извинявайте)

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 31. 31 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  [quote#7:"kasko"]Може и да не е тази[/quote]
  Не е.Онази се казваше Ливия Ярока.
  Макар и да се водеше за ромска евродепутатка,
  тя беше наполовина еврейка( майка и е..)
  Има разлика между нея и тази, която не се
  е "хранела в скъпи ресторанти в Брюксел",
  ами наистина е рискувала и живота си в
  разследване на някои престъпления на
  етническа почва.Ярока беше обявена за
  "Парламентарист на 2006 година" в областта на
  правосъдието и основните права на Parliament
  Magazine. Стоянов, макар и доста провокативно,
  правилно възрази срещу номинацията на тази
  кариеристка, умело яхнала вълната на "ромско
  то включване"...

 32. 32 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2724 Неутрално


  [quote#10:"pisho"]Всичко ромско което е родено в "зората на българската демокрация" и след това знае единствено "нЕма работа"[/quote]
  А бе то не е лъжа, че много цигани останаха без
  работа след масовото закриване на предприятия,
  в зората на българската демокрация.Като пиша
  "много", става дума за хиляди и хиляди.

 33. 33 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1273 Весело

  ако тази ромка беше евреика, безпроблемно щеше да си получи канадското гражданство
  другият способ е да си събуеш гащите в супермаркет и да си навреш пиле у задника като пуси райът в русия, и канада те прегръща вов еки веков

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 34. 34 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#33] от "crowd founder":

  100 плюса

 35. 35 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1273 Весело

  еми, нейните доводи се препокриват с антисемитските доводи на евреите

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK