Румъния наема частни експерти, за да предотврати загубата на еврофондове

Експертите, които ще получават над 6000 евро на месец.

© Reuters

Експертите, които ще получават над 6000 евро на месец.Румънското правителство ще наема частни експерти във връзка с европрограмите, за да предотврати загубата на еврофондове, съобщи агенция "Медиафакс", цитирана от БТА.


Одобренията на проектите по европрограми ще бъдат извършвани от частни експерти заради недостиг на персонал в държавните структури. Те ще получават по 280 евро на ден в продължение на две години. Парите за заплати ще идват както от ЕС, така и от държавния бюджет.


Експертите, които ще получават над 6000 евро на месец, ще бъдат избрани въз основа на договори, сключени между министерството на европейските фондове и близо 40 консултантски фирми в сферата на човешките ресурси, които трябва да предложат такива хора.
В правителствен документ се посочва, че "2013 година е решаваща за наваксване на закъснението за усвояване на еврофондовете с изключително важната перспектива за очертаването на новата финансова рамка 2014-2020 г.".


Румъния, заедно със Словакия, би могла да се възползва от една допълнителна година, за да изразходва средствата, отпуснати за периода 2007-2013 година, според предложение на Европейската комисия.


Допреди месец Румъния бе усвоила 14.37% от кохезионните еврофондовете, отпуснати за периода 2007-2013 година в общ размер от близо 20 милиарда евро.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK