ЕС договори по-добро разпределение на помощите за фермерите

В момента около 80 на сто от плащанията се отпускат на 20% от селските стопанства, тъй като много европейски страни все още обвързват тяхната стойност с равнищата на производство от първите години на 21 век.

© Reuters

В момента около 80 на сто от плащанията се отпускат на 20% от селските стопанства, тъй като много европейски страни все още обвързват тяхната стойност с равнищата на производство от първите години на 21 век.Европейските институции успяха да превъзмогнат разногласията си по няколко ключови мерки от реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП), като по-справедливото преразпределение на селскостопанските субсидии, но определянето на горна граница за най-големите помощи продължава да поражда разделения, предадоха "Франс прес" и БТА.


Ирландският министър на земеделието Саймън Ковъни отбеляза, че е постигнато принципно споразумение по вътрешната конвергенция, предвиждаща по-добро разпределяне на помощите между земеделците в дадена страна или даден регион.


В момента около 80 на сто от плащанията се отпускат на 20% от селските стопанства, тъй като много европейски страни все още обвързват тяхната стойност с равнищата на производство от първите години на 21 век. Този метод облагодетелства големите ферми с интензивно земеделие.
Благодарение на това предварително споразумение между Съвета на министрите, Европейския парламент и Европейската комисия страните трябва задължително да направят така, че до 2019 г. подпомаганите фермери да получават най-малко 60% от средната субсидия на хектар, обясни Ковъни.


При големите стопанства намалението на субсидиите ще бъде ограничено до 30 на сто за същия период.
Освен това държавите ще могат да отделят между 8 и 13 процента от преките помощи за изпитващи затруднения сектори като животновъдството, към които ще се добавят 2% за протеиновите култури.


Всичко трябва да бъде потвърдено днес на среща в Брюксел на трите институции. Преговарящите се разбраха също така за допълнителни задължителни плащания за младите земеделци - до 2% от преките плащания, които представляват три четвърти от бюджета на ОСП. Той е най-голямото разходно перо в бюджета на ЕС - 38%.


"Екологизирането" на субсидиите предвижда да се свърже помощта на 30% от тях със спазването на някои екологични норми, като диверсификацията на културите. Новата система на субсидиите няма да бъде разгърната преди 2015 г. поради забавянето на преговорите по бъдещия европейски бюджет.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Captain Shakespeare
    Captain Shakespeare
    Рейтинг: 596 Неутрално

    Трябвало е да се определи и срок /докога/ за даване на тези субсидии, защото по този начин се създават условия, които са в противоречие с пазарните отношения и вредат на конкуренцията.

    Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK