Държавите в ЕС изостават с интеграцията на ромите, предупреди Брюксел

От доклада на Еврокомисията за напредъка се вижда, че е необходимо държавите членки да постигнат по-добри резултати при изпълнението на националните стратегии за интегриране на ромите.

© Цветелина Белутова, Капитал

От доклада на Еврокомисията за напредъка се вижда, че е необходимо държавите членки да постигнат по-добри резултати при изпълнението на националните стратегии за интегриране на ромите.Европейската комисия отправи призив към държавите членки да изпълнят ангажиментите си за гарантиране на равенство и да положат повече усилия за подобряване на икономическото и социалното интегриране на ромите в Европа, предаде пресслужабта на институцията.


От доклада на Еврокомисията за напредъка се вижда, че е необходимо държавите членки да постигнат по-добри резултати при изпълнението на националните стратегии за интегриране на ромите.


В него се посочва, че много държави са създали механизми за по-добро координиране на усилията си за интегриране на ромите и за насърчаване на диалога с местните и регионалните органи, но все пак има възможност за подобрения по отношение на участието на организациите на гражданското общество и въвеждането на надеждни методи за мониторинг и оценка на резултатите.
Освен това според доклада голяма част от държавите членки не са предоставили достатъчно ресурси от националните бюджети за изпълнението на стратегиите. Също така е необходимо публичните органи да положат по-големи усилия за борба с дискриминацията и за разясняване на социалните и икономическите ползи от интегрирането на ромите.


Ромите в България


Българските роми са най-многобройната част като съотношение към останалата част от населението на държава от ЕС. Това се посочва в данни, разпространени днес от Европейската комисия по повод представения доклад за напредъка, предаде БТА.


Данните показват, че ромите в България съставляват 9.94% от населението в страната. Самоопределили се като роми при преброяването от 2011 г. са 325 343 души, а оценките са действителният им брой да е между 700 и 800 хиляди. Средно за ЕС количеството на ромите съставлява 1.18% от общото население.


За България Брюксел отчита, че не се обръща достатъчно внимание на въпроса с изолирането на ромите в училище. Допълва се, че България следва да оцени колко от децата, напускащи преждевременно училище, са от това малцинство. Комисията препоръчва да се вземат допълнителни мерки за осигуряването на работа на ромите в селските райони. В документа се посочва, че обучението на тези хора в упражняването на труд в по-сложни области би било изход от затворения кръг, водещ до тяхната бедност.


На следващо място Брюксел призовава да се помисли по въпроса с липсата на здравни застраховки на стотици хиляди български роми. Комисията препоръчва ускоряване на усвояването на европейските фондове, които могат да послужат за подобряването на живота на това малцинство.


Въпреки отправените критики в доклада се набляга и на примери за добри практики, като действията на България за по-добро мобилизиране на средствата от ЕС, регионалния план за действие за приобщаване на ромите, изготвен от федерална провинция Берлин и сътрудничеството между националните власти и местните органи във Франция.


Унгария изготви строга система за мониторинг на изпълнението на своята национална стратегия, Испания обучи 158 полицейски части по въпросите на етническата дискриминация, а Румъния задели 15 000 места в училищата, университетите и курсовете за професионално обучение за учащи се от ромски произход.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK