Държавите в ЕС изостават с интеграцията на ромите, предупреди Брюксел

От доклада на Еврокомисията за напредъка се вижда, че е необходимо държавите членки да постигнат по-добри резултати при изпълнението на националните стратегии за интегриране на ромите.

© Цветелина Белутова, Капитал

От доклада на Еврокомисията за напредъка се вижда, че е необходимо държавите членки да постигнат по-добри резултати при изпълнението на националните стратегии за интегриране на ромите.Европейската комисия отправи призив към държавите членки да изпълнят ангажиментите си за гарантиране на равенство и да положат повече усилия за подобряване на икономическото и социалното интегриране на ромите в Европа, предаде пресслужабта на институцията.


От доклада на Еврокомисията за напредъка се вижда, че е необходимо държавите членки да постигнат по-добри резултати при изпълнението на националните стратегии за интегриране на ромите.


В него се посочва, че много държави са създали механизми за по-добро координиране на усилията си за интегриране на ромите и за насърчаване на диалога с местните и регионалните органи, но все пак има възможност за подобрения по отношение на участието на организациите на гражданското общество и въвеждането на надеждни методи за мониторинг и оценка на резултатите.
Освен това според доклада голяма част от държавите членки не са предоставили достатъчно ресурси от националните бюджети за изпълнението на стратегиите. Също така е необходимо публичните органи да положат по-големи усилия за борба с дискриминацията и за разясняване на социалните и икономическите ползи от интегрирането на ромите.


Ромите в България


Българските роми са най-многобройната част като съотношение към останалата част от населението на държава от ЕС. Това се посочва в данни, разпространени днес от Европейската комисия по повод представения доклад за напредъка, предаде БТА.


Данните показват, че ромите в България съставляват 9.94% от населението в страната. Самоопределили се като роми при преброяването от 2011 г. са 325 343 души, а оценките са действителният им брой да е между 700 и 800 хиляди. Средно за ЕС количеството на ромите съставлява 1.18% от общото население.


За България Брюксел отчита, че не се обръща достатъчно внимание на въпроса с изолирането на ромите в училище. Допълва се, че България следва да оцени колко от децата, напускащи преждевременно училище, са от това малцинство. Комисията препоръчва да се вземат допълнителни мерки за осигуряването на работа на ромите в селските райони. В документа се посочва, че обучението на тези хора в упражняването на труд в по-сложни области би било изход от затворения кръг, водещ до тяхната бедност.


На следващо място Брюксел призовава да се помисли по въпроса с липсата на здравни застраховки на стотици хиляди български роми. Комисията препоръчва ускоряване на усвояването на европейските фондове, които могат да послужат за подобряването на живота на това малцинство.


Въпреки отправените критики в доклада се набляга и на примери за добри практики, като действията на България за по-добро мобилизиране на средствата от ЕС, регионалния план за действие за приобщаване на ромите, изготвен от федерална провинция Берлин и сътрудничеството между националните власти и местните органи във Франция.


Унгария изготви строга система за мониторинг на изпълнението на своята национална стратегия, Испания обучи 158 полицейски части по въпросите на етническата дискриминация, а Румъния задели 15 000 места в училищата, университетите и курсовете за професионално обучение за учащи се от ромски произход.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Весело

  Брюксел направо да идват и да интегрират!

  Да не се офлянкват! Хайде!

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 2. 2 Профил на Волният Ибрик
  Волният Ибрик
  Рейтинг: 468 Неутрално

  За сметка на това ние напредваме в де-интеграцията им

 3. 3 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Само ние напредваме - все повече роми интегрираме в западните социални системи...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 4. 4 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Интеграцията с привилегии няма начин как да се случи....

 5. 5 Профил на dzmey
  dzmey
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Държавите изостават с интеграцията на циганите, предупреди Брюксел и си спомни как ги интегрираше в миналото по всевъзможни Нациски методи, и въздъхна от лицемерно умиление.

 6. 6 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Делото по спасяване на даващите е дело на самите давещи се... Ромите като не искат да се интегрират, как да стане?

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 7. 7 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 621 Неутрално

  [quote#3:"Депутат 241 Occupy Parliament"]Само ние напредваме - все повече роми интегрираме в западните социални системи... [/quote]
  Ехх, де да беше така... ама те бързат да ни ги връщат нещо. Уж толерантни, пък като им се изсипят повечко в покрайнините на някой град и хайде, ченгета, бой и към България.

 8. 8 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Аре тварайте ги на самолетите, и право у Брюксел......да ги интегрират.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 9. 9 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Трудно се интегрира някой който не иска,но ние трябва да търсим начини защото този проблем ще става все по-сериозен и колкото и да си заравяме главите като щрауси в пясъка той няма да се реши сам.

 10. 10 Профил на alter_ego
  alter_ego
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Как да интегрираш нещо, което хиляди години не е пожелало да се интегрира...

 11. 11 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#6:"VivaLaMadness"]Ромите като не искат да се интегрират, как да стане?[/quote]

  С чук у главите...Ето ти идея за бърза интеграция....Оставяме ги на естествения подбор...кой оцелее след удара, оцелее....а кой не - R.I.P.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 12. 12 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Държавите в ЕС изостават с интеграцията на ромите, предупреди Брюксел.Ами насила хубост не става......

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 13. 13 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  Аз не съм съгласен с европеиската комисия.Около 4 милиона българи пак по статистически данни на тази комисия живеят крайно бедно тоест скоро ще изпълним изискванията за равен жизнен стандарт с ромите.Е ще останат още някакви си милион и половина българи,ама ако не напуснат страната и тях ще интегрираме.Така е,при нас текат обратни процеси,това не е черен хумор а факти.

 14. 14 Профил на dane
  dane
  Рейтинг: 422 Неутрално

  ...липсата на здравни застраховки за стотиците хиляди роми ... ИЗКУФЯВАТ просто, дискриминират милион нероми без здравни права. У нас един лети в чиния и от борда и командва като глупав цар от приказките, сега европейците - и те извън орбитата на реалността. Хелзинкският комитет спи, по дефолт. Брюксел призовава да се мисли за здравето по етнически признак. Едни хора, роми, са извън системата. Другите извън системата, кучета ги яли.

 15. 15 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Гневно

  "Българските роми са най-многобройната част като съотношение към останалата част от населението на държава от ЕС." - За съжаление, политиците ни нищо не правят, за да се промени тази тенденция!?

 16. 16 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 809 Неутрално

  [quote#11:"ARRI"]С чук у главите...Ето ти идея за бърза интеграция....Оставяме ги на естествения подбор...кой оцелее след удара, оцелее....а кой не - R.I.P.
  [/quote]

  Не става бе... Много хора са се пробвали, с чукове, с камъни, с тухли... не става и не става. Не, че опитите трябва да спрат де, но просто не става.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 17. 17 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#16:"VivaLaMadness"]Не става бе...[/quote]

  Разбира се. Винаги има други начини, но правителствата ни нямат воля.....

 18. 18 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Не е по вина на държавите!

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 19. 19 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  На сила , хубост не става!!!

 20. 20 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Любопитно

  Освен това , излиза , че според критериите на Антибългарския Хелзинкски Комитет, Отровено Общество и Хамнести Интернешъл , тези от Брюксел са расисти , защото интегрирайки ромите , ние ще ги лишим от "характерните им културни особености", като педофилия, кражба, измама, грабеж, изнасилване , убийство...които са неразделна и специфична черта от техният начин на живот!!!!!

 21. 21 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Не се интегрира туй, що е неинтегрируемо. Крайно време е еврозелките да проумеят, че интеграция на циганите означава изкореняване на "културните" им особености и твърд 24-часов контрол.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 22. 22 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 868 Неутрално

  те Франция и Германия не можаха да ги интегрират , ние ще можем айде пътя и закривайте тая смешна интеграция , това е все едно да интегрираме вода с олио .

 23. 23 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Интеграцията не е еднопосочна. Едните трябва да имат желание да интегрират други различни от тях, като пък последните от своя страна трябва да искат да се интегрират.

  heruvim
 24. 24 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Ако аз бях премиер, интеграцията на ромите щеше да ми е дори по-важен и спешен проблем за решаване от магистралите, образованието, административната реформа, здравеопазването, върховенство на закона и поддържане на благоприятна бизнес-среда. Няма проблем, който да не може да бъде решен. Но липсват (на правителството, парламента или който и да е там) - воля, ъкъл, смелост и мениджърски умения дори само да идентифицира проблема като такъв, камо ли пък да го решава.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK