Повечето българи, работещи в Холандия, смятат да се върнат в България

Българите в Холандия често упражняват нискоквалифициран труд.

© Юлия Лазарова

Българите в Холандия често упражняват нискоквалифициран труд.По-малко от половината поляци в Холандия и малко повече от една четвърт от българите смятат, че ще останат в Холандия. Това е едно от заключенията на огласен днес доклад на холандската Служба за социално и културно планиране, цитиран от информационния портал NL Times и БТА.


Повечето поляци (61%), които са се регистрирали в Холандия през последните 18 месеца, предпочитат да са си в родната страна. От имигриралите там българи обаче 66% смятат, че животът им се е подобрил. Това е една от многото разлики между двете групи според доклада.


Българите почти не срещат дискриминация, работят често като самонаети лица, но, от друга страна, е по-малко вероятно да имат работа и си дават по-малко усилия от полските мигранти да научат холандски. И двете групи имат проблеми с езика, като двама от трима едва го разбират. Поляците и българите често упражняват нискоквалифициран труд.
Това важи и за образованите поляци. Повечето български граждани в Холандия са слабо образовани. Особено турското малцинство от България има ниско равнище на образование, отбелязва докладът. Около половината българи в Холандия имат работа. Тези от тях, които работят, често се трудят по няколко часа седмично. Заплатата е доста по-висока, отколкото в родната им страна.


Макар и мнозинството мигранти с времето да се връщат обратно, броят на поляците и българите в Холандия расте. В момента в западноевропейската страна са регистрирани 111 000 поляци и 21 000 българи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK