Еврокомисията подобрява потребителските права за 120 милиона почиващи

Еврокомисията подобрява потребителските права за 120 милиона почиващи

© Цветелина Белутова, КапиталСъс започването на летния сезон Европейската комисия предприе действия, за да подобри защитата на почиващите, като модернизиране на правилата на Европейския съюз за пакетните почивки, съобщиха от пресслужбата на институцията.


Реформата е в отговор на радикалната трансформация на пазара на туристически услуги. Все по-често гражданите играят по-активна роля при организирането на своите ваканции според конкретните си изисквания. Това се случва най-вече като използват интернет, за да комбинират отделни туристически услуги, вместо да избират от готови пакети от брошура


Европейската директивата от 1990 г. за пакетните туристически пътувания служи като основа за защитата, която се предоставя на почиващите от ЕС. Тя гарантира всеобхватна защита на потребителите, които резервират предварително договорени пакетни почивки.
Защитата включва правото на купувачите да получават цялата необходима информация, преди да подпишат договора, като се гарантира, че дадена страна по него носи отговорност за изпълнението на всички услуги в пакета, и гаранцията за репатриране, в случай че туроператорът изпадне в несъстоятелност.


Трудно е обаче досегашните правила да се прилагат в епохата на интернет, когато потребителите все по-често резервират персонализирани пакетни почивки онлайн (от един търговец или от няколко свързани търговци), при което купувачите не са сигурни дали могат да разчитат на защита, а търговците не са наясно със своите задължения, посочват от Брюксел.


По тази причина днешната актуализация на правилата има за основна цел да пригоди директивата към цифровата епоха. Това означава, че още 120 милиона потребители, които купуват персонализирани туристически услуги, също ще бъдат защитени.


Освен това реформата повишава защитата на потребителите чрез увеличаване на прозрачността и засилване на защитата при възникването на проблеми. Предприятията в сектора също ще се възползват от реформата, тъй като еврокомисията премахва някои остарели изисквания за информация, като например за препечатката на брошури, и гарантира, че националните схеми за защита от несъстоятелност се признават зад граница.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK