Пета нощ продължават безредиците в Северна Ирландия, парламентът прекъсна почивката си

Четири автомобила бяха запалени само през последната нощ

© Reuters

Четири автомобила бяха запалени само през последната нощУчастниците в размириците в източен Белфаст тази нощ отново хвърляха бутилки със запалителна течност срещу полицията, откраднаха и запалиха четири патрулни автомобила, съобщиха световните агенции, като се позоваха на правоохранителните органи в Северна Ирландия.


Жертва на насилието стана и френски фотограф, чийто фотоапарат беше откраднат от хулигани. Стълкновенията по улиците на Белфаст продължават вече пета поредна нощ. Над 60 полицаи са ранени, а над 50 души са арестувани.


Полицията призова регионалния парламент да помогне за прекратяване на сблъсъците. Парламентът прекъсна лятната си почивка и заседава във вторник, за да обсъди пътищата за възстановяване на реда.
Полицията съобщи, че е реагирала с водни оръдия и палки в Белфаст. Протести и други инциденти са регистрирани в поне още пет града в британската провинция. За протести и други инциденти се съобщава в градовете Нютаунаби, Антрим, Дънганън, Портадаун и Лондондери.


Насилието избухна в петък вечерта, когато полицията се опита да наложи забраната на властите шествието на оранжистите да премине през квартал, населен с католици, за да не се допуснат сблъсъци. В първата нощ на протестите бяха ранени 32 полицаи, а политик беше ранен в главата от хвърлена тухла.


През нощта в събота срещу неделя бяха ранени седем полицаи, нападнати от протестанти със запалителни коктейли.


Над 60 полицаи са били ранени при сблъсъците

© Reuters

Над 60 полицаи са били ранени при сблъсъците


Близо хиляда полицаи от Англия и Уелс бяха мобилизирани, за да предотвратят проявите на насилие, които всяка година бележат парада на 12 юли - кулминацията на шествията на оранжистите протестанти, които се организират по традиция в Северна Ирландия от април до август.


30-годишното насилие на верска основа в Северна Ирландия взе 3500 жертви. По силата на мирните споразумения от 1998 г. протестанти и католици си поделиха властта, но все още има откъслечни насилия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK