Пред новия белгийски крал стои трудната задача да обедини разделената нация

Крал Албер II и принц Филип

© Reuters

Крал Албер II и принц ФилипМонархията, наред с футбола и бирата, е едно от малкото неща, които обединяват разделената в езиково отношение Белгия. Когато 53-годишният принц Филип стане новият белгийски крал днес, той ще се опита да докаже, че това е вярно, пише "Ройтерс".


Най-вероятно бъдещият крал ще има доста работа. Според проучване на частните телевизии VTM и RTL по-малко от половината анкетирани фламандци вярват, че Филип ще бъде добър крал, в сравнение с две трети от интервюираните във Валония.


Политическите спорове между френскоговорящата Валония в южната част на страната и говорещата холандски Фландрия на север се разпростряха и върху дебата за бъдещия монарх още преди преди две седмици крал Албер II да обяви плана си да абдикира.
Крайнодясната фламандска партия Vlaams Belang ("Фламандски интерес") няма да присъства на церемонията по коронацията в неделя. По-умерената фламандска партия N-VA ("Нов фламандски съюз") ще бъде представена, но не от водещата си фигура Барт де Вевер, кмета на Антверпен.


"Идеята, че се нуждаем от една в основата си недемократична институция като монарха, за да гарантираме политическата стабилност в страната, в което аз се съмнявам, ви казва повече за тази държава, отколкото за монархията", написа Де Вевер в отворено писмо до принца през май.


В съседна Холандия монархът вече няма роля в политиката. В Белгия, макар че институцията е предимно с церемониален характер, законите се нуждаят от подписа на краля, за да влязат в сила и след изборите той назначава посредници, за да помогнат за сформирането на новата управляваща коалиция - един обикновено дълъг процес.


Филип си навлече критики, когато влезе в политически дебат през 2004 г., обвинявайки Vlaams Belang, че се опитва да разцепи Белгия. "Мога да ви уверя, че такива хора ще си имат работа с мен", подчерта той в интервю.


"Нов фламандски съюз" настоява ролята на монарха да бъде чисто церемониална, докато френскоговорящите партии, включително социалистите на премиера Елио ди Рупо, са против идеята. "Невинаги е ясно дали това е фундаментален дебат за републиката срещу монархията или става дума за Фландрия срещу Белгия. Мисля, че е второто", коментира Дейв Синарде, лектор по политически науки в университети в Антверпен и Брюксел.


Фламандските критици определят Филип като френскоговорящ чужденец. Той е далеч по-несигурен, когато говори на холандски, въпреки че е посещавал гимназия, където се говори този език след началното си образование на френски.


Дали Филип ще спечели сърцата на народа зависи и от това ще успее ли да смекчи сдържания си имидж. Неговата съпруга, принцеса Матилде, често се появява на обществени събития, свързани с деца, и изглежда по-дружелюбна от него.


Очаква се в неделя правителството да подаде оставка "от вежливост". Подаването на оставка от правителството при интронизацията на нов крал е обичайна процедура, която е била предприета и през 1993 г. след смъртта на крал Бодуен и възкачването на престола на настоящия крал Албер II. Очакванията са бъдещият крал Филип да откаже да приеме оставката и процедурата да има само формален характер.

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на paulus
  paulus
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Абе то Белгия не е ли измислена държава от края 18- началото на 19 в., за да имало някакъв буфер между Германия и Франция?

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3489 Неутрално

  Очакванията са бъдещият крал Филип да откаже да приеме оставката и процедурата да има само формален характер.
  _____________________
  2013г. кралските особи са изяло формални ... но си има народи които си ги хрантутят въпреки ,че чудесно разбират как нищо не зависи от тях.


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Приемственост в Белгия,определено са по-добре от нас

 4. 4 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  Преобладаващата част от населението в тази държава вече са араби и афро-американци, така че Филип да му мисли как ще ги обединява и дали им говори добре езиците.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 5. 5 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1287 Весело

  То една нация! .....................От няколко нации!

 6. 6 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Вярно ще му бъде трудно и го чака доста работа.
  Никак не е трудно на пародията на др.ег.красавица иже
  нарицаема посмешище,отново да ръси бисери.Виждал съм в
  Белгия много араби и негри,но как позна,че са американски.
  Изглежда всеки човек с черен цвят на кожата,за нея е афро-аме
  риканец.Освен това негър от USA да живее в Белгия е все едно
  аз да отида да живея в родното село на старата мома.Така,че
  африканци.

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 7. 7 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 937 Неутрално

  До коментар [#5] от "SSmart":

  американците са позле

  Хубава снимка,какви физиономии са направили

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 8. 8 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Нефертитке,Белгия е била колонизатор в Африка!
  За това има много африканци в Белгия. А афро-американците там са плод на товята ниска обща култура.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 9. 9 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 937 Неутрално

  До коментар [#1] от "paulus":

  Ми не е.
  Белгия се споменава в учебника по история за средният курс.Материала за средновековието.
  Май още не си стигнал до там или когато е трябвало да учиш си се занимавал с друга дейност.... бъркане в носа например или чешене на уши.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 10. 10 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Белгия е една измислена държава.Две националности нямащи нищо общо помежду си.Фландрия откъсната от Франция и валонци,които фактически са си холандци.Създадена през 1830 година,нямаща нищо общо със Средновековието.

 11. 11 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 893 Весело

  До коментар [#10] от "mimeto71": Поне след разпадът й Брюксел ще стане официално федералната столица на Съюза

  и най-умният си е малко прост....
 12. 12 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#4] от "Нефертити":

  Моля, моля. И синът ми е женен за валонка и живее там. Действително на всяка крачка срещаш араби.
  Но пък порядките се далеч пред нашите. Децата там искаха да купят къща. Къщата която искаха да купят, въпреки че е строена отдавна бе с пълна конструктивна документация и с отразени направените промени. Не можеш да получиш ипотечен заем, ако банката не прецени стойността на жилището и дали има нужда от ремонт. Дори ел. инсталацията провериха и принудиха продавача да плати за да се подмени. Никъде не видях заведение в което се пуши. Моята белгийска снаха страшно се учуди, когато видя у нас млада майка с дете в количката, която пуши. И много интересно. Снахата си беше купила шоколад "Нестле". Изхвърли го и каза че е боклук

 13. 13 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Фламандските критици определят Филип като френскоговорящ чужденец. Той е далеч по-несигурен, когато говори на холандски,
  Едно дребно уточнение "Фламандският език Не е Холандски"
  А за проблемите Белго -Белгииски отворете историята на Белгия през 2 световна воина и мечтите на фламандците за" Велика ФЛАНДРИЯ"--синовете на тези фламандци са в Vlaams Belang

 14. 14 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  До коментар [#1] от "paulus":

  Белгия е резултат от религиозната политика на холандската династия ван Оранийе - Насау. Династията владее като вицекрале от името на Испания в Испанска Нидерландия от XVI век. Ван Оранийе - Насау са протестанти. В резултат от сложни войни и дипломатически игри, след подписването на Вестфалския мир и края на 30-годишната война (1648), ван Оранийе - Насау стават независими управляващи на Обединените Провинции на Нидерландия, което са около 60% от Нидерландия и са почти изрично протестанти, докато останалите около 40% продължават да са Испанска Нидерландия и са католици. След войната за Испанското Наследство (измирането на испанските Хабсбурги), от 1714 Испанска Нидерландия става Австрийска Нидерландия - до 1794, когато е окупирана от революционна Франция и после от Френската Империя - до 1814.
  На Виенския Конгрес австрийският император не успява да склони другите Велики Сили да му възстановят властта, но пък родът ван Оранийе - Насау е по-успешен в дипломацията, поради връзките си с Великобритания, и от своите Обединени Провинции и бившата Австрийска Нидерландия създават Обединено Кралство Нидерландия, към което влиза и Великото Херцогство Люксембург (1815). Столицата става Брюксел.
  Грубата политика на ван Оранийе - Насау към католическите им поданици обаче предизвиква "революцията в Операта" и през 1830 южната част (и с 2/3 от Люксембург) се отделят. Кралят бяга в Хага.
  Търсейки как да се нарекат, южните нидерландски провинции си спомнят за картите на Римската Империя и за келтското племе Белги и съответно за провинция Галлия Белгика, която е обхващала и северните департаменти на днешна Франция. Така се ражда Белгия.
  Под натиска на Великобритания на трона е избрана династията фон Саксен-Кобург.
  Нидерландия все пак си запазва част от католическите провинции - Западен Брабант, както и протестантската част на Лимбург и до 1890 година е в персонална уния (общ крал, но отделни правителства) с останалата 1/3 от Великото Херцогство Люксембург.

  E PLVRIBVS VNVM
 15. 15 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  До коментар [#13] от "ivanbaraban":

  Фламандският е холандски диалект. Самите фламандци, макар и малко неохотно, си го признават, а холандците са убедени в това. Всяка година посещавам и двете страни (имам роднини и приятели там) и живея в белгийски и холандски семейства, мога да кажа че съм обиколил по-голямата част и на двете държави, водил съм доста разговори с тях точно на тази тема - всеки път, като се изостри политическата криза в Белгия.
  Иначе, холандците не смятат фламандците за холандци, а за самостоятелен народ. Фламандците също се смятат за народ.
  И двете страни го обясняват с много дългото (над 500 години) разделение на двете части на Нидерландия, но знаят, че са от общ корен.

  E PLVRIBVS VNVM
 16. 16 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 974 Неутрално

  [quote#9:"Без коз"]Белгия се споменава в учебника по история за средният курс.Материала за средновековието.[/quote]

  Интересно какъв ли учебник по история си ползвал, който споменава Белгия още в средновековието. Тази държава е създадена едва през 19-и век, като преди това сегашната ѝ територия се е наричала Фландрия и е била част от Холандия. Преди независимостта на Холандия пък е била управлявана от испанските Хабсбурги и е била известно време дори под австрийско господство. Един от най-дълго царуващите императори от династията Хабсбург, Карл V, е отрасъл в Гент под възпитанието на леля си.
  Та не знам кой се е занимавал в училище с други дейности освен учене на история.

  heruvim
 17. 17 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 2010 Любопитно

  До коментар [#8] от "Без коз":

  Баче, ти колко често одиш в Белгия?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 18. 18 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  До коментар [#12] от "stoicho2":

  В Белгия не притежавам собственост, но пък добре я познавам. Какво ще кажеш за един интернет доставчик в квартала и ако има проблем ти оправят когато си искат? Оплачи се на арменския поп. Не знам къде ви е къщата, но някои от къщите в Белгия са изключително нефункционално обзаведени, стари и т.н. и т.н. Брюксел е едно доста лошо място за живеене, където освен забулени други рядко срещаш.
  Колкото до шоколада в България, да кажа, че производителите в отделните държави произвеждат шоколада, и не само него, според вкусовите качества на съотвентното население. Поради това е нормално на хората от Белгия да не им харева шоколада в България и обратно защото той не е съобразен с вкусовите им рецептори. Друг е въпросът, че Нестле в България произвеждат само боклуци, които аз също не купувам, но напримет един Линд или Ритер шпорт е добър избор, а може и нещо българско.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 19. 19 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#15] от "PavelCZ":
  Благодаря за Вашият коментар и прочитането на моя -позволих си да Ви допълня вашите познания по тази тема
  ДО падането на Напалеон при Ватерлоу -бЕЛГИЯ не съществува -Валония от векове е била френска територия- (има политическа партия която иска присъединението към Франция)- Та с порива в Европа за независимости(Баски Каталонци косовари фламандци валонци корсиканци и т.н )Може да бъдем свидетели на още териториални изменения

 20. 20 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 974 Неутрално

  [quote#19:"ivanbaraban"]ДО падането на Напалеон при Ватерлоу -бЕЛГИЯ не съществува[/quote]

  Белгия не съществува дори и след падането на Наполен. Виенският конгрес, който както е известно определя политическото бъдеще на Европа след победата над Наполеон през 1815 година, присъжда тази окупирана от Франция през 1795 година територия на Холандия. Белгия става независима държава чак през 1830 година. През средновековието е била част от кралството на франките, после от Свещената Римска империя.

  heruvim
 21. 21 Профил на angelats
  angelats
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#10] от "mimeto71":

  Фландрия откъсната от Франция и валонци едва ли не холандци значи...ще ми се да чуя какво би казал фламандец за мнението ви : D

 22. 22 Профил на angelats
  angelats
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#18] от "Нефертити":

  Като човек, живеещ в Белгия изобщо не споделям мнението Ви. Брюксел е съвсем не лошо място за живеене, а нет услугите на Белгаком са перфектни...Е, да, по-скъпички са от на останалите доставчици, но навсякъде по света се плаща за качество.
  Арабите, както ги наричате, и африканците, повечето са от Конго, (а не афро-американци) говорят перфектен френски, а второто поколение и фламандски. Толкова много забулени няма. Младите не се забулват. В Брюксел, децата имат невероятната възможност да говорят по няколко езика, при това перфектно, именно защото е космополитен град и се срещат хора от всякъде. Здравната им система е на невероятно добро ниво, за мен една от най-добрите в Европа (Едит Кавел-невероятна болница, заедно с другите от веригите Ширек, и макар да е частна болница, здравната застраховка покрива престой, консултации, лечение, изследвания и всички други необходими манипулации). Образованието също, като не се изисква да си дете на богаташи, за да имаш възможността да получиш много добро средно и висше образование (В Крайнем има такова държавно училище, безплатно, много добро, където завърши например внучката на Ван Ромпой). В момента в града се инвестира страшно много, особено в инфраструктурата, като не се пропускат дори доста малки и нецентрални улички. Не знам кои квартали сте посещавала, но аз лично къща в Род Сан Жонес, Тарвюрен и Юклъ, не бих отказала . Дори къщите във Волуве Сан Ламбер и по Бругман, в посока Сан Жил са страхотни, както и в една определена част на Скарбек. Като във всеки един град има и по-слабо подържани квартали, разбира се. Но и за тях се мисли, в момента се облагородява зоната по канала и скоро ще е един от скъпите квартали. Брюксел е много озеленен и има доста паркове с езерца или фонтани.
  Антверпен и Гент са страхотни градове, с невероятна атмосфера. Брюж много живописен. Белгия не е от страните, които те грабват от пръв поглед, трябва да поживееш, за да я оцениш. А шоколодът на Годива и Марколини ще отговори на вкусовите претенции на всяка една страна
  Продуктите на Нестле не купувам отдавна и не бих купувала, дори да ми харесват, което не е така, заради политиката им спряма водата (неправителствени организации се опитват да направят правото на вода основно човешко право, докато Нестле е твърдо против това).
  По повод на расисткия нюанс, който усещам в коментара ви, горещо Ви препоръчвам следния филм, имате нужда от нещо подобно определено.
  http://www.dokumentalni.com/?p=2659

 23. 23 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#21:"angelats"]Фландрия откъсната от Франция и валонци едва ли не холандци значи[/quote]
  Е да де обратното еама двете националности там наистина не се понасят.

 24. 24 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 589 Неутрално

  само да не дофтаса там Доган и да почне да раздава кучешки кебапчета на цигани и араби и всякаква измет, да им плаща тока и да им игра кючеци за да гласуват за неговата смрадлива партия, та ще видят те едно обединение

  veni vidi fugi
 25. 25 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 838 Любопитно

  [quote#22:"angelats"]Брюксел е съвсем не лошо място за живеене,[/quote]
  един турист и един живеещ там определено имат различен поглед върху нещата.
  кратко наблюдение на детска площадка, осеяна с деца, семки и тук-там кучешки лайна.
  синът ми, 2 годишен, вижда на пясъчника лопатка, отива, оглежда се, взима я, и почва да си рови нещо. една забулена, скача с вик, отива, откъсва му я от ръцете, и си я прибира. малкият е като треснат с гръм. такова нещо в германия в 5-те града където съм живял не се е случвало.
  и това на 10 мин пеша от центъра......може да е изолиран случай, ама аре нема нужда.

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 26. 26 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#23] от "mimeto71":

  ми дас е фанат да се разделят, да ги видим....ако не ги приемат франция, респективно холандия.......айде фламанците имат малко индустрия, валонците като наследят брюксел...все ще вържат двата края....тъкмо и краля ще махнат, ще спестят малко пари....

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK