Гърция намалява ДДС за ресторанти, таверни и кафенета, за да насърчи туризма

Намалението важи за кафенета, сладкарници, ресторанти, таверни, пицарии и заведения за бързо хранене.

© Reuters

Намалението важи за кафенета, сладкарници, ресторанти, таверни, пицарии и заведения за бързо хранене.От днес в Гърция влиза в сила намаление от 23 на 13% на данък добавена стойност за търговски обекти в сферата на туризма - ключов сектор за гръцката икономика, предаде БТА.


Намалението важи за кафенета, сладкарници, ресторанти, таверни, пицарии и заведения за бързо хранене. Намалява се данъкът и за готовите ястия, които се продават в супермаркети. С новата ставка ще се облагат и всички безалкохолни напитки, но само при консумация на място.


Няма да има намаление за спиртните напитки, както и за нощните клубове и барове.
Това е първо намаление на данък, прието от тройката международни кредитори на Гърция, и неговата цел е да се провери дали ще стимулира потреблението и изваждането на приходи от туризма на светло.


"Казах на тройката кредитори, че ако намалим ДДС от 23 на 13 на сто, ще нараснат приходите в бюджета и ще се намалят данъчните измами. Тройката кредитори не смята така, но прие намаляването на данъка", обясни при обявяването на мярата премиерът Андонис  Самарас.


Той предупреди собствениците на ресторанти, барове и кафенета, че трябва да издават касови бележки, защото, ако данъчните измами продължат, ДДС ще се повиши отново. В случай че тази мярка се окаже успешна, може да последват и други намаления на данъци, допълни министър-председателят.


Миналата седмица финансовият министър Янис Стурнарас обяви, че министерството на финансите разглежда начини за поощряване на данъкоплатците с определени привилегии, ако представят в данъчните инспекции квитанции за платени от тях стоки и услуги, които доказват съответствието между годишните им доходи и разходи.


По думите на министъра след предстоящото експериментално намаляване на ДДС в заведенията от 1 август, което трябва да стимулира потребителското търсене и да увеличи постъпленията в хазната, следващата непосредствена цел е намаляването на осигурителните вноски на гражданите, свеждането на данъчните коефициенти до конкурентоспособно равнище в сравнение със съседните страни, както и намаляване на косвените данъци веднага щом финансовата ситуация позволи.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK