Нов поглед към стар проблем, или как да се реформира гръцкият държавен сектор

Кириакос Мицотакис

© Reuters

Кириакос МицотакисНовият гръцки министър на административната реформа е изправен пред една от най-трудните политически задачи - само за няколко месеца да уволни хиляди работници от публичния сектор, който изглежда неподатлив на промени, пише "Ройтерс".


Кириакос Мицотакис, бивш банкер и син на предишен премиер, обаче казва, че амбициите му надхвърлят съкращенията, определени от международните кредитори на Гърция като условие да продължат да й отпускат спасителна помощ.


Реформите по думите му трябва да накарат гръцките държавни служители да приемат това, което е стандартна практика навсякъде по света - например да работят толкова часове, за колкото им се плаща или да загубят заплатата си, ако отидат в затвора.
"Направихме очевидни неща като това да изпратим инспекторите да проверят дали хората са дошли навреме", казва 45-годишният бивш анализатор в Chase investment bank и консултант на McKinsey.


Проверка в неговото министерство показва, че 20 от общо 400 служители са имали на практика по един допълнителен ден почивка на месец, заради закъснения или моменти, когато са си спестявали работа, казва Мицотакис.


Бюрокрацията в Гърция и корупцията са друг сериозен проблем. Мицотакис показва документ, който е подписал по-рано и на който има още няколко подписа. "Аз лично се подписвам за всяко прехвърляне на всеки гръцки държавен служител от един отдел в друг. Преди мен има между 14 и 16 различни подписа за едно прехвърляне. Това е неприемлив процес".


Според него сегашната ситуация е уникална възможност да се направят закъснелите промени. Дългогодишен критик на синдикатите и държавните разхищения, Мицотакис е решен да направи реформи, но тепърва предстои да се види дали ще постигне успех там, където други преди него са се проваляли.


Гърция много пъти е попадала в задънена улица при реформирането на държавния апарат заради корупция и шуробаджанащина, а чуждестранните кредитори предупредиха, че милиардите евро плащания може да спрат, ако няма промяна.


Мицотакис стана свидетел на масови стачки и шумни протести заради съкращенията в държавния сектор.

© Reuters

Мицотакис стана свидетел на масови стачки и шумни протести заради съкращенията в държавния сектор.


Има случаи на осъдени държавни служители, които продължават да получават заплатите си, докато са в затвора, от части заради дългите съдебни процедури и защото никой не се е погрижил да спре заплатите им.


Според анализатори съпротивата заради защитени интереси, кратките срокове и скептицизма към нови министри от познати политически семейства (бащата Константин Мицотакис беше премиер в началото на 90-те години) работят срещу него.


Мицотакис обаче казва, че е уверен, защото коалиционното правителство се е ангажирало с реформаторския курс, който всъщност се радва на много по-голяма обществена подкрепа, отколкото много хора осъзнават. "Нямаше да приема тази работа, ако мислех, че не мога да я върша", допълва той.


Според социологическите проучвания гърците са разделени в мнението си за съкращенията в публичния сектор. Някои стачки създадоха проблеми, но скорошните протести бяха по-малобройни в сравнение с предишни години.


Скептицизъм


Мицотакис е откровен за това защо Гърция е стигнала до сегашното си положение и защо полага огромни усилия, за да се промени.


"В миналото гръцката политическа система гледаше на държавата не като на доставчик на услуги, а като на инструмент за запазване на властта. Затова цялата логика на клиентелистката и протекционистка политика е в основата на това защо страната банкрутира на първо място", обяснява министърът. Сега по думите му се разбира, че тази система не може да продължи да се поддържа.


Когато Мицотакис стана министър на административната реформа през юни, Гърция не беше поставила нито един държавен служител в схемата за мобилност, в която служителите или са уволнявани, или са насочвани към друго място. След като пропусна срока до юни, Атина обеща да прехвърли 12 500 държавни служители в схемата до септември.


Мицотакис дължи поста си на промени в кабинета, които се наложиха след като премиерът Андонис Саматас се опита да постигне целите като съкрати всички 2600 души персонал на общественото радио и телевизия ERT. Това предизвика остри критики и накара по-малкия коалиционен партньор да напусне правителството. От тогава Мицотакис стана свидетел на масови стачки и шумни протести.


Нов поглед към стар проблем, или как да се реформира гръцкият държавен сектор

© Reuters


Според данни на министерството около 204 държавни служители вече са били съкратени или уволнени за нарушения на закона. Около 1900 дисциплинарни случая са били разследвани през юни.


След като прекарва част от детството си в Париж, където баща му е в изгнание по време на военната диктатура в Гърция, Мицотакис учи в Станфордския университет и в Харвард преди да се потопи в света на финансите. Десетина години по-късно се отказва от тази кариера, за да се насочи към политиката.


Той признава, че толкова известно име като неговото носи негативи във време на криза. "Има силни настроения срещу установените практики в Гърция в момента, така че всеки ден трябва да доказвате това, което правите", казва Мицотакис. "Разбирам този скептицизъм и очаквам (някой такъв) да работи двойно по-усилено, за да докаже, че той или тя наистина го заслужават. Именно това очакват хората от мен", допълва той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK