Брюксел отчете сериозна разлика в цените на разговорите в страните от ЕС

Обаждане в страната струва средно 14.7 евроцента на минута в Холандия спрямо 1.9 евроцента в Литва.

© Георги Кожухаров

Обаждане в страната струва средно 14.7 евроцента на минута в Холандия спрямо 1.9 евроцента в Литва.Потребителите на мобилни телефони в Европейския съюз са изправени пред огромни разлики в цените на едни и същи услуги в отделните страни, предаде Европейската комисия.


Най-голяма е разликата в цената на националните телефонни обаждания в мобилната мрежа - разлика в размер на 774% между Литва, страната с най-евтини обаждания, и Холандия, страната с най-скъпи разговори.


Обаждане в страната струва средно 14.7 евроцента на минута в Холандия спрямо 1.9 евроцента в Литва. България е сред държавите с най-ниски цени - 4.4 цента. Преди нея са само Латвия (3.5 цента), Румъния (2.2 цента) и Литва. Сред другите страни, където мобилните разговори са скъпи, са Люксембург (14.6 евроцента на минута), Белгия (13.8 евроцента) и Франция (12.7 евроцента). Средно в ЕС тази цена е 9.1 цента.
Тези различия не могат да бъдат обосновани с разлика в качеството на услугите, в размера на разходите за предоставяне на услугата или в покупателната способност на потребителите в отделните страни.


"Както става ясно от тези данни, наличието на 28 национални телекомуникационни пазара в Европа днес не предоставя на потребителите ползите, които би им осигурил един общ пазар", каза еврокомисарят по цифровите технологии Нели Крус. По думите й е от "съществено значение е за целия ЕС да се напредва бързо по пътя към изграждане на един истински единен пазар и един наистина свързан континент."


При други категории основни стоки и услуги на единния европейски пазар съществуват много по-малки разлики в цените. Така например литър мляко струва между 0.69 евро и 0.99 евро навсякъде в ЕС - разлика в цената от 43%. При покупката на iPad например, разликата в цената е едва 11% между отделните страни.


През септември Крус ще представи нов пакет от мерки, насочени към укрепване на единния пазар в областта на далекосъобщенията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK