Меркел предупреди отново, че излизането от еврокризата не е близо, но има напредък

Ангела Меркел в момента е в предизборна кампания

© Reuters

Ангела Меркел в момента е в предизборна кампанияВ близко бъдеще няма да може да бъде преодоляна дълговата криза в еврозоната, но без съмнение има напредък и международните инвеститори го забелязват. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в интервю за вестник Ruhr Nachrichten.


Според нея светът е разбрал, че Европа стои здраво зад еврото и че европейските лидери се борят за запазването му. "Нуждаем се от търпение и трябва последователно да следваме концепцията си, която предвижда самостоятелна отговорност (на държавите) и проявяване на солидарност", допълни тя.


По думите на германския лидер има положителен сигнал, че в еврозоната отново се наблюдава лек икономически растеж. "Сега това развитие трябва да бъде затвърдено", подчерта обаче тя и добави, че едва когато това се случи, европейците ще имат правото да кажат, че виждат светлината в края на тунела.
Меркел отново се изказа срещу допълнително отписване на гръцкия дълг. "Не, аз не виждам (необходимост) от още едно отписване на дълга", подчерта тя. Според нея в Гърция трябва да се променят още много неща, "но наблюдаваме еднозначни успехи и ги признаваме".


По думите на Меркел Атина вече е направила големи усилия за осъществяване на реформите, а изпълнението на споразуменията се проверява редовно. Според германския канцлер Гърция "значително е подобрила важни икономически и бюджетни показатели".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK