Хърватите ще се пенсионират на 67 години или след 41 години стаж според законопроект

Хърватите ще се пенсионират на 67 години или след 41 години стаж според законопроект

© ReutersИзбори 2022

Съгласно нов законопроект за труда хърватите ще се пенсионират на 67 години или след навършване на 41 години трудов стаж, предаде агенция Хина, цитирана от БТА.


Информацията беше потвърдена от хърватския министър на труда и пенсионната система Мирандо Мърсич. Той подчерта, че новият кодекс на труда, който трябва да влезе в сила от 1 януари следващата година, цели максимална защита на работниците, но и възможност за работодателите по-лесно да преструктурират своите предприятия.


Законопроектът предвижда опростяване на процедурата за съкращения на работници, включително и уволнение на служител, който не приема по-ниска заплата. От друга страна, работниците ще могат да обявят стачка в случай, че заплатата им е закъсняла дори само с един ден.
Новият кодекс на труда ще осигури и нова система за обезщетение при уволнение. Планирано е създаване на специални фондове за обезщетения, които ще се попълват от работодателите.


Законопроектът ще бъде внесен в парламента през октомври, съобщи министър Мърсич.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK