Хървати свалиха двуезични табели, сложени за сърбите във Вуковар

Плакат от протест през февруари 2013 г.

© Associated Press

Плакат от протест през февруари 2013 г.Няколкостотин хървати протестираха във Вуковар и свалиха двуезични табели на латиница и кирилица, които в понеделник бяха поставени в града, опустошен по време на войната за независимост на Хърватия, предаде "Ройтерс".


Табелите бяха поставени във Вуковар съгласно закон, който прави задължителни двуезичните знаци във всеки район, където повече от една трета от местното население принадлежи на някоя от малцинствените групи.


Вуковар бе опустошен по време на тримесечна обсада от югославските и сръбските сили в края на 1991 г. Макар и възстановен, градът остава беден, с високо ниво на безработица и етническо напрежение.
"Протестиращите успяха да пробият полицейската защита и да унищожат новите знаци на кирилица на местното данъчно управление и полицейския участък във Вуковар", предаде агенция "Хина".


Полицията съобщи, че четирима полицаи са били леко ранени в спречкване с протестиращи, които са се разпръснали, след като са унищожили табелите на кирилица. Според някои хървати кирилицата напомня за борбата с доминираната от Сърбия югославска армия и сръбските сили по време на войната за независимост през 1991-1995 г.


Министърът на публичната администрация Арсен Баук каза пред репортери, че събитията във Вуковар са "политически мотивирани", но не уточни какви може да са следващите стъпки. "Според някои изявления от миналите месеци може да очакваме, че ще има протести. Смятам, че ще има достатъчно време през идните дни и седмици за политически дискусии във връзка с двуезичните табели във Вуковар", допълни той.


През април около 20 000 хървати протестираха на централния площад в Загреб срещу плана за въвеждане на табели на кирилица във Вуковар и заплашиха, че ще попречат на изпълнението му.


В Хърватия вече има двуезични знаци, на хърватски и италиански, на полуостров Истрия близо до Италия. Двуезичните табели вече срещнаха съпротива в няколко други хърватски града със значително сръбско малцинство.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK