Словакия ще организира лотария с касовите бележки

Събирането на ДДС е сериозен проблем в Словакия.

© Надежда Чипева, Капитал

Събирането на ДДС е сериозен проблем в Словакия.От години словашкото правителство е изправено пред проблем с плащането на данък продажби, губейки стотици милиони евро от данъци. Сега обаче Братислава има идея, която е относително нова в Европа - да превърне касовите бележки в лотарийни билети, пише списание "Шпигел".


Във време на икономическа несигурност и драматичен ръст на националните дългове правителствата по света отчаяно се опитват да увеличат приходите си по всеки възможен начин. В Словакия, където корупцията е част от ежедневието, властите имат идея, която според тях е перфектното решение - да позволят на гражданите да участват в безплатна лотария всеки път, когато платят данък добавена стойност (ДДС).


Планът, обявен от словашкото финансово министерство миналата седмица, предвижда всички касови бележки, които показват, че клиентите са платили ДДС, да могат да се превръщат в безплатни лотарийни билети.
В дългосрочен план Братислава се надява лотарията да промени навиците, като превърне изискването и издаването на касови бележки в обичайно поведение.


Промяна на разбиранията


"Гледаме на това като на възможност да променим разбиранията на хората", каза финансовият министър Петер Кажимир. Според него изискването и получаването на касова бележка трябва да бъде стандартна бизнес практика.


Събирането на ДДС е сериозен проблем в Словакия. Т.нар. ДДС дупка е 2 милиарда евро. В страна, която миналата година е събрала едва 4.27 милиарда евро, това означава, че до една трета от ДДС се отклонява от правителствената хазна. Според представители на финансовото министерство новата лотария може да увеличи данъчните приходи със 150 милиона евро по време на първата година от разиграването й.


Словакия не е първата държава, която ще изпробва подобна идея. Малта има собствен план за данъчна лотария, а Грузия направи един неуспешен опит. Тайван използва подобна ДДС лотария от 1951 г. и за първата година от прилагането й приходите от данъци са се увеличили със 76%.


От 30 септември на всеки две седмици ще се теглят 10 победителя. Голямата награда е 10 000 евро. Има и по-малки парични награди. Касовите бележки могат да станат лотарийни билети, като бъдат разменени в магазини, регистрирани със СМС или на специален сайт.


Финансовото министерство обясни, че проектът струва 180 000 евро, а лотарията ще бъде управлявана от съществуващата държавната лотарийна компания. При второ теглене, което ще се провежда веднъж в месеца с един победител във всеки от осемте региона на страната, ще се раздават нови коли.


Подобни награди определено ще са необходими, за да бъдат спечелени скептичните словаци и най-вече собствениците на бизнес. Катерина Томанова, която притежава салон за маникюр в западния град Дубница над Вахом, казва, че дава касови бележки само ако клиентът поиска и рядко на приятели и познати. Тя не вярва, че лотарията ще има ефект върху по-сериозните.


И финансовото министерство признава, че планът за ДДС лотария не е достатъчен за справяне със сложните измами, но негови служители обясниха, че работят по други начини за решаване на проблема.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Моника
  Моника
  Рейтинг: 402 Любопитно

  Това е добра идея, предлагам във всички магазини да се организират лотарии с касови бележки, така хората ще имат добър шанс да печелят разни неща, което подобрява настроението.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Много иновативно, когато имаш проблем превърни го в лотариен билет и гледай какво става.

 3. 3 Профил на baramara
  baramara
  Рейтинг: 571 Неутрално
 4. 4 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  Ако сработи, само ще е от полза.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 5. 5 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Че тук нямаше ли по едно време такава?

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 6. 6 Профил на dobrev111
  dobrev111
  Рейтинг: 402 Неутрално

  тук няма да сработи, щото никой няма да поверва че нещо ше спечели от държавата, освен пенсионерите по селата, ама там касови бележки не им дават

 7. 7 Профил на Trifon
  Trifon
  Рейтинг: 289 Неутрално

  При нас наблягат на все по-сложни фискални системи за касовите апарати. И разни акции, като онази с касовите апарати по пазарите

 8. 8 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#4:"Jessika"]Ако сработи, само ще е от полза. [/quote]
  Няма причина да не сработи, с днешната технология.

  По нашенско въведоха подобна лотария 3-4 г след като въведоха ДДС, в ранните 80 г. И просто всеки купувач почна да иска касовата си бележка (която в случая е и фискална фактура). Така "приучиха" и търговците да вадят фактури, и гражданите да ги искат. Така че ДДСто който са платили на търговеца, да не остане в джоба му, а да влезне в хазната.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 9. 9 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Тая "новина" е доста стара - обявиха я преди повече от месец, но това не пречи идеята да е много добра и с изключителен потенциал за увеличение на приходите. При една достатъчно добре направена система за регистрация на бележките би могло бързо да се откриват фалшиви касови апарати или такива, регистривани на съвсем друг адрес и друг бизнес, което е един от начините за измами.

  Жизнь или Life - избор има.
 10. 10 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Има още по-правилен начин: всяка представена към ГДД касова бележка да служи като данъчно облекчение в размер на (примерно) 5% от съдържащото се в нея ДДС. Тоест, при 1000лв. покупка и 200лв. ДДС, данъчната основа намалява с 10лв. Ако не се подава ГДД, то въпросната "промоция" да се плаща в брой. Това моментално ще ликвидира сивата икономика. Остава да се изчисли какъв точно % би бил оптимален, с оглед на загубата за бюджета, която се реализира при укриване на данъка и съпоставянето и с върнатото на крайния клиент ДДС. Разбира се, тогава може да се фалшифицират касови бележки, затова изплащането ще става примерно след приемането на всичките бележки за годината и съпоставянето им с данните от свързаните с НАП касови апарати и проверка дали има дублиращи се бележки. Един вид, данъчен рейкбек...

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 11. 11 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3990 Любопитно

  Интересен подход чрез който може да се накарат купувачите по-активно да си вземат касовите бележки!Този метод би бил удачен за Гърция,Италия/бил съм там и съм би свидетел как се укрива ДДС/,България,Румъния и Испания!

 12. 12 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Не може да се прави паралел между двете държави - едната сигурно е с добро управление, а другата - 25 години с крадливо. Съответно, това, което е добре за едните, не е добре за другите.

 13. 13 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#11] от "bat_plamen":

  Купувачите умишлено предпочитат да подкрепят търговците, отколкото крадливото управление. Знаеш ли колко изкарва на ден един продавач на пазара, за нехранителни стоки - дори и без да плаща данъци, само таксите, наемите и др. са му повече и е дори на загуба.

 14. 14 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#11] от "bat_plamen":

  И много добре знаят, че колкото повече данъци плащат търговците, толкова по-скъпо ще плащат те като купувачи.

  Нормално ли е едно пакетче пуканки, което може да се продава за 10-15-20 ст., да се продава за 1-2-3-4 лв заради парите, които взима държавата, което съответно рязко намалява продажбите, и съответно търговците печелят от много редки продажби на изключително високи цени. От това губят всички - хората, че не ядат пуканки, търговците, че слабо печелят, а и държавата, защото никой не иска да извършва икономическа дейност.

 15. 15 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 515 Неутрално

  В Турция няма цени на стоките и касови апарати в магазините и имат една от най-бързо развиващите се икономики.

 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3990 Неутрално

  До коментар [#13] от "lessonsoftime":
  Живял съм и съм работил във Франция, и Холандия и там се плаща редовно ДДС и се издават касови бележки!За това тези държави са добре,защото имат висока събираемост на косвените данъци!А там ,където няма висока събираемост всичко отива по дяволите!

 17. 17 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#16] от "bat_plamen":

  Добре са, защото управлението не краде, или поне не толкова. В нашата страна също имаше много пари, но бяха окрадени - това е политически проблем, а не икономически. И най-добрата икономика не може да се справи с крадливото управление. Защо да пълниш пробита кофа? Защо да храниш крадците, или децата на циганите, или арабските бежанци?

 18. 18 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Това нещо, наречено ДДС, е един от най-мащабните организирани грабежи в новата история на човечеството.

  Damnant quod non intellegunt.
 19. 19 Профил на Николай Андонов
  Николай Андонов
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Живея в Словакия и мога да кажа, че това си е абсолютен майтап. Всъщност достатъчно е да видите снимката на министъра на финансиите, за да разберете що за мисъл има в главата му.

 20. 20 Профил на Николай Андонов
  Николай Андонов
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#9] от "Дразнител":

  Само като информация, касовата бележка, е включена в лотарията само след регистриране по интернета срещу 0,12€ или чрез СМС за 0,20€. На печелившите честито.

 21. 21 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Никой, който е играл "комар" с държавата, не е спечелил.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK