Служители прибират бездомни кучета в Букурещ от райони около детски градини и училища

Служители прибират бездомни кучета в Букурещ от райони около детски градини и училища

© ReutersСлужители на Управлението за наблюдение и защита на животните (ASPA) в Букурещ са откарали в приюти 315 бездомни кучета, които са били заловени в райони на училища и детски градини, предаде агенция "Аджерпрес", цитирана от БТА.


Координаторът на проекта на ASPA Ръзван Бънческу заяви, че до момента служителите на управлението са действали в дворовете или в непосредствена близост до 122 учебни заведения. "Останаха още 24 сигнала, получени от начални училища или детски градини, на които ще реагираме днес, за да може новата учебна година да започне в нормални условия за децата", каза Бънческу.


От Управлението съобщават също, че продължава програмата за осиновяване на бездомни кучета, като тази седмица дом са намерили 153 кучета.
На 2 септември в Букурещ почина четиригодишно момченце, нахапано от бездомни кучета в един от парковете на румънската столица. Седмица по-късно румънският парламент прие закон, който позволява евтаназия на бездомните кучета 14 дни след залавянето им и настаняването им в приют. Текстът на закона бе критикуван от организации за защита на животните.


Появата на бездомните кучета в Румъния датира от 80-те години на миналия век и е предизвикана от разрушаването, по нареждане на бившия диктатор Николае Чаушеску, на цели квартали с къщи с дворове. Разрушените къщи са заменени с жилищни блокове, в които кучетата вече не намират място.


По данни на местните власти и организации за защита на животните в Букурещ в момента живеят около 40 000 бездомни кучета. Според други данни броят им надхвърля 60 000.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK