До 75 на сто са паднали производство и доходи в Гърция в сравнение с 2008 г.

Гръцкото правителство прогнозира, че през 2014 г. икономиката ще излезе от шестгодишната рецесия.

© Shutterstock

Гръцкото правителство прогнозира, че през 2014 г. икономиката ще излезе от шестгодишната рецесия.Производство, доходи, инвестиции и потребление в Гърция тази година са се свили до 75 на сто в сравнение с 2008 г., когато икономиката на южната съседка изпадна в рецесия, пишат местните издания,  като се позовават на националната статистика, предаде БТА.


Вестник "Нафтемборики" уточнява, че в резултат на затягането на коланите заплатите на гърците са паднали до нива от 2002 г.


В сравнение с 2008 г. брутният вътрешен продукт на Гърция е намалял с 21%, или с 50 млрд. евро, а загубите за икономиката са се ускорили след 2010 г., когато страната прибягна до външно финансиране в замяна на мерки за икономии, възлизащи на десетки милиарди евро.
През второто тримесечие на 2013 г. спрямо същия период на 2010 г. инвестициите са се свили до 5.3 млрд. евро от 9.3 млрд. евро. През второто тримесечие на 2008 г. те са възлизали на 12.8 млрд. евро. Като значителен се оценява и спадът на производството във всички сектори.


Правителството в Атина очаква тази година рецесията да бъде 3.8 на сто (вместо 4.5 на сто). То прогнозира още, че през 2014 г. икономиката ще излезе от шестгодишната рецесия.


Вестник "Вима" цитира премиера Андонис Самарас, който на форум в Атина, организиран от "Хералд трибюн", казал, че на Гърция ще са нужни шест години, за да може страната да се върне в положението отпреди финансовата криза. Гърция все още не е излязла от тунела, казал Самарас, изтъквайки, че за последните 14 месеца в страната са извършени драстични промени.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Моника
  Моника
  Рейтинг: 388 Неутрално

  И продължават да вземат заеми и да живеят на широко без да мислят после как ще ги връщат.

 2. 2 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  Eфекта на доминото!

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 3. 3 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1170 Весело

  През второто тримесечие на 2013 г. спрямо същия период на 2010 г. инвестициите са се свили до 5.3 млрд....

  А колко инвестиции е привлякла нашата "нефалирала" икономика в това време?!?!

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 4. 4 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ами спука се балона и резултатите са такива.Аз лично не вярвам,че Гърция догодина ще излезе от рецесията и докато не се направят необходимите реформи няма как да има кой знае какъв растеж.

 5. 5 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  Не производството е намаляло със 75%, а парите за крадене са намалели със 75%!!! Е.С. и банките са отпускали пари на кухите мошенически маляшки фирми , отчитащи фиктивно производство и гепещи кредитите. Свършват парите от кредитите. Спират им новите кредити, защото не са си върнали старите и ИСТИНАТА ЛЪСВА !!!

 6. 6 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  Гърците са си много добре, тях изобщо не мога да ги мисля.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3488 Весело

  Липсва Х-са в този буламач от цифри.Какви са били заплатите през 2002 година.

 8. 8 Профил на didi_56
  didi_56
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Нещо ни будалкат. 75% спад в доходите?????? Я вижте Евростат

  аnnual net earnings Single person
  Greece
  2003 - 8 298.29 евро
  2012 - 12 911.43 евро

  55% нарастване

 9. 9 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Единственият шанс да се спасят е да се спрат "инвестициите" там. Това е основата на спиралата, всяка една инвестиция е свързана с поне 50% възврщаемост - сами си правете сметката ако чуждестранните компани инвестират 10 млр. колко очакват да "изкарат"?

 10. 10 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 598 Любопитно

  До коментар [#8] от "didi_56":

  Прах в очите на матрияла?

 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  При такива новини българинът реве тройно повече от гърка. Българинът никога не е искал да бъде германец, холандец или швед. Както казва, с работа и баба знае. Той си търси идол, който се е замогнал по лесния начин. Сгромолясването на гръцкия пример нанесе дълбока психическа травма на обикновения човек от народа.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Не вярвайте на данайците. Квичат за още пари. Август бях в Гърция и нямам впечатление да умира държавата.

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 489 Неутрално

  След Втората световна в страната се разразява гражданска война, заплашваща Гърция и с комунизъм. Страната е заздравена, като получава средства по плана Маршал.

  През 1974, поради Кипърската криза, Гърция излиза от НАТО и възстановява членството си през 1981. Западният свят е силно стреснат, защото по това време по северната гръцка граница минава разделителната линия между двата големи блока: капиталистически и социалистически (Не намирам тези термини за точни, но така се употребяваха). Затова Гърция отново бива "купена" за стратегическо партньорство, като буквално бива заляна с пари и привилегии.

  Но социалистическият блок не издържа надпреварата, България и Румъния се преориентираха, бивша Югославия беше съсипана, а сега страните там също се обръщат на Запад. И Гърция загуби стратегическата си свръхзначимост.
  И се оказа, че безплатен обед няма.

  Да видим какво ще правят гърците. Имат хилядолетна опитност да не си оставят магарето в калта и да се представят лицеприятно пред външния свят. Не знам дали ще помогне.
  Във всеки случай не им желая злото.

 14. 14 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  Погледнете вчерашната статия на "Дневник" , озаглавена:" Гръцките свещеници откраднаха 5 милиарда евро , евросубсидии"!!! Каквато държавата , такива и свещениците!!!

 15. 15 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#3] от "spas27":

  Ми и да сме "Швейцария на Балканите" пак никой няма да дойде. В региона ние сме най-стабилни, което значи че положението е плачевно. А политическата несигурност (всяко ново правителство започва на ново рекета, променят се правила и т.н.) обещава, че няма никой да се излъже да инвестира тук. Допълнително и има натиск за откриване на работни места в родните им страни.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 16. 16 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 660 Любопитно

  До коментар [#11] от "cinik":

  Що? Германеца, холандеца и шведа дали ще ти работят по 60-72 часа на седмица с един почивен ден?

  Нека не се обиждаме на работа точно, еле пък с мързеливите немци да се сравняваме.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 17. 17 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Още трябва да паднат доходите на гърците и чак тогава те ще отговорят на истинските възможности на гърците и икономиката им. След това може да започне постепенно възстановяване на икономиката им...

 18. 18 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#11:"cinik"]. Както казва, с работа и баба знае. Той си търси идол, който се е замогнал по лесния начин. Сгромолясването на гръцкия пример нанесе дълбока психическа травма на обикновения човек от народа.[/quote]

  До коментар [#11] от "cinik":
  ++++++ много готино! Да допълня само, толкова е сериозна травмата от провала на тарикатлъка на комшиите, та чак се отрича поголовно от масите, че въобще има провал и че въобще били падали доходите и т.н. неудобни факти!

 19. 19 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#16:"galio"]Що? Германеца, холандеца и шведа дали ще ти работят по 60-72 часа на седмица с един почивен ден?
  [/quote]

  До коментар [#16] от "galio":

  Дааа, то в Гърция по 60-70 часа работят и затова са в такава брутална криза, каквато ние даже през и след комунизма не успяхме да се вкараме!

 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  До коментар [#18] от "yoankata":

  Така е, един другиго се утешават, че един ходил на почивка на Катерини, на другиго етърва му работи болногледачка в Атина, трети наскоро се запознал с двама гърци покрай службата и от всички източници се потвърждава информацията, че "пак са на светлинни години от нас", тоест "гръцкият модел работи", да даде и на нас Господ, и ние да намажем филията както тях, като преметнем онези руслоляви балами от Север. Амин, дай Боже така да стане!

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 21. 21 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#20] от "cinik":


  [quote#20:"cinik"]Така е, един другиго се утешават, че един ходил на почивка на Катерини, на другиго етърва му работи болногледачка в Атина, трети наскоро се запознал с двама гърци покрай службата и от всички източници се потвърждава информацията, че "пак са на светлинни години от нас",[/quote]

  Дааам, да не говорим, че самите пък гърци много обичат да ги потвърждават тия митове - наскоро един познат беше ходил по работа и пак му обеснявали за 'светлините години' и как всичко всъщност цъфти и най-интересното и показателното беше, че по думтие на обяснителите те гърците били чорбаджии и държали собствеността, а работели чуждениците... тоест направо си казват, че не се по работата и то с гордост! А нашия човек благоговее съответно пред този богоподобен тарикатлък!

 22. 22 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  [quote#21:"yoankata"]А нашия човек благоговее съответно пред този богоподобен тарикатлък![/quote]

  Българинът дава мило и драго да бъде като гърка, обаче за разлика от последния, хал хабер си няма как се правят врътките, и никога няма да се научи. Това му докарва непреодолим комплекс на малоценност спрямо южния съсед

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK