Британски министър: Коалицията може да не оцелее до изборите през 2015 г.

Винс Кейбъл

© Reuters

Винс КейбълБританският министър на бизнеса Винс Кейбъл заяви, че е възможно коалицията между неговите Либералдемократи и консерваторите на премиера Дейвид Камерън да се разпадне преди изборите през 2015 г., предаде "Ройтерс".


Нямаше знаци лидерът на Либерал-демократическата партия Ник Клег да споделя мнението на Кейбъл, а министърът посочи, че все още няма дискусия в партията по въпроса.


Коментарът на Кейбъл по време на годишната конференция на партията в Глазгоу, съчетан с остри критики към консерваторите, може да се разчете като опит да спечели лявото крило в партията за евентуална коалиция с лейбъристите след 2015 г.
Попитан дали коалицията може да се разпадне преди изборите, Кейбъл отговори, че това несъмнено е възможно и добави: "Не сме на етап да говорим за този процес. Явно е, че той е много чувствителен. Трябва да бъде воден от лидера."


Някои от поддръжниците на Кейбъл се надяват, че той може да замести Клег като лидер на либералдемократите и да тласне партията още по-вляво в коалиция с лейбъристите, ако изборите през 2015 г. не завършат с категоричен резултат.


Според социологически проучвания е възможно нито една партия да не спечели абсолютно мнозинство и отново да управлява коалиционно правителство. Анкета на YouGov за вестник "Сън" дава 37% подкрепа за лейбъристите, 34% за консерваторите и 10% за либералдемократите.


Напрежението между либералдемократите и консерваторите периодично излиза наяве, след като двете партии се обединиха през 2010 г. Клег и Камерън обаче винаги са омаловажавали различията си и са настоявали, че коалицията трябва да се запази в името на британското икономическо възстановяване.


Дани Алекзандър, държавен секретар във финансовото министерство, смятан за близък до Клег, заяви, че либералдемократите ще останат в коалицията до изборите през 2015 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK