Марин льо Пен критикува "резервирания" за Шенген френски вътрешен министър

Марин льо Пен

© Reuters

Марин льо ПенОт вътрешния министър на Франция не се иска да бъде "резервиран" за влизането на България и Румъния в шенгенското пространство, а да даде ясно да се разбере, че Франция упражнява суверенното си право да се противопостави на това, заяви лидерът на крайнодясната френска партия "Национален фронт" Марин льо Пен в отговор на позиция на френския външен министър Манюел Валс, публикувана днес във вестник "Фигаро", предаде БТА.


В съобщение на уебсайта на "Национален фронт" Льо Пен обвинява Валс, че отказва да се изправи срещу истинските проблеми. "От 1 януари 2014 г. Румъния и България ще получат пълните си права като членове на Европейския съюз. Без да са членове на Шенген, пътуването на българи и румънци - следователно и на роми - в рамките на ЕС ще бъде още по-лесно, отколкото е в момента", посочва тя.


Председателката на "Национален фронт" настоява Франция да уреди с най-голяма строгост ромския въпрос.
Френският вестник "Фигаро" днес цитира Манюел Валс, който заяви, че има "сериозни резерви" за присъединяването на Румъния и България към Шенген в началото на следващата година в контекста на нарастването на престъпността във Франция, в основата на която се намират престъпни групировки от Балканите. Валс каза още, че присъединяването на двете страни към Шенген "не е на дневен ред".


През последните дни не минава и ден, в който въпросът за ромите да не е заглавна тема във френските вестници. Някои беснеят, други се търсят решение, а политиците се опитват да намерят, доколкото могат, правилната позиция с оглед на общинските и европейските избори догодина, пише изданието "ЖОЛ прес".


В тази връзка лидерът на френските националисти Марин льо Пен се зарече да поиска мораториум върху присъединяването на България и Румъния, откъдето са повечето роми във Франция, към Шенген. "Ще поискам мораториум за Шенген и ще затворя границите", заяви тя в интервю пред френски вестник през уикенда.


"Ще искам също така от политиците, които са гласували за влизането на Румъния и България в ЕС, да спрат да ни баламосват. Защото от 2014 година тези две страни ще бъдат пълноправни членове, а ромите ще могат да се установят свободно където си поискат във Франция", добави Льо Пен в своето интервю.


Ден по-късно, на 15 септември, тя отново говори по темата. "Като ни лишава чрез Шенген от контрола на границите ни, ЕС ни лишава от способността да обезпечим своята сигурност. А от 1 януари 2014 нещата ще станат още по-зле. С пълното отваряне на границите за България и Румъния, ромите всъщност ще си бъдат у дома дори във Франция. Няма да можем да ги репатрираме. Тогава изсмукването на социалната система ще върви с пълна пара и ще има невиждани последствия", заяви тя.


На 1 януари 2014 г. падат ограниченията за българи и румънци на пазарите на труда в ЕС. В момента по-малко от десет държави членки запазват тези ограничения, като в някои от тях, като във Франция, има облекчения за определени категории работници от двете балкански страни.


България и Румъния все още не са част и от Шенген, въпреки че са изпълнили техническите критерии за това. За момента влизането им в пространството без граничен контрол е спирано от държави членки, които се съмняват, че българските и румънските власти и органи могат да се справят с опазването на външните граници на пространството заради проблемите с корупцията и организираната престъпност.


Въпреки съществуващите все още ограничения българи и румънци вече пътуват сравнително свободно в страните от ЕС. Те имат правото да пресичат границите в съюза само след проверка на лична карта. Хора от двете страни и сега могат да работят свободно в голяма част от държавите членки, като същото важи дори за тези, където има ограничения, но в този случаи са им нужни разрешителни.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 531 Неутрално

  За жал, Льо Пен е права и поради факта на безконтролното (нерегламентираното) преминаване на сирийски и други бежанци през южната ни граница.
  А и относно циганите имат основание. Нашите цигани не са тъждествено равни на френските, испанските и даже унгарските са по интегрирани обществено и по образовани при това.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 2. 2 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#0:"Статия"]а да даде ясно да се разбере, че Франция упражнява суверенното си право да се противопостави на това, заяви лидерът на крайнодясната френска партия "Национален фронт" [/quote]


  Ааааааааа не ! У ЕС, нЕма суверенни държави....Тая да не се мисли за швейцарски политик, та щяла да упражнява суверенно право....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 3. 3 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Популизъм, популизъм, лельо!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 4. 4 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 479 Весело

  И да си траете за Коиловци, ей! ....че иначе, поне до 2025 г. ни Шенген, ни нищо....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 5. 5 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#3] от "grand funk railroad":
  Бе да ти кажа не е популизъм, а антимангализъм.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 6. 6 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Без да са членове на Шенген, пътуването на българи и румънци - следователно и на роми - в рамките на ЕС ще бъде още по-лесно, отколкото е в момента", посочва тя.
  ...........
  Нали това е целта на занятието,
  Франция смучи чрез "Карфур" и сие от Източна Ефропа,
  Източна Европа смуче чрез човешкият си ресурс.
  Тази какво се прави на дръж ми шапката, да си гледа там "екип трикольор" и да си дъвче сиренцето.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 7. 7 Профил на DISCOVER BULGARIA
  DISCOVER BULGARIA
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Учете се от съседите ви, г-жо Марин льо Пен - "Децата в училище, родителите да хващат лопатите."

  Childhood's End
 8. 8 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1023 Весело

  До коментар [#1] от "nuzzo":

  Не си прав! Преминаването не е безконтролно!Всички нелегално преминали границата се записват и се води статистика!!!

 9. 9 Профил на Мартин Akakka
  Мартин Akakka
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Може да ми набиите минусите но според мен България ако беше в шенген нямаше да удържи имигрантския поток и такива проблеми щяхме да имаме че сегашните 5 хил. Сирииски бежанци ще ни се виждат като група деца от детската градина .С заплата от 500лв къде ще пътува Българина , то едвам сега свързва двата края. Които има пари да пътува си пътува така или инъче и сега .

 10. 10 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#8] от "SSmart":

  Колега, под нерегламентирано имах предвид нелегално....или не следите инфото, как селяни по пограничните села се срещат и помагат на нелегалните бежанци и как Цацаров заяви да не им се повдига обвинение за нелегално преминаване на границата.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 11. 11 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 666 Неутрално

  И тук му е мястото!
  ---
  Цитат: Лидерът на крайната десница във Франция Жан-Мари Льо Пен (Марин Льо Пен)
  ----
  Мдаааааааа....
  Пропагандата хептен оплела ТЕОРЕТИЧНИТЕ конци...
  Жан-Мари Льо Пен и щерка му са възпроизведени като КРАЙНИ ДЕСНИЧАРИ, а са биз-бизе с Волен Сидеров, както и техният Национален фронт с нашта Атака.
  От което следва, че Атака са КРАЙНАТА ДЕСНИЦА в България.
  А местната пропаганда и особено тукашните десни форумни академици открай време плещят, че Атака и Волен Сидеров били КРАЙНО ЛЕВИ...
  Защо местната пропагнада твърди това!? Ми, ако Волен Сидеров и Атака са КРАЙНО ДЕСНИ, то за всички ще цъфне истината, че наричащите се крайнодесни у нас (пр. ДСБ) са си ултралеви, пред които класиците Маркс, Енгелс и Ленин биха изглеждали смехотворни центристи.

  Разтурям колоквиума!
 12. 12 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Комунистите- французи могат само да ми целунат льо задника!

 13. 13 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  До коментар [#5] от "ПАВЛА - సటోరి":

  А за северно-африканските такива, какво казва?

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 14. 14 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#13] от "grand funk railroad":
  Тия са си техни колониални деца. Но явно нямат нужда и от нашите.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 15. 15 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  абе то франция пълна с маймуни по големи от нашите дето и пращаме ,кво се обажда тая другарка ,знае ли ако се организираме можем да и пратим още 5-6 милиона от района и да я няма в следващия парламент ,щото ние ще организираме и там изборите

 16. 16 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#10] от "nuzzo":

  КОлега, следя инфото! Моето беше опит за хумор колкото и сериозна да е темата!

 17. 17 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 531 Весело

  Не съм схванал смешката.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 18. 18 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Все българите им виновни за нещо на французите. Още от Балдуин Фландърски ( френска Фландрия) насам.

 19. 19 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Като толкова години ни говориха за интегриране, сега да го покажат нагледно На приказки е много лесно и сега се убеждават в това... А иначе е ясно на всички, че циганите в Румъния са много по-голям процент от населението в сравнение с България.... Но общата скоба, която ни лепнаха с румънците... ще ни стои като петно още много дълго време!

 20. 20 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1172 Неутрално
 21. 21 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#15] от "tur671":

  Да ти кажа вече година и половина пребивавам тук във Франция и нашите момчета са по-зле и от всички "маймуни". И не ти говоря само за Бай Мангал, който просто им разбива мирогледа на французите за живота, а и са средностатистическия бай Ганьо. Иначе франсетата са потресени от ромите и все се чудят дали наистина живеят и правят така и в България, защото ако това станело във Франция, щели да ги интегрират с правата лопата за 1 десетилетие.

 22. 22 Профил на eksar007
  eksar007
  Рейтинг: 374 Неутрално

  От МОИТЕ НАБЛЮДЕНИЯ В ГЛОБАЛЕН МАЩАБ,ЧЕ НАЙ МРВЗЕНИТЕ СА ЕВРЕИТЕ ЗАЩОТО СА ПО УМНИ ОТ ДРУГИТА,,ЦИГАНИТЕ ЗАЩОТО СА БЕДНИ И КРАДЛИВИ И МЮСЮЛМАНИТЕ -ТЕРОРИСТИ ,КОИТО УБИВАТ НЕВИННИ ХОРА ПРИ СВОЯ ТЕРОРИЗЪМ,А НЕ ТЯХНИТЕ ВРАГОВЕ/САЩ И ИЗРАЕЛ/.ЗАТОВА ПО ДАЛЕЧЕ ОТ ЕДНИТЕ И ДРУГИТЕ.ИЕ СМЕ МАЛКА СТРАНА И НЯМА ДА ОПРВАЯМЕ СВЕТА.

 23. 23 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Права е - да я издигнем на власт и да извади двете страни от ЕС!

 24. 24 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 908 Неутрално

  [quote#18:"Каишков - Гласът на Америка"]Все българите им виновни за нещо на французите. Още от Балдуин Фландърски ( френска Фландрия) насам[/quote]

  Ей, голям историк се извъди. А бе драги, Балдуин е съюзник на Ричард Лъвското сърце и воюва с френския крал Филип Огюст. Така че, французите сигурно са били много доволни от Калоян.

 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3601 Неутрално

  [quote#21:"peron"]защото ако това станело във Франция, щели да ги интегрират с правата лопата за 1 десетилетие. [/quote]
  E, у нас това няма никога да стане. Иначе БСП и ДПС как ще са на власт, бабичките намялавт, електоратът на ДПС не е чак толкова константна величина.

 26. 26 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3601 Неутрално

  [quote#18:"Каишков - Гласът на Америка"]Още от Балдуин Фландърски ( френска Фландрия) насам. [/quote]
  Това, че Фландрия някога е била част от Френското кралство все още не значи нищо. Балдуин не е французин, а фламандец.
  И Украйна някога е била част от Българското царство (при Борис І). Ами да се разсърдим тогава на руснаците, че им организирали "голодомор" (ликвидиране чрез глад).

 27. 27 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3601 Неутрално

  [quote#9:"Мартин Akakka"]но според мен България ако беше в шенген нямаше да удържи имигрантския поток и такива проблеми щяхме да имаме че сегашните 5 хил. Сирииски бежанци ще ни се виждат като група деца от детската градина [/quote]
  Много ти е объркан постинга френд. Да не би да намекваш, че северноафриканските емигранти във Франция ще хукнат към родината на Станишев и Вагенин?
  А за сирийците - попитай Цв. Йовчев за какво ги пусна в България? Да не би да е смятал, да нпарави някаква далавера-напр. да вземе пари от Брюксел? Само че от там му казаха просто и ясно: ЧУПКА!

 28. 28 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#5] от "ПАВЛА - సటోరి":ще се учудиш че в дефиницията на "мангал" на тази жена влизат много повече хора то колкото си мислиш, възможно е че и ти самият...

 29. 29 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 583 Неутрално

  българите не могат да отбраняват правата си солидарно. Ако беше същият въпрос зададен на поляците, такава врява щяха да дигнат че на лелчето щеше да и стане тясно, доката българите масохистично се съгласяват с нея. За това поляците са народ, а ние само племе...

 30. 30 Профил на plamenhristov5
  plamenhristov5
  Рейтинг: 583 Любопитно

  тая само лае, вместо да предлага решения. Имаме роми - да, това не значи едва ли не да ги унищожим ,за да влезем в Шенген

  plamenhristov5
 31. 31 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ето го френския Сидеров! Харесва ли ви? Тя често има крайни изказвания!

  goblenka
 32. 32 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 417 Неутрално

  [quote#9:"Мартин Akakka"]Може да ми набиите минусите но според мен България ако беше в шенген нямаше да удържи имигрантския поток и такива проблеми щяхме да имаме че сегашните 5 хил. Сирииски бежанци ще ни се виждат като група деца от детската градина .[/quote]
  Гледам нямаш минуси - дори напротив... И това е защото си прав. Шенген не ни трябва дори и да ни ухажват да влезем там. Това го прозря и Волен Сидеров: http://www.focus-news.net/?id=f25748

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK