Делът на промишлеността в ЕС спада, производителността на България остава ниска

Високо и средно технологичните фирми в България произвеждат 29% от общата добавена стойност.

© Юлия Лазарова

Високо и средно технологичните фирми в България произвеждат 29% от общата добавена стойност.Въпреки че промишленото производство се стабилизира, делът на промишлеността от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз спадна от 15.5% преди една година до 15.1% през лятото на 2013 г. Това става ясно от публикуваните днес от Европейската комисия два доклада за конкурентоспособността на промишлеността, предаде пресслужбата на институцията.


Според тях държавите членки са постигнали напредък в подобряването на условията за бизнес, износа и устойчивостта. Въпреки това все още има много проблеми - сближаването между страните с най-конкурентоспособна индустрия и тези със средни резултати например е в застой. Освен това разходите за енергия нарастват в почти всички страни, което допринася за деиндустриализацията на Европа.


Други сериозни пречки са достъпът до финансиране и намаляването на инвестициите в почти всички страни от ЕС. За да може европейската индустрия отново да просперира, трябва да се подобри значително ефективността на публичната администрация, както и връзката между училищата и предприятията. Необходимо е да се положат повече усилия, за да се стимулират иновациите с бърза пазарна реализация, отбелязва Еврокомисията.
Според Брюксел се наблюдават обезпокоителни тенденции в две основни за всяка икономика области: производителност и заетост. Производителността в ЕС отново се влошава в сравнение с тази в САЩ, а безработицата продължава да бъде ежедневие за 11% от работната сила в Европа. Промишлеността е засегната особено тежко, загубвайки 3.8 млн. работни места от 2008 г. насам.


Като приоритети в доклада са посочени максимално улесняване на ежедневната стопанска дейност на предприятията, намаляване на производствените разходи в Европа (например за енергия и суровини), подобряване на достъпа на компаниите до финансиране, отваряне на пазари за европейските компании, улесняване на инвестициите в нови технологии и иновации и гарантиране, че уменията и наличието на работна ръка в Европа съответстват на нуждите на икономиката през ХХI в.


България: ниска производителност и остарели производства


Въпреки сравнителния напредък през 2007 - 2011 г. България все още се характеризира с ниска производителност и доминация на ниско- и среднотехнологични производства, е отбелязано в частта за страната, която припомня, че най-големите сектори са на производството на храни, напитки и тютюневи изделия.


"Преходът от икономика, основана на ресурсите, към такава, основана на иновациите, е предизвикателство", пише в доклада за България, който допълва, че високо- и среднотехнологичните фирми в страната произвеждат 29% от общата добавена стойност и осигуряват работа на 21% от служителите в производството.


"България е изправена пред значителни предизвикателства в подобряването на конкурентоспособността си. В краткосрочен план индустрията се нуждае да премине към продукти и услуги с по-голяма добавена стойност, а производителността на труда трябва да бъде подобрена", отбелязва Еврокомисията. Според експертите в Брюксел трябва да се търси по-голяма производителност в сектора на услугите, включително туризма.


Документът отбелязва, че е изготвена национална стратегия за малките и средните предприятия за 2014 - 2020 г. "Това показва, че българските власти разбират проблема, като целта на проекта е да подобри българската конкурентоспособност, засягайки проблеми и за малките и средните предприятия и индустриалните сектори", пише още в доклада.


"Това изисква подходяща среда за действие за бизнесите, особено във връзка с административните трудности, подобряване на енергийната и ресурсна ефективност и достъп до финансиране", отбелязват още експертите от Брюксел.


Според тях в средносрочен план преминаването към икономика, която е основана на знанията, изисква подобрения в качеството на инфраструктурата, образованието и в изследването и иновациите.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  За сметка на това , делът на промишлеността в Китай , остава висок , а в селските му райони се вдига...

 2. 2 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Делът на промишлеността в ЕС спада, производителността на България остава ниска....Това е в резултат на далновидната политика на ЕК......

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 3. 3 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Нищо,за сметка на това ще си имаме вятърни централи и фотоволтаици...малоумници....

 4. 4 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 638 Неутрално

  И ще продължава да бъде ниска производителността в България, защото ръчният и слабомеханизираан труд е нископроизводителен по принцип.
  От друга страна автоматизация има масово само в държавите, където цената на труда е много висока и от там им идва по-високото (и по-еднакво във времето) качество, от там идва и високата производителност.

  С други думи - при тези нива на цената на труда, ще има да почакаме високата производителност.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 5. 5 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#4:"Митко Василев"]С други думи - при тези нива на цената на труда, ще има да почакаме високата производителност. [/quote]

  До коментар [#4] от "Митко Василев":

  Бъркате посоката на причинно-следствената връзка. Обратното е - ниската механизация и липсата на иновации (технически и пазарни) води до ниска производителност, което от своя страна води до ниска добавена стойност и невъзможност за високи заплати.

 6. 6 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#2:"sto67nes"]Делът на промишлеността в ЕС спада, производителността на България остава ниска....Това е в резултат на далновидната политика на ЕК......[/quote]

  До коментар [#2] от "sto67nes":

  Тоест Вие си нямате идея за какво иде реч... по принцип развития свят се намира във пост-индустриална фаза на развитие и всички развити държави се характеризират с нисък и спадащ процент на индустриално производство и още по-нисък (минимален) процент на аграрното стопанство спрямо общия БВП. Тоест аграрния и индустриалния сектор са толкова добре механизирани и развити, че малка част от населението успяват да произведат достатъчно за всички, а останалите са заети с разни услуги - иновации, развойна дейност и прочее гъдели.

 7. 7 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#5] от "yoankata":

  Не си права, а аз съм.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 8. 8 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 869 Весело

  До коментар [#5] от "yoankata":
  Йонка, може ли да те попитам нещо? Ще ти дам конкретен пример -
  Бай Хасан Берберина от Кърджали постригва дневно 10 човека и им взема за пострижката 1.50 лв
  Кир Стефанаки от Солун постригва дневно 10 човека и им взема за пострижката по 15 евро
  Хер Ханс от Мюнхен постригва дневно 10 човека и им взема за пострижката 30 евро.
  И тримата разполагат с чифт ножици, машинка за обиране на врат и по три гребенчета.
  Въпроса ми е как бай Хасан да си вдигне производителността, че да печели колкото Кир Стефанаки? Цените са реални. Единственото, за което се сещам да им достигне доходността, е за довиждане и по свирка да извърти на клиентите, ама това ще е услуга извън бръснаро-фризьорският бранш

 9. 9 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#6:"yoankata"]по принцип развития свят се намира във пост-индустриална фаза на развитие и всички развити държави се характеризират с нисък и спадащ процент на индустриално производство [/quote]
  Ами да след,като мултинационалните компании са си изнесли производствата в държави с ниски разходи за производства....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 10. 10 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#4] от "Митко Василев":

  +++++++++++++++++

 11. 11 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#9] от "sto67nes":

  ++++++++++++++++++

 12. 12 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Дрън-дрън Брюксел, дрън-дрън Брюксел.

 13. 13 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Няма как бай Пешо с мотиката да има същата производителност като бай Ханс с трактора. Определено на чорбаджията му е по-изгодно бай Пешо да блъска с мотиката и да му се плаща по-малко, отколкото да се купи скъпа модерна техника. Така ще му останат пари за подмяна на ламборгинито догодина.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK