Делът на промишлеността в ЕС спада, производителността на България остава ниска

Високо и средно технологичните фирми в България произвеждат 29% от общата добавена стойност.

© Юлия Лазарова

Високо и средно технологичните фирми в България произвеждат 29% от общата добавена стойност.Въпреки че промишленото производство се стабилизира, делът на промишлеността от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз спадна от 15.5% преди една година до 15.1% през лятото на 2013 г. Това става ясно от публикуваните днес от Европейската комисия два доклада за конкурентоспособността на промишлеността, предаде пресслужбата на институцията.


Според тях държавите членки са постигнали напредък в подобряването на условията за бизнес, износа и устойчивостта. Въпреки това все още има много проблеми - сближаването между страните с най-конкурентоспособна индустрия и тези със средни резултати например е в застой. Освен това разходите за енергия нарастват в почти всички страни, което допринася за деиндустриализацията на Европа.


Други сериозни пречки са достъпът до финансиране и намаляването на инвестициите в почти всички страни от ЕС. За да може европейската индустрия отново да просперира, трябва да се подобри значително ефективността на публичната администрация, както и връзката между училищата и предприятията. Необходимо е да се положат повече усилия, за да се стимулират иновациите с бърза пазарна реализация, отбелязва Еврокомисията.
Според Брюксел се наблюдават обезпокоителни тенденции в две основни за всяка икономика области: производителност и заетост. Производителността в ЕС отново се влошава в сравнение с тази в САЩ, а безработицата продължава да бъде ежедневие за 11% от работната сила в Европа. Промишлеността е засегната особено тежко, загубвайки 3.8 млн. работни места от 2008 г. насам.


Като приоритети в доклада са посочени максимално улесняване на ежедневната стопанска дейност на предприятията, намаляване на производствените разходи в Европа (например за енергия и суровини), подобряване на достъпа на компаниите до финансиране, отваряне на пазари за европейските компании, улесняване на инвестициите в нови технологии и иновации и гарантиране, че уменията и наличието на работна ръка в Европа съответстват на нуждите на икономиката през ХХI в.


България: ниска производителност и остарели производства


Въпреки сравнителния напредък през 2007 - 2011 г. България все още се характеризира с ниска производителност и доминация на ниско- и среднотехнологични производства, е отбелязано в частта за страната, която припомня, че най-големите сектори са на производството на храни, напитки и тютюневи изделия.


"Преходът от икономика, основана на ресурсите, към такава, основана на иновациите, е предизвикателство", пише в доклада за България, който допълва, че високо- и среднотехнологичните фирми в страната произвеждат 29% от общата добавена стойност и осигуряват работа на 21% от служителите в производството.


"България е изправена пред значителни предизвикателства в подобряването на конкурентоспособността си. В краткосрочен план индустрията се нуждае да премине към продукти и услуги с по-голяма добавена стойност, а производителността на труда трябва да бъде подобрена", отбелязва Еврокомисията. Според експертите в Брюксел трябва да се търси по-голяма производителност в сектора на услугите, включително туризма.


Документът отбелязва, че е изготвена национална стратегия за малките и средните предприятия за 2014 - 2020 г. "Това показва, че българските власти разбират проблема, като целта на проекта е да подобри българската конкурентоспособност, засягайки проблеми и за малките и средните предприятия и индустриалните сектори", пише още в доклада.


"Това изисква подходяща среда за действие за бизнесите, особено във връзка с административните трудности, подобряване на енергийната и ресурсна ефективност и достъп до финансиране", отбелязват още експертите от Брюксел.


Според тях в средносрочен план преминаването към икономика, която е основана на знанията, изисква подобрения в качеството на инфраструктурата, образованието и в изследването и иновациите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK