Словенският премиер не изключва международна помощ за банките

Аленка Братушек

© Associated Press

Аленка БратушекСловенският премиер Аленка Братушек за пръв път заяви, че е обсъждала "възможността" за международна помощ за банките, с което засили слуховете, че страната може би се приближава до молбата за спасителна помощ по-късно тази година или в началото на 2014 г., предаде "Ройтерс"


Докато финансовите пазари следят от близо за знаци дали се задава нова спасителна помощ, Братушек подчерта, че нищо не може да се реши докато не бъдат завършени стрес тестовете на банките, което се очаква да стане през ноември. Досега публично тя винаги отричаше, че е възможна спасителна помощ.


"Разговаряме с централната банка на Словения и за тази възможност, за това какво би означавало да се вземе помощ за банковия сектор... Не е нужно обаче да се спекулира от това, че Словения всъщност ще се нуждае от помощ", заяви Братушек.
Всички страни в еврозоната могат да поискат финансова помощ от Европейския механизъм за стабилност, създаден през 2012 г., за да предоставя финансова подкрепа на затруднените държави.


Словенските банки, повечето от които са държавни, са затрупани с около 7.5 милиарда евро лоши заеми, което се равнява на 21.5% от БВП, и са в сърцето на спекулациите, че страната може да поиска спасителна помощ през следващите месеци.


До 1 октомври Словения трябва да представи програма за реформи на Европейската комисия със стъпки, които може да намалят бюджетния дефицит до 3% през 2015 г. от 7.9% през тази година.


В понеделник председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум ще посети Любляна за разговори за реформите. Словения бе най-бързо растящата икономика в еврозоната през 2007 г., но бе сериозно засегната от световната криза заради зависимостта си от износа.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK