Бивш премиер на Словения призова страната да поиска финансова помощ от ЕС

Янез Янша

© Reuters

Янез ЯншаСловения трябва да приеме, че не може да реши финансовите си проблеми сама, и да поиска международна помощ, заяви днес бившият словенски премиер Янез Янша, цитиран от ДПА и БТА.


Янша каза, че двегодишният бюджет, подготвен неотдавна от правителството, е нереалистичен и демонстрира липса на амбиция у премиера Аленка Братушек да сложи край на банковата криза в страната без външна помощ.


"Отлагането на искането за помощ само ще повиши крайната цена на потенциалния кредит и ще доведе до по-строги условия", каза Янша, като предупреди, че Словения губи доверие с отлагане на неизбежното.
Лидерът на консервативната опозиционна Демократическа партия Янша беше свален от премиерския пост през март с вот на недоверие в парламента заради корупционен скандал, свързан с недекларирани средства.


Очаква се през ноември да бъде завършен одит на разклатения банков сектор на Словения и тогава ще стане по-ясно дали страната има средства да финансира оздравяването на банките.


Миналата седмица Братушек отново отхвърли "спекулациите", че Словения ще стане шестата страна в еврозоната, която ще се нуждае от помощ. Тя обаче призна, че е обсъждала "възможността" за международна помощ за банките.


Словения предприе мерки за стабилизиране на банковия си сектор, страдащ от милиарди евро лоши кредити. Страната е дълбоко затънала в рецесия и не е в състояние за дълго да ограничи разходите си. Подготвяният бюджет цели да съкрати дефицита от 7.9% от брутния вътрешен продукт в ревизирания бюджет за 2013 г. до 3% през 2015 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK