Политическата криза в Италия заплашва икономиката, предупредиха работодатели

Премиерът Енрико Лета утре ще поиска вот на доверие в парламента, надявайки се така да се справи с политическата криза

© Reuters

Премиерът Енрико Лета утре ще поиска вот на доверие в парламента, надявайки се така да се справи с политическата кризаПолитическата криза в Италия може се изрази в ново свиване на икономическия растеж през 2014 г.  вместо очакваното досега леко възстановяването на икономиката, предупреждава федерацията на работодателите "Кофиндустрия" (Confindustria), цитирана от агенция "Франс прес".


Според изчисления на Си Есе Си (CSC), изследователския център на "Кофиндустрия", "нова вълна на нестабилност ще засегне чувствително италианския икономически сценарий с -1.8 на сто от брутния вътрешен продукт през 2013 г. и -0.3 на сто през 2014 г. спрямо предвижданите допреди по-малко от месец -1.6 и +0.7%. През 2015 г. също ефектът върху БВП ще бъде отрицателен на равнище -0.9%, отбелязват от "Кофиндустрия".


Си Есе Си обяснява, че прогнозите ѝ се основават на "вече наблюдаваните условия в края на 2012 г. и първата половина на 2013 г. в резултат на по-голямата политическа нестабилност - увеличение на "спреда" със 100 пункта, свиване на склонността към потребление и по-малка склонност към инвестиране".
"Освен това може да се изрази и хипотезата, че една нова изборна надпревара ще се окаже стерилна и няма да доведе до съставяне на по-солидно и хармонично парламентарно мнозинство" заради сегашния избирателен закон, отбелязва "Кофиндустрия".


Организацията посочва, че страната "още плаща твърде солената сметка от най-тежката криза от обединението на страната (1861 г.): -8.9% от БВП, -1.7 милиона работни места, -7.6 на сто от потреблението, -27.1 на сто от инвестициите.


Премиерът Енрико Лета утре ще поиска вот на доверие в парламента, надявайки се така да се справи с кризата, започнала в края на миналата седмица с изненадващото решение на Силвио Берлускони да оттегли петимата си министри от правителството.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK