Еврокомисията е прегледала сигналите на ГЕРБ за полицейските проверки на протестиращи

Катрин Дей

© Дневник

Катрин ДейИзбори 2022

Европейската комисия е прегледала много внимателно информацията и конкретния инцидент с полицейските проверки на протестиращи около Народното събрание, които ГЕРБ са изпрати в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на партията.


За това е съобщила генералният секретар на Еврокомисията Катрин Дей в специално писмо по случая до председателя на ГЕРБ Бойко Борисов.


"Ще вземем предвид тази информация при внимателното наблюдение на ситуацията в България, което Европейската комисия предприема като част от своята специална отговорност за механизма за сътрудничество и проверка", посочва в писмото си Катрин Дей.
Преди месец ГЕРБ обвини управляващите в полицейщина и репресии и че връщат България в най-мрачните времена на тоталитарния комунистически режим.


В декларация на парламентарната група депутатът от ГЕРБ Даниела Савеклиева посочи случаи на спирани и проверявани от полицията автобуси с участници във вчерашния протест срещу правителството на Пламен Орешарски в София, записване на личните им данни и проверки на багажа.


Мониторинговите доклади по механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия се публикуват от присъединяването на България и Румъния и са прецедент в историята на Европейския съюз. Те следят развитието на двете държави в правосъдието и борбата срещу организираната престъпност и корупцията.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK