Румънци протестираха срещу поставяне на сонда на "Шеврон" за проучване за шистов газ

В Румъния се проведоха няколко протеста срещу шистовия газ

© Reuters

В Румъния се проведоха няколко протеста срещу шистовия газЖители на румънско село и екоактивисти организираха протест срещу плановете на американската компания "Шеврон" да проучва за шистов газ в окръг Васлуй, Североизточна Румъния, съобщи агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.


"Шеврон" получи в началото на месеца разрешително за строеж за разполагане на първа сонда за проучване на шистов газ край село Пунджещ, окръг Васлуй.


През изминалата нощ жители на селото и екоактивисти от градовете Яш и Бърлад се събраха на протест и поискаха оставката на правителството, на ръководството на окръжния съвет на Васлуй и на кмета на Пунджещ. Те запалиха огньове на мястото, където следва да бъде разположена сондата, и заявиха, че няма да си тръгнат оттам.
"Идваме тук, за да защитим земята, и няма да си отидем. Няма да оставим "Шеврон" да ни отрови", заяви една от протестиращите.


В района са изпратени 80 жандармеристи, за да се грижат за спокойствието и обществения ред, като засега протестите са мирни, посочва агенцията.


Първата сонда на "Шеврон" трябва да бъде разположена на 650 метра от селището Силиштя и на 950 м от село Пунджещ, извън населено място. От компанията увериха, че няма да използват естествените водоизточници в процеса и че на повърхността на съответната инсталация ще бъде монтирана геомембрана, която ще предпазва почвата.


Окръжният съвет на Васлуй посочи, че компанията е изпълнила всички необходими изисквания за получаване на разрешителното за строеж и неиздаването на този документ би бил нарушение на закона.


Американската компания "Шеврон" разполага с още три сертификата в окръг Васлуй за проучване за шистов газ, които са в различна фаза на получени разрешителни. "Шеврон" има права за проучвания и в три периметъра в окръг Констанца - Вама Веке, Адамклиси и Костинещ, както и в окръг Бърлад, Източна Румъния.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK