"Шеврон" изтегля съоръженията си от румънско село след масови протести

Демонстрантите протестираха също така и срещу канадския проект за разработване на златодобивна мина в село Рошия Монтана

© Reuters

Демонстрантите протестираха също така и срещу канадския проект за разработване на златодобивна мина в село Рошия МонтанаАмериканската компания "Шеврон" е започнала да изтегля съоръженията си от румънското село Пунджещ, окръг Васлуй (Североизточна Румъния) след масовите протести срещу експлоатацията на шистов газ в зоната, съобщава вестник "Ромъния либера", цитиран от БТА.


Екипи на компанията са пристигнали тази сутрин в селото, за да приберат съоръженията, които трябваше да започнат експлоатацията на шистов газ в района.


Въпреки че местните жители се радват на победата си, те смятат, че решението за изтегляне на техниката е само маневра на властите, които в крайна сметка ще направят каквото искат, отбелязва изданието.
Затова протестиращите жители на селото се опитаха да блокират изтеглянето на машините, скандирайки "Жандармерията защитава крадците" и "Оставка" по адрес на префекта на окръг Васлуй, който пристигна на мястото. По-късно те позволиха на екипите на "Шеврон" да си тръгнат.


Вестник "Гъндул" посочва, че около 2000 души са протестирали снощи в Букурещ срещу експлоатацията на шистов газ в знак на солидарност с жителите на Пунджещ. Демонстрантите протестираха също така и срещу канадския проект за разработване на златодобивна мина в село Рошия Монтана, Трансилвания, с използването на голямо количество цианид.


Протестиращите скандираха "Долу правителството", "Предатели" и "Идва революцията", а някои от демонстрантите успяха да преминат през образувания от жандармеристите кордон.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Според мен са прави румънците да протестират,все още няма достатъчно сигурна технология за добив на шистов газ,която да гарантира,че няма да замърсят природата.Какъв е смисъла тогава да рискуват с такъв добив?

 2. 2 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Дългата ръка на Путин тормози и съседите ни!

 3. 3 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 696 Весело

  Ауу и там ли си имат, като Сашо Дончев?

 4. 4 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1218 Любопитно

  Т.е. първо протестират срещу експлоатацията на шистов газ в зоната, после "протестиращите жители на селото се опитаха да блокират изтеглянето на машините".

  За какво се борят последно?

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 5. 5 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#1] от "moloko_":

  верно ли? щатите не виждам да са измрели, а шистят навсякъде, но не случайно те са водеща сила в света, докато страни като България и Румъния на опашката

  twitter.com/voxybg
 6. 6 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Американците понеже са по прости от нас и румънците си добиват шистов газ и нефт и си свиркат. Ние понеже сме най-големите еколози на света сме се запънали като магаре на лед.

  На гол задник чифте еколози.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 7. 7 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  До коментар [#1] от "moloko_":


  [quote#1:"moloko_"]все още няма достатъчно сигурна технология за добив на шистов газ[/quote]

  ... бихте ли споделили, на базата на какъв професионален опит, стигнахте до този извод?


  Предварително благодаря!

 8. 8 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4221 Неутрално

  [quote#4:"dgd"]За какво се борят последно?[/quote]
  Див антиамериканизъм. Това е.

 9. 9 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#7] от "k":
  Не и трябва професионален опит.Ние българите знаем всичко по рождение и не се нуждаем от допълнителен акъл...

 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4221 Неутрално

  [quote#1:"moloko_"]която да гарантира,че няма да замърсят природата.[/quote]
  Я кажи коя човешка дейност не замърсява природата? Защо комунетата не се дигнат на бунт за чудовищния терминал на Ю.П. край Варна?

 11. 11 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 816 Любопитно

  Преди години руснаците похарчиха доста пари за да подкрепят разните екологични движения и други протестиращи против добива на шистов газ в Америка. Ама това не им помогна. Да не би и тук да имат накакво скрито участие?

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 12. 13 Профил на hieros_logos
  hieros_logos
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Безпросветното предимно селско население, както в Средновековието извади сопите. Дали са намерили някои вампир или вещица да се позабавляват?
  Перефразирайки Кисинджър бих добавил, че най-голямата грешка на демокрацията е обръщането на внимание и вслушването в гласа на безпросветни хора, които нямат никаква представа какво се случва около тях, не разбират последствията от безсмислената им дейност и не могат да преценят дългосрочно какъв ще е резултата от тях.

 13. 14 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#7] от "k":

  Според вас трябва да имам професионален опит за да имам мнение ли? Ето на какво се базира моето мнение:
  Шистовия газ представлява природен газ намиращ се и добиващ се от шистовия слой, разположен под земята, състоящ се главно от метан.Хидравличното разбиване или така наречения фракинг представлява процес, при който се създават и доразвиват пукнатини в скалния слой, като за източник на енергия се използва течност.Самото нанасяне на пукнатини се прави чрез сонда, която прониква в скалата на мястото, където се намира находището, с цел да се увеличи екстракцията.Някои рисковете при проучване или добив на шистов газ са свързани с използването на химически вещества при процеса на хидравлично разбиване. Според доклад от 2004 употребата на дизел представлява най-голямата опасност за подпочвените води заради наднорменото му количество в точката на инжектиране.Други вещества, които се използват в добива са олово, етиленгликол, метанол, борна киселина и подобно на изброените съставки на нафтата, в големи количества те са карциногенни. Основната част от използваните химически вещества (50-70%) в процеса на добива подлежат на обратно извличане. Останалото остава в шистовите слоеве и след закриването на находището.Така че проучването за шистов газ както и добива му може да доведе до необратимо отравяне на водни басейни и земи.Доклад в Обединеното кралство посочва, че „необичайна геология“ може да е причина за слабите земни трусове, които са се появили по време на сондирането. Няколко земетресения, включително едно значително, с магнитут 4.0 в навечерието на Нова година, които удрят Йънгстаун, Охайо, САЩ, през 2011 г. са свързани с кладенци за изхвърляне на отпадни води използвани при процеса на хидравлично разбиване, според сеизмолози в Колумбийския университет.Този метод е забранен във Франция,Люксембург, Нидерландия и Чешката република. В Австрия метода също е неприложим заради строгите изисквания за опазване на околната среда.Според източници от немското правителство, Германия също ще забрани технологията да бъде прилагана в близост до източници на питейна вода.В САЩ пълна забрана за добив на шистов газ е въведена в щата Вермонт на 17.05.2012г., забрана на сондиране за шистов газ в близост до източници на питейна вода има в щата Ню-Йорк от 2010 година,потвърдена от съдебно решение от 22.02.2012г.Според предаване на обществената немска телевизия ARD, хората живеещи в близост до сонди за добив на шистов газ са изложени на голям риск от ракови заболявания, заради замърсяването на почвата и водата със силно карциногенни вещества като бензол, чието съдържание измерено в близост до сонди в Германия надхвърля нормата до 4000 пъти.

 14. 15 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2423 Неутрално

  Браво на румънците! А що се отнася до шистовия газ, в момента не е ясно дали не се прави компромис с подпочвените води. А избора шистов газ или вода трябва да е в полза на водата. Задължително. На американците не им пука за водата все още. Както и на руснаците.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 15. 16 Профил на spokoen
  spokoen
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#2:"chevyvolt - ОСТАВКА на правителството "Олигарски"!"]Дългата ръка на Путин тормози и съседите ни![/quote]
  Или просто хората не искат да се добива шистов газ?

 16. 17 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ми Шеврон като не пуска на циганите "на ръка", а някой друг го прави, така ще е.

  chavo64
 17. 18 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 718 Весело

  " ... скандирайки "Жандармерията защитава крадците", "Оставка" ... "Долу правителството", "Предатели" и "Идва революцията"

  Я, че то при комшиите като при нас, бе

  ОСТАВКА!

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 18. 19 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#14] от "moloko_":

  цитираш предаване на телевизия като доказателство за опасност хахаха

  twitter.com/voxybg
 19. 20 Профил на Bro
  Bro
  Рейтинг: 574 Неутрално

  "Gas Land" - погледнете този филм.

  "Only a government that is rich and safe can afford to be a democracy" - Mark Twain
 20. 21 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  До коментар [#14] от "moloko_":

  Може да имате мнение по всякакви теми, но без да са подлатени със системни знания и професионален опит по даден проблем, те си остават на ниво "жилетките от пике".

  Вашето "мнение" на тема шистов газ се базира на няколко текста открити с Google, нещо прочетено в Wikipedia и разбира се клипове в Youtube! И на базата на това, смело твърдите, че "... няма безопасна технология...". Предполагам, че с нетърпение чакате Майкъл Мур да направи филм /документален разбира се/ по тази тема за да можете окончателно да ме сразите с компетентност!

  Текста, който сте копирали в коментара Ви, по нищо не с еразличава от открито писмо на Пеевски!

 21. 22 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#20] от "Bro":

  хаха забавни сте като почнете да линквате и манипулативните филмчета, които хвърлят всякакви глупости напосоки без никакви доказателства

  twitter.com/voxybg
 22. 23 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Хората се борят за земите си... те живеят там. Шеврон ще експлоатира 5, 10, 15 години и след това ще остави лунен пейзаж... и щети за следващите 100 години с "подаръци" в земята и водата... а тези селяни ще продължат да живеят там... шевронци просто ще си преместят дупетата някъде другаде...

  а, апропо, Газпром също развива шистовите находища по света... каквото и да означава "развива"... нормалните хора му викат, убийство с бавно действие...

 23. 24 Профил на rhj53394435
  rhj53394435
  Рейтинг: 409 Разстроено

  Само че тънко пропуснахте да оборите изложените факти и да изложите Вашите аргументи за противната теза. Доста манипулативно.

 24. 25 Профил на rhj53394435
  rhj53394435
  Рейтинг: 409 Любопитно

  До коментар [#22] от "voxy":

  Тези "глупости" поне са аргументирани. Какви са доказателствата в обратното - теоритичните и емпиричните? Само ще добавя, че дори не се знае точния състав на това, което компаниите изливат вътре, понеже се пази като фирмена тайна.

 25. 26 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#19] от "voxy": Невежеството ще те погуби!

  Здравейте г-н Султанов, бихте ли се представил на нашите читатели?

  Геолог-проучвател съм с над 40 години стаж, със специализация в областта на седиментологията. Преподавател съм в катедра „Геология и проучване на полезни изкопаеми“ на МГУ. Научното ми звание е „доцент“, а научната степен – „доктор“. Преподавам научната дисциплина „Седиментология“ на студенти от три специалности от бакалаварската степен на „Геолого-проучвателния факултет“. Освен това имам лекции по „Петролна седиментология“, „Фациален и формационен анализ“ и „Морска геология“ със студенти от магистърския курс по специалност „Петролна геология“. Имам издадени учебници, монографии и множество научни публикации в наши и чуждестранни списания. Работя също и в областта на петроархеологията, във връзка с което също имам публикувани научни трудове. От мен са открити и проучени няколко находища на седиментогенни полезни изкопаеми, за които са получени концесии за добив, включително и за технологичният отпадък от най-голямото хвостохранилище у нас – „Медет“. Бил съм ръководител и участник в ДОВОС, включително и в този за АЕЦ „Белене“. Ръководител съм на много дипломанти и докторанти. Бил съм ръководител на научни звена, катедра, член на научни съвети и др. Изледователският ми опит, както и този от участието ми в научна тематика в областта на нефта и газа, ми дава основание да взема отношение по поставените от вас въпроси. Безспорно е, че те изискват обстоятелствени отговори, но този начин на диалог налага да бъда максимално лаконичен.

  Каква е вашата позиция по въпроса за хидравличното разбиване при проучването и добива на шистов газ в България?

  Относно добива на т.нар. „шистов газ“ следва да се отбележи, че това се извършва посредством една наистина авангардна технология. Безспорно този метод е перспективен и ще се прилага и в бъдеще. Но в случая следва да се зададе въпроса, каква ще бъде цената на неговото внедряане у нас?
  Позицията ми относно прилагането на този метод в България и конкретно в Добружанския район е определено негативна. Нима не е видно, особено от привържениците на този метод чрез хидравличен удар, че ландшафта придобива облика на пустиня. Задава ли се въпроса, какво става с почвения слой след интервенцията на тези огромни камиони-цистерни. Най-малкото са значителните му структурни изменения в един голям периметър около сондажите. Отчита ли се влиянието от разливите на подготвяните на повърхността разтвори, стабилността на утайниците, които са покрити с политиленово фолио и т.н.?. Други въпроси – какъв е рискът от инфилтриране на разтвори не само в почвения слиой, но и в дълбочина, за увеличеното съдържание на метана в околното пространство над сто пъти и вредното му въздействие върху атмосферата?

  Ваши колеги твърдят, че добивът е безвреден, как ще коментирате това?

  Доколко е безвреден този метод за добив на „шистов газ“ от скалите, следва да се изрази по-скоро негативно становище. Аргументите за това, освен всички други, които са често коментирани, че се създава нова пукнатинна система чрез хидравлични удари и внедряване под огромно налягане (над 500 атмосфери) на флуид с неясен за широката общественост състав (с около 600 реагента). Може да се предположи, че той има агресивно въздействие спрямо скалите, което вероятно се прави с оглед увеличаване на широчината на пукнатините, с цел увеличаване притока на газ. В тази връзка основателно следва да се постави въпросът, какви вещества ще се получат при новосъздадената физикохимична обстановка и какво ще бъде въздействието върху скалния субстрат? Какъв е характера на миграция на флуида и ще се се осъществи ли връзка чрез първичната пукнатинна система с коментираният от много специалисти водоносен хоризонт? Мненията на някой специалисти, че не съществува такава опасност са определено неиздържани в научно отношение. В тази връзка бих препоръчал отново да се погледнат геоложките документи, карти и профили, от които е видно, че Добруджанския район има блоков строеж, обусловен от множеството разломи със съществуващи около тях сателитни пукнатинни системи.

  Какво не знаят ’’лобистите’’ за добива на шистов газ?

  От изявите на „лобистите“ може да се констатира, че те не са наясно дори в какви скали е локализиран метанът. Всички твърдят, че това са шисти (митаморфни скали), което е абсурдно или аргилити (плътни, здрави, не разтварящи се във вода, най-често черни с тънка слоестост скали и с много ниска порестост, наричани в минали времена „глинести лиски“). За пояснение – този газ се концентрира в т. нар. в американската геоложка литература SHALE, термин неправилно превеждан у нас като шист. Това е скала, в която има около 50% дребен зърнест компонент (silt – алеврит с размери на зърната най-често 0,01-0,1 mm), около 30% глина, слюда и други минерали с химичен произход. Освен това тези скали са по-меки от аргилитите, но също не се разтрарят във вода. Тези обстоятелства предопределят съществени различия в физичните свойства на цитираните скални разновидности. И само оттук възникват множество въпроси: устновени ли са такива скали при дълбокото нефтено содиране у нас или тепърва ще бъдат търсени? Защо се изключва възможността от осъществяване на връзка между новосъздадената пукнатинна система и съществуващата такава в съседните пластове? Напротив, такава връзка със сигурност ще се осъществи, което рано или късно ще доведе до замърсяване на пресните подземни води. Действително, при сондирането за търсене на нефт и газ в редица сондажи са установени следи от разтворен метан в подземните води. Желателно е да се отговори, индикации за какви процеси е това? Едва ли е за наличието на „промишлени залежи“ от газ! В противен случай защо не са установени?
  Разбира се, че могат да бъдат задавани още множество въпроси, но те имат специализиран характер и поставянето им в случая е неоснователно.
  Във връзка с всичко това в мен се налага категоричното мнение, че негативното въздействие върху околната среда (не само повърхностната) при прилагането на метода за добив на shale gas (шистов газ) ще бъде много по-голямо, в сравнение с очакваните ползи от тази дейност. Така че, изтъкваните от много високо квалифицирани специалисти опасности от отрицателни последствия за околната среда в Добруджа за дълги години напред, налага проявата на разумен държавнически подход при решаването на този проблем. Нека се абстрахираме от настоящата конюнктурна ситуация!
  Следващата авантюра може би ще бъде свързана с депонирането на въглеродния диоксид в земните недра!
  И още един въпрос? Не е ли много по-добра алтернатива идеята за добиване на въглерод (въглеродно гориво) и сяра от заразените със сероводород Черноморски води, положителният екологичен ефект от което ще бъде огромен! Такава идея между впрочем се лансира от някои институти на БАН.

  Цялото интервю: http://www.on-parliament.com/media/2012/02/09/%D0%B4%D0%BE%D1%86-%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D1%80-%D1%81%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2/

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
 26. 27 Профил на hoff
  hoff
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Да ми кажеш,че технологията за шистовия газ просто замърсявала природата е смешно.Не е сериозно.Затриват се огромни късове земя,където повече няма живот!След няколко години трудно ще се намира питейна вода,много ми е интересно тогава какво правим?Да не забравяме,че България е изключително богата на мин извори и питейна вода.

  Иска се четене и мислене,не става само с американци и руснаци,тия така ония иначе.

  YNWA
 27. 28 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  [quote#23:"diegos"] и след това ще остави лунен пейзаж[/quote]

  Ето още една "манипулативна снимка".
  Реализация на подобен проект в Англия,
  с всичките му екстри:
  http://frack-off.org.uk/wordpress/wp-content/uploads/2012/09/airth-planning-map-red.png

 28. 29 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 637 Гневно

  До коментар [#5] от "voxy":
  [quote#5:"voxy"]До коментар [#1] от "moloko_":

  верно ли? щатите не виждам да са измрели, а шистят навсякъде, но не случайно те са водеща сила в света, докато страни като България и Румъния на опашката [/quote]
  Ами заминавай да живееш в Щатите тогава!
  Терминал 2 го знаеш къде е!

 29. 30 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#21] от "k":

  "няколко текста открити с Google, нещо прочетено в Wikipedia"

  Е да - но ако в тези източници пише, че в редица страни (Франция, Германия, Швейцария) проучванията по метода hydraulic fracturing са забранени, и то след съответни анализи и след като местните фирми с практически опит по въпроса (като френската "Тотал" например) не са успели да докажат приемливостта на метода, тази информация има своята тежест.

  Някой може да каже - Франция, Германия, Швейцария са богати страни. Затова за нас е интересно да видим какво ще стане в Полша.

 30. 31 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#6] от "tribiri":

  Шистака е вреден факт, но и земеделието, освен бабата дето копа в двора е вредно, всяка година над Добруджа се изливат стотици хиляди тонове отрови, които попадат в почвата и водите.

 31. 32 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 637 Гневно

  До коментар [#6] от "tribiri":
  [quote#6:"tribiri"]Американците понеже са по прости от нас и румънците си добиват шистов газ и нефт и си свиркат. Ние понеже сме най-големите еколози на света сме се запънали като магаре на лед.

  На гол задник чифте еколози. [/quote]
  Ама копай си шистов газ в твоя двор бе!Какво обобщаваш?

 32. 33 Профил на torquemada
  torquemada
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Щатите са правили и ядрени опити в пустивята Невада. Явно са безопасни по вашата логика.

  Ако една лъжа, 100 пъти повтаряна, всеки път се възприема за истина, значи просто не е лъжа.
 33. 34 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#29] от "багаин":

  ето дори феновете на атака(юруш) /още имало такива смятай за кво говорим хаха/ са против шистовия фракинг хехе

  twitter.com/voxybg
 34. 35 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 637 Любопитно

  До коментар [#4] от "dgd":
  [quote#4:"dgd"]Т.е. първо протестират срещу експлоатацията на шистов газ в зоната, после "протестиращите жители на селото се опитаха да блокират изтеглянето на машините".

  За какво се борят последно? [/quote]
  Срещу добиването на шистов газ,но искат да вземат и машините на американците,за да са сигурни,че няма да копат другаде в Румъния!

 35. 36 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 637 Гневно

  До коментар [#2] от "chevyvolt - ОСТАВКА на правителството "Олигарски"!":
  [quote#2:"chevyvolt - ОСТАВКА на правителството "Олигарски"!"]Дългата ръка на Путин тормози и съседите ни!
  [/quote]
  Не,просто твоите колониални господари американците
  се опитват да се намърдат и в Румъния,след като не им
  мина номерът в България

 36. 37 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 637 Гневно

  До коментар [#8] от "historama":
  [quote#8:"historama"]Див антиамериканизъм. Това е. [/quote]
  Само така!Американците трябва да бъдат посрещани
  точно по този начин в целия свят!Американците носят само
  беди,разрушения и смърт за всички хора по света!
  Но и тяхното царство ще свърши!Наближило е!

 37. 38 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 637 Гневно

  До коментар [#11] от "magen_enoshi":
  [quote#11:"magen_enoshi"]Преди години руснаците похарчиха доста пари за да подкрепят разните екологични движения и други протестиращи против добива на шистов газ в Америка. Ама това не им помогна. Да не би и тук да имат накакво скрито участие? [/quote]
  Айде да се ограничите да си дупчите само в САЩ и Израел!
  Затова навсякъде по света ви мразят,защото сте всяка манджа мерудия и на всяко гърне похлупак!

 38. 39 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  [quote#37:"багаин"]Американците носят само
  беди,разрушения и смърт за всички хора по света![/quote]
  Скандално отношение към най-демократичната дръжава у целия свет!? Вазмущенийто ми нема лимити..денят ми ше бъде испълнен с тъга..заради тебе. Янките са готови винаги да се жертват за твоето добруване, бре! Така направиха и с Япония! Виж сега ипонцити как се възхищават на големия си брат? Засрами се!

 39. 40 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Глупавите майкопродавци изказващи се в полза на проучванията и добива на шистов газ у нас са бивши партийни секретари, които със същата жар са се натискали за 16-та република на СССР.. те мислят със стандартите, на тези които им плащат...

  Иначе, разумните хора не забравят следния бъдещ факт- дефицитния ресурс следващите десетилетия ще бъде водата. Прясната вода. За няколко кирливи щатски долара, ще се прецакаме, да сме зависими от държави с подобен ресурс...

 40. 41 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4748 Весело

  "Протестиращите скандираха "Долу правителството", "Предатели" и "Идва революцията", а някои от демонстрантите успяха да преминат през образувания от жандармеристите кордон."

  Браво на румънците.... само така, трябва да покажат на Шеврон, че не са добре дошли в техните земи!

  П.П.
  Шистов газ - НЕ на нас!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 41. 42 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#38] от "багаин":

  Ба(й)гайн(ьо), Америка е голяма страна. Там имат огромни незаселени пустинни области, където тази технология е подходяща. Това не може да се каже за твоето село дето хора, крави лайна и питейна вода са един до друг.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 42. 43 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 574 Весело

  До коментар [#34] от "voxy":

  нещо 26 номер кофти комистическа пропаганда перка Много хора ще му се вържат я го настъпи комунтето му с комуне рибладжия неден

 43. 44 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4221 Неутрално

  До коментар [#37] от "багаин":
  Добре ще е американците да вкарат всички протестиращи против Шеврон в един черен списък, и да не помиришат американска виза, или зелена карта за през целия си живот.

 44. 45 Профил на Tzun Kai Hui
  Tzun Kai Hui
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Интересно няма ли в Румъния един Иван Костов да излезе с един списък на учЕни от БАН дето казват колко хубаво нещо е шистовия гЪз......

 45. 46 Профил на reshuffle
  reshuffle
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#5] от "voxy":

  Против преместването им на друго място в Румъния

 46. 47 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  До коментар [#32] от "багаин": Доловил си без да искаш една същностна разлика между на (а и почти цяла Европа) и САЩ.
  В САЩ земните недра могат да бъдат и са частна собственост.
  Питам се, ако у "дворо" на тия румънски селяни има примерно нефт или в случая шистов газ и добиващата компания им плаща на тях концесионна такса, дали ще рипат толкова?
  Просто е безсмислено да се сравяваме със САЩ. На всичко отгоре, там шистовите слоеве са 1. по-плитко - 800-1500 м. 2. са по-дебели - до 150 м. дебелина, което позволява задържането на една сонда по-дълго на едно място. И накрая - огромни залежи са разположени в слабонаселени райони.
  Та по принцип съм съгласен с това, че днешната технология не е за Добруджа. По-добре да почакаме развитието на нови технологии, каквито вече се задават - термично разбиване и стимулиране на отделянето на метан от шистите с газ под налягане - пропан-бутан или метан.

 47. 48 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  До коментар [#26] от "vodo":
  Здравейте г-н геолог. Бих искал да получа компетентни отговори на няколко въпроса:
  1. Вярно ли е, че когато в края на 60-те г. находището в Чирен се изчерпва, е прилаган фракинг с цел да се добие още газ? Чувал съм, че са вкарвали вода пясък и солна киселина (в малки количества) с високо налягане? Единственото, което не са можели тогава е хоризонталното сондиране.
  2. Вярно ли е, че след първото разширение на вече хранилището Чирен отново е използвана технология подобна на фракинга и че в първите две - три години от хранилището се е вадело 6-7% повече газ отколкото е нагнетен?
  3. Вярно ли е, че седиментни скали от типа SHALE излизат на повърхноста в района на Етрополе и че този слой се простира в дълбочина на северозапад и е наличен под находището Чирен?

 48. 49 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  По темата може да се каже още нещо. България, Румъния и Украйна вероянто няма скоро да добиват шистов газ. Причината е, че няма достатъчно силни "движещи сили" Приоритет получи добива на газ в дълбоки води в Черно море - блоковете Нептун и Хан Аспарух. Този добив е с по-висока себестойност в сравнение с добива на шистов газ и затова докато не се изчерпи този ресурс, няма да се допусне конкуренция на шистовия газ. Украйна вероятно ще развие технологии за газифициране на въглища. Единствено Полша остана ентусиаст на шистовия газ и ще е интересно да следим опита им.
  А Газпорм усилено търсеше да купи малка компания с технология за добив на шистов газ, възможно е и да е успял. От една година насам се говори за руски добив на шистов газ в близост до границите на Европа. Причината е, че действащите находища в северозападен Сибир намаляват капацитета си, а новите са още по-далеч от Европа.

 49. 50 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 637 Весело

  До коментар [#44] от "historama":
  [quote#44:"historama"]До коментар [#37] от "багаин":
  Добре ще е американците да вкарат всички протестиращи против Шеврон в един черен списък, и да не помиришат американска виза, или зелена карта за през целия си живот. [/quote]
  Ами специално на мен не само Шеврон,но и почти всичко американско ми е отвратително,да не го изброявам,че няма да ми стигне страницата
  Верваш ли,че НИКОГА,ама НИКОГА не би ми минало дори
  за миг през ума да отида дори на екскурзия в САЩ,
  какво ли остава за нещо друго
  Ако бях некакъв фактор и пари не бих взел от САЩ,да
  им свърша некаква работаТолкова не ги харесвам
  (меко,ама много,много меко казано

 50. 51 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4221 Неутрално

  До коментар [#50] от "багаин":

  То и Сидеров ненавижда колонизаторите от Западна Европа, ама половината време от дупетатстването го изкарва там. А един виден комунист побесня, като му отказаха американска виза за да отиде там и да се поразходи. Може би заради страстта му да пикае по шадраваните, или заради мръсната му уста.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK