Брюксел отказа да отложи свободната покупка на земя от чужденци в Румъния

България също е отправила запитване по темата

© Цветелина Белутова, Капитал

България също е отправила запитване по тематаЕвропейският съюз отказа да отложи началото на свободната продажба на земеделска земя в Румъния на чужденци, предаде БТА, като се позова на румънския вестник "Ромъния либера".


Европейската комисия е отхвърлила предложения от румънското правителство проект за поетапна либерализация на продажбата на земя на чужденци, така че свободният пазар на земя ще започне от 1 януари 2014 г., както бе първоначално планирано, пише изданието.


Румънското правителство помоли да бъдат внесени няколко поправки в плана, съгласуван с Брюксел. То предложи да се създаде специален орган за посредничество в отношенията купувач-продавач с цел коректна оценка на земята. Планирано беше също продажбата на земя да се разреши само за селскостопански цели, и то на лица, които имат 5-годишен опит в сферата на инвестициите. Брюксел обаче отхвърли тези и някои други предложения.
Според някои експерти продажбата на земеделски земи ще утежни допълнително ситуацията в селското стопанство, което след приватизацията през 90-те години, извършена набързо по рецепти на западни експерти, доведе до упадък на земеделието, коментира вестникът.


Създадените в миналото едри земеделски стопанства бяха разрушени и сега повече от половината румънски фермери притежават по-малко от 10 хектара земя. Селското стопанство получи и друг удар след приемането на закона за реституцията на недвижимо имущество, конфискувано от комунистическия режим, който отвори "кутията на Пандора", продължава текстът.


Правителството беше затрупано от цяла лавина искове от бивши магнати и земевладелци, техни наследници и дори "псевдособственици" за връщане на земи, конфискувани след Втората световна война. Този "ураган" от искове не само съществено подкопа процеса на приватизация в аграрния сектор, но и доведе до блокиране на много стратегически инвестиции в отрасъла, пише "Ромъния либера".


В България темата за продаването на земя на чужденци ще бъде обсъдена в парламента тази седмица. "Атака" внесе предложение забраната чужденци да могат да купуват земеделски земи в България да бъде удължена до 2020 г.


В началото на месеца министърът на земеделието Димитър Греков съобщи, че България е поискала от Европейската комисия да се произнесе дали е съгласна забраната чужденци да купуват земеделска земя да бъде удължена до 2020 г. След неуспеха на Румъния обаче е много малко вероятно Брюксел да уважи това искане.

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1478 Весело

  Волен и червените едри земевладелци , които не искаха конкуренция могат да си турят черно на метлата.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 2. 2 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 633 Весело

  Да си спазват договора

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 3. 3 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 655 Разстроено

  Естествено че ще откажат.
  Договорите са подписани още през 2005г., ратифицирани от Парламентите и оттогава на всеки грамотен администртор и политик е ясно какво пише в тях.
  Сега 3 месеца преди изтичането на срока, "титаните на мисълта" се сетили, че нещо не им харесва.
  Кьорав карти не играе.
  Ето за такива "брилянтни" изпълнения ни гледат като втора ръка, пък нашите тъпанари са толкова вдлъбнат, че се и обиождат.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 4. 4 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Правилно.Няма никаква логика да съществува повече такава забрана,а и лесно се избягва като се използва фирма.

 5. 5 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 729 Разстроено

  Който каквото си(му) е надробил(договорил) тово ще си сърба(ме)!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 6. 6 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Какво им пречи,щом местните закони регулират ползването на земеделска земя.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 7. 7 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  аа румънците са назад в какафонията с реституцията ,лично аз вече 20 години се съдя за всеки имот останал от дядо ми

 8. 8 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  До коментар [#1] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  Само да не си го турим ние това черно, че както са тръгнали руснаците да изкупуват имоти у нас..

  Fail with honour then succeed by fraud
 9. 9 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  [quote#8:"issunbōshi"]Само да не си го турим ние това черно, че както са тръгнали руснаците да изкупуват имоти у нас.. [/quote]

  Руснаците изкупуват имоти не са за да копат картофи ,а като емигранти , понеже в Русия е толкова прекрасно ,че се чудят къде да бягат. От всички възможни емигранти на света не се сещам за по добри от руснаците

  15.02.1989 - 07.02.2018
 10. 10 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  До коментар [#8] от "issunbōshi":

  Освен това говорим за "чужденци" само от ЕС

  15.02.1989 - 07.02.2018
 11. 11 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Утре ще лижете задниците на арабите, като изкупят земята. В едно видинско село белгиец е взел земята под аренда. Плаща по 18 лв. рента, а житото изнася в Белгия. А ако чужденци изкупят земята (на арабите все един ден ще свърши нефта), фъшкиите ли ще ядат, ако не вие, то вашите деца.

 12. 12 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1230 Разстроено

  Сега някой да ми каже как не сме бананова република, и как ЕСССР не е новият колониален владетел на територията наречена България!!!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 13. 13 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#10] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  Не е вярна. С които сме сключили договори.Как не разбирате, че това не е машиностроене, та чужденеца да изнася продукцията си, а е хляб който трябва да ядем. Не е едно и също.

 14. 14 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#12] от "Пешката":

  Така е. Защо не питате, този който даде на концесия Челопеч, какво печели концесионера и какво печели държавата. Мълчите като ...не знам какво. Знаете ли в моя град, чуждата фирма съкрати голям брой работници, а назначава на трудов договор пенсионери, като ги привиква отвреме-навреме. Ха познайте защо го прави това?

 15. 15 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  [quote#12:"Пешката"]Сега някой да ми каже как не сме бананова република[/quote]

  Ние сме такива , каквито сме. Като при хората - за какъвто учиш - такъв ставаш. Няма как да хем образованието ти да мине с козче и една тетратка в джоба , после да не работиш , щото не е оферта и накрая да си милионер като ония дето от 12 годишен програмира. С държавите е същото - каквото си направим това ще ни е. Решили сме да сме бананова република - ми ок такава ще сме

  15.02.1989 - 07.02.2018
 16. 16 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Чудни са ми ревовете и тук и при комшиите, та нали най-големият частен земевладеец в България е "Ромфарм"!

 17. 17 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Мисля, че ЕС няма право да решава какво да правим със земята си! Това е нарушаване на суверенитета ни! Ние сме гранична за съюза държава и не можем да позволяваме да ни купуват земята хора от държави от арабския свят, от Китай, от Русия, или Турция. Освен това, земята е нашата застраховка, че утре няма да гладуваме! Храните стават стратегически производства! Както петролът е богатството на някои държави, както газът е силата на Русия, така и земята е нашата сила! ЕС няма думата и не знам как би могъл да ни принуди да се откажем от нещо, което е суверенно наше право!

  goblenka
 18. 18 Профил на wrz03318351
  wrz03318351
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#9] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  над 200% вие сте прав!

 19. 19 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#17] от "goblenka":

  Когато влизахме в ЕС, това беше ясно, че ще стане и няма как да се сърдим на тях, виновните сме си ние! Имаме два пътя съгласяваме се с правилата на ЕС или излизаме, въпрос на избор.

 20. 20 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#19] от "ivanko77":

  Правилата могат да се променят! Обстановката се променя, значи и правилата могат да се променят! Зависи от политиците, които ни представляват в Брюксел!

  goblenka
 21. 21 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Ох да се смееш ли или да плачеш... Значи нашите и комшийските мунчовци ревът ежадневно, как сме били граждани втора категория, понеже някои държави от ЕС не желаят да си отворят пазара на труда преди 2014та, но когато се говори за реципрочни мерки същите са готови да се борят сс зъби и нокти за всякакви идиотски протекционистки мерки. Само да попитам, на вас пречат ли ви да купите земя в Германия, Холандия или Италия? И как са щели да "ни вземат" земята? Ще я натоварят на камиони и изнесът ли? Между другото при такива сделки винаги има продавач и купувач и ако аз реша да си продам земята, щe реша сам на кого и няма да оставям на някакви малоумни скинари в парламента да ми казват на едикой си.

 22. 22 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 662 Разстроено

  "приватизацията през 90-те години, извършена набързо по рецепти на западни експерти, доведе до упадък на земеделието, коментира вестникът."
  "Селското стопанство получи и друг удар след приемането на закона за реституцията на недвижимо имущество, конфискувано от комунистическия режим."

  Каква пародия... Имало едно време едни прекрасни ТКЗСта където всичко цъфтяло и връзвало но дошли злите капиталисти, реваншисти и монархо-фашисти и ги разбили от чиста злоба. Само да се зачудиш защо никоя цивилизована страна не използва тази така гениална колхозна система... Ама какво да очакваш от хора според които разрушаването и, а не създаването и е проблема...

 23. 23 Профил на shogun
  shogun
  Рейтинг: 388 Весело

  [quote#11:"stoicho2"]Утре ще лижете задниците на арабите, като изкупят земята. В едно видинско село белгиец е взел земята под аренда.[/quote]
  Ами купи ти земята да лижат твоя задник. Или ако искаш си купи земя в Белгия. Там е разрешено.

 24. 24 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 662 Разстроено

  [quote#17:"goblenka"]Това е нарушаване на суверенитета ни! [/quote]
  България както и всички останали 28 страни чланки на ЕС не са напълно суверенни страни, защото с присъединяването си отстъпиха доброволно част от суверенитета си.
  Много сте смешни. Не само че е пълна пародия как бълнувате за края на света ако някой заблуден западняк се хване да развива земеделски пустеештите ни поля. Но е тотално лицемерно да се реве, че не ни искали в шенген, еврозоната или на пазара на труда, а същевременно да се дращти за всякакви протекционистки привилегии.
  И с някакъв клинично атавистки инат да се повтаря мантрата за националния интерес. Ако всички страни драпаха със такава сила за нац. си интерес с каквато на вас ви се иска. Нямаше да има обединена Европа, щяха още да ти трябват визи да отскочиш до Солун или Букурещ и да се водят войни на всеки 10-20 години, защото... ами така повелява националния интерес...
  Аз много харесвам бевшият немски президент консерватор Рихард фон Вайцзекер който редовно успешно защитаваше тезата си, че между националния и европейския интерес никога не може да има конфликт, а само съответствие, защото двете са неразривно свързани. И думите му " Целта ни е не да премахнем границите, но да им отнемем разделящата функция".

 25. 25 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Европейския Съветски Съюз да не е Господ бе.
  България не е за продан.
  Една педя земя ни остана.
  Толкоз.
  Ако искате да бъдем във съюза, ще отчитате и националните ни интереси - НАШИТЕ, не само вашите.
  И фантасмагориите, че без вас зелки брюкселски, направо ще се сринем, хващат вяра само пред безродници интернационалисти.
  България я е имало преди Европейския Съветски Съюз и преди някои от съставящите я държави, като такива.
  България ще я има и без вас.
  Продавайте си ваши земи.
  За нашите земи ние ще решаваме.
  Тъпчете си там при вас ислямджици и им стройте джамии, щом ви трябват "работни ръце" и некои други органи за скучаещите домакини и основните участници в гей-парадите.
  Ние им знаем и помним "присъствието" на какви ли не империи и нямаме желанието, след като отново сме вкусили свобода и независимост, сега пък разни чаршафосани амуджи да си напазарят евтина земя с мангите от няколо танкера нефт и да си домъкнат тука катуните и харемите.
  Предостатъчно са ни нашенските изроди, които се нароиха и вилнеят по нашите земи, чужди ще ни дойдат в повече.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 26. 26 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#12] от "Пешката":Кой да ти го каже,като по голямата част от форума тук са сред майцепродавците. Готови са да се нодупят на първия срещнат демосрат,щото ще е западняк.А пък Тиквата ги подложи и на Ердоган, ма те се радват.

 27. 27 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 605 Гневно

  Румъния /България / не е ли вече независима държава? Че то както е тръгнало, Брюксел ще въведе и квоти за брой българи на територията.
  Ба ти продажниците , както е тръгнало ще ни проведат и една балканска пролет мамка им.

 28. 28 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 605 Любопитно

  [quote#22:"antikommunist"]Само да се зачудиш защо никоя цивилизована страна не използва тази така гениална колхозна система.[/quote]
  А каква система използва?

 29. 29 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 662 Неутрално

  [quote#28:"BASCO"]А каква система използва? [/quote]
  Традиционната фермерска система. А там където има коопериране то е доброволно и на свободния корпоративен принцип. Ясно?

 30. 30 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#29] от "antikommunist":

  Да не си объркал фермерска система с латифундии?

 31. 31 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 605 Любопитно

  До коментар [#29] от "antikommunist":

  А литифундиите свободно и доброволно ли се създават?

 32. 32 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#11] от "stoicho2":

  "фъшкиите" са за такива като теб.
  По-голямата част от храната която я ядем е произведена в Европейския съюз...
  Вземи малко да се просветиш..

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#14] от "stoicho2":

  Ами направи си една фирма, спечели търг за концесия и печели..
  Това се прави с много пари, много риск и УМ.
  На приказки най лесно е с чужда пита помен да правиш.
  Или питай руснаците, как се натискат за инвестиции от големите чужди фирми.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 36. 36 Профил на supebo
  supebo
  Рейтинг: 512 Неутрално

  [quote#25:"PlamenVarna"]За нашите земи ние ще решаваме[/quote]
  Пламка,
  Подобно самоубиствено настроение и мен ме е напърчило, ама наистина искам да те питам нещо - КОЙ те кара да продаваш!

  п.с.: Цената може да е всякаква!

  Една любов, една страна, една България
 37. 37 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 985 Весело

  На много разбирачи тука не им е ясно какво правят със земята компании като Монсанто. Защото те само с с джобните пари на гладния счетоводител могат да изкупят цялата земеделска земя на България. Ама както е казал народа вижте ми подписа!

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 38. 38 Профил на supebo
  supebo
  Рейтинг: 512 Весело

  [quote#37:"zuk_trombon"]На много разбирачи тука не им е ясно какво правят със земята компании като Монсанто. Защото те само с с джобните пари на гладния счетоводител могат да изкупят цялата земеделска земя на България[/quote]
  Ма не продавайте бре!!!!

  Кой те кара?

  Поздрави,
  Иван

  Една любов, една страна, една България
 39. 39 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#36] от "supebo":
  До коментар [#38] от "supebo":

  Много правилни въпроси, колега.
  Аз съм лесен. Няма сила, която да ме принуди да продавам моя земя.
  Но както съм писал в много други постове по темата, за последните две десетилетия много българи са докарани до границата на оцеляване ... и като нищо ще се подлъжат да продават, както немалко вече направиха на какви ли не посреднически фирми.
  Освен това по време на соца немалко нашенци изгубиха чувството си за частна собственст най-вече към земята.
  И поради въдействието на тези два фактора ще станат много лесни жертви, като видят малко повечко пари накуп, от тези с които разполагат в момента.
  Продадем ли земята, губим Родината си.
  Пари се печелят, пари се губят. Земята продадем ли си - връщане няма.
  п.п.
  Сигурен съм, че си на същото мнение и си също така разтревожен.
  Поздрави.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 40. 40 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#33] от "Captain Shakespeare":
  +++

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 41. 41 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Не знам какво толкова се притеснявате. То и досега не беше никакъв проблем за никой да си купи земя ако иска. Има си много начини.

 42. 42 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3373 Неутрално

  Да ..Ще трябва да стягаме циганските легиони
  за отбрана срещу нашествениците.
  Да им "помагат" да прибират реколата.

 43. 43 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Не Тулса, не е необходимо. Мангалегиона е "винаги готов" и тежко му на чужденеца който не се ориентира навреме.Та най-добрите "пазачи" на земята в БГ о иронио са мангалите с техните набези. Горкият Волен се сбърква окончателно от този факт.

 44. 44 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1602 Весело

  "То предложи да се създаде специален орган за посредничество в отношенията купувач-продавач с цел коректна оценка на земята. "

  Звучи някак ...пазарно?!

  I Want To Believe
 45. 45 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#21] от "antikommunist":

  Антикомунист, в много страни се организират ферми с наистина модерни производства, но се вземат Чужди работници и цялата продукция се изнася докато местните гладуват.

  ето, статията е от форин полици, сега и тях ли ще обявите за комунисти.

  http://www.foreignpolicy.com/articles/2011/04/25/the_new_geopolitics_of_food?page=0,2

  саудитски, корейски и други фирми вземат земята в Африка, а африканците гладуват.

 46. 46 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#22] от "antikommunist":

  Колкото и да е жестоко, създаването на кооперациите е краЧка напред.
  В България земята винаги се е измервала в декари. другаде в хектари.
  В България винаги е било колкото да се изхрани семейството и малко интензивни култури - тютюн най-веЧе , за продажба.
  Окрупняването е било необходимо просто.
  Затова се и създават доброволни кооперации още преди 9 септември. така Че посоката е била тази. Грешни са били методите като принудителното текезисиране.
  По естествен път малките земеделци или са щели да се кооперират, или да бъдат изкупени да останат безимотни - като Пурко от "Господин за един ден".
  Въпросът е къде са щели да отидат излишните селяни тогава.
  При социализма се ориентират към бригадирското движение, строежи, новите заводи.
  Какво е щяло да стане ако България бе останала капитализма е въпрос на гадаене, но вероятно е щяло да има доста болезнен процес на преориентация на селското население.
  Просто и тогава е било нерентабилно да се живее с 20-30 декара земя (каквото е било масово). Малко са били едрите земевалделци, които са могли да си позволят техника. Останалите са били с дървени рала и волове - БелЧо и Сивушка.

 47. 47 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#29] от "antikommunist":

  да де, и затова фермерите постоянно реват за субсидии.
  А като зи засеят земята с рапица за биодизел, защото така е изгодно, после ще ревеш защо ти поскъпва хлябът.

 48. 48 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#32] от "Captain Shakespeare":

  а бе имаше няколко скандала с гнило месо в Германия, отделно скандалите за дюнерите и други подобни.
  Преди 2 дни даваха как Тьонийс (най-големият производител на месо) експлоатира българи - по 13-14 Часа на ден и ако се разболееш, веднага те увлняват.
  един българин е трябвало да стои няколко Часа в ботуши с влезли в тях дезинфектанти. Кожата на краката му се обелила направо - според немската лекарка.

 49. 49 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#44] от "2.5":

  Този пазар го има само в главите на либералталибаните.
  най-големият протекционист сред американските президенти е бил гуруто на десните Роналд Рейгън, който се опитва да защити американското производство от японците през 80-те.

 50. 50 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#21] от "antikommunist":

  Мунчовци ли? Как смееш да сравняваш трудов пазар, със пазар за земя? Те не купуват кола, къща, или завод, а земя! Знаеш ли какво значи това? Едни парцели, големи, комасирани парцели чужда територия, като ракови разсейки в страната! Оградени и непристъпни! " ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ! Какво става зад дуварите се знае само вътре! Може да имаме юрисдикция над България, но над тези имоти няма да можем да я прилагаме! Даваш ли си сметка какво значи това и какви процеси ще се завихрят? Това толкова глупаво! Дали пък не е целенасочено глупаво?! Но, и така да е, ние трябва да сме будни! Не сме длъжни да изглупяваме! Това си е нашата страна! Нашият дом! Може кметството / Брюксел / да има политика и правила, но по отношение на отделните домакинства, не може да се намесва във вътрешния им живот и вътрешните им решения, касаещи семейна собственост, семейна сигурност, изобщо, приоритетите на дома! Все едно да ни задължат да си отворим границите! Брей! Какво " брей"! Ми, те го " препоръчват"! Ама, влезлите през тях да останат тук! ОК! Нека влязат! Те са социални емигранти, или бежанци от война! Но, да продължават на Запад! Тогава каква песен ще запеят?! Но, за земята... Проблемът ще се роди тук и ще си остане тук! Няма да се изнесе! Ще се разширява!

  goblenka
 51. 51 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#22] от "antikommunist":

  Умният човек първо създава заместител на това, което ще разруши и после руши! Ние се скъсахме да рушим, ликвидираме, приватизираме, реституираме, а какво построихме? Даже и след като сме унищожили! Айде, преди това не сме! Поне след това! Не може да си сринеш тоалетната и после да копаеш нова! До тогава къде ще ходиш? Това е най-гадната аналогия, но умният, винаги строи първо това, защото без нея не може! Ние и това не направихме! И тоалетни нямаме! Колкото имаше, разрушихме! Сега тук -там има оцелели и ги дават на концесия! Боже мили! Голям акъл! Няма що!

  goblenka
 52. 52 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#23] от "shogun":

  Под аренда не е за винаги. Собствениците имат властта да я прекратят! Но, смени ли се собствеността... Това е окончателно!

  goblenka
 53. 53 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#24] от "antikommunist":

  Бе ти луд ли си? Първо, няма вечни политически блокове! Днес се събрали едни страни, утре - други! Не зависимо дали ще е неутрална една държава, или в блок, тя си има своята територия, своята земя и с нея може да се включва в блокове и алианси. Като си продадеш земята какво става? Ставаш квартирант в страната си! Зависиш от волята на нейните собственици! А, освен това, земята може да се купува, според заявките на налаганото разрешение, от всякакви чужденци. Без оглед, дали са от ЕС, или друга страна, извън него. Иначе щяло да е дискриминация! Да! Можеш да разрешиш на чужди граждани да правят бизнес тук! Включително и да развиват земеделие, но не и да им продадеш земята! Можеш да им продадеш сграда, завод, но не и земята! Това е недопустимо!

  goblenka
 54. 54 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#29] от "antikommunist":

  Не! Не е ясно! Както казах, като рушиш, не оставяй руините, а разчисти и създай нещо по-добро от разрушеното! Сега разбирам, защо трябваше всичко да се срине. До сега се чудех! Сега да дойде чуждата техника, да разчисти терена, да сложи оградите и надпис: " Стреля се на месо" и ние сме вече крепостни! Ние нямаме дом!

  goblenka
 55. 55 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#32] от "Captain Shakespeare":

  И? Като е произведена там е екстра качество? За това ли ни хранят с колбаси от кокали, хрущяли, сланини и соя? За това ли ядем 20 годишни меса от Бразилия чак? За това ли плодовете и зеленчука са от къде ли не и сякаш, произведени в лаборатория, по синтетичен път?

  goblenka
 56. 56 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#34] от "Captain Shakespeare":

  Оставям хапчетата на теб! Ще ти трябват! На мен ми трябва бистър ум, за да не допусна да ни вземат и това, което е останало! Ако трябва, ще лежа на граница, пред дуло, каквото трябва, но земята не давам! Независимостта не давам! Поне, колкото е останала!

  goblenka
 57. 57 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#36] от "supebo":

  Пламката не е собственик на земята на България! Бедните хора са толкова много и толкова бедни, че за да изкарат малко пари за днешния ден, въобще не мислят за утрешния! Не са и длъжни! За утрешния ден трябва да мислят политиците! Ама, и те за пари мислят! Остава, да мислят будните граждани и да натискат политиците! Да натискат бедните собственици на земя, няма полза!

  goblenka
 58. 58 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Един безмозъчен вече се подписал на мой пост! Като не можете да мислите, поне не се хвалете с това! Не е за хвалба! За срам е!

  goblenka
 59. 59 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2225 Весело

  Ето го неотменимото доказателство докъде може да ни доведе волята на суверена! Ако беше оставено на матряла, влизането в ЕС никога нямаше да се състои. Почвениците, които обитават културната котловина България бяха зорлем натикани в Западната цивилизация и сега се чувстват нещастни и излъгани. При туй положение, таварисчи и таваришутки, радвайте се, че поне алкаши идват да купуват къщи. И това е много.

 60. 60 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#59] от "Lemmy":

  Нека си купуват къщи, но да оставят земята! Тя не е за продан!

  goblenka
 61. 61 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2225 Весело

  До коментар [#60] от "goblenka":

  Така ли? Днес звучиш патетично.

 62. 62 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#61] от "Lemmy":

  Темата е такава! Налага се! После патетиката е излишна!

  goblenka
 63. 63 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Не само земеделската земя.
  Цялата ни нещастна Родина трябва да бъде обявена за продан.
  Та дано да я купи някой не толкова алчен, некадърен и корумпиран.
  Каквито са всичките ни политици и повечето от т.нар. "бизнесмени".

 64. 64 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#63] от "ppopov_67":

  Такива няма! щом ние не сме способни да сме отговорни стопани, как да искаме това от други? Все едно да вярваш, че мащехата ще е по грижовна от родната майка!

  goblenka
 65. 65 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2225 Весело

  До коментар [#64] от "goblenka":

  Гобли бе, дай да си купим един остров с теб, да видиш че няма нищо страшно.
  http://www.privateislandsonline.com/islands/koko-tubana#

  Хвърлил съм му око на този остров, но ще ми трябва девелопър и ся, Роската като е зает, ти си най-подходяща. Ще го кръстим Коко Тубана Гобляна!

 66. 66 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 660 Неутрално

  да попитам, на вас пречат ли ви да купите земя в Германия, Холандия или Италия? И как са щели да "ни вземат" земята? Ще я натоварят на камиони и изнесът ли?

 67. 67 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#66] от "richardnixon":

  Що да я изнасят? Ще изнесат нас! А, които не могат да изнесат, ще натикат или в миша дупка, или ще ги направят крепостни! Имаше едни такива примери в зората на прехода! Имаше една Цецка Меджидиева, която си купи цяло село и сега е в ЮАР. не смее да се върне! Ако този закон се наложи, тя ще се върне! Селото И я чака! Само че, тия, дето сега ще си купуват села няма да носят БГ имена, а арабски, руски, китайски.... От там идва големия интерес! А, там има и много пари!

  goblenka
 68. 68 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#65] от "Lemmy":

  Хаххаха.... За купувачите не е страшно да си купуват! За продаващите и за " аборигените" е опасно! Като казах: аборигени: примери: Америка: янки и индиянци! В австралия: каторжниците на Британия и аборигените. ЮАР: местните африканци и холандските заселници! В Израел: палестинците и еврейските заселници. В Русия: усетинският анклав. Има още, но става дълго. Та, проследи какво се случва с местното население, когато заселниците купуват земята!

  goblenka
 69. 69 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  До коментар [#9] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  Викаш, руската култура - светъл пример!
  Аз пък се сещам за много по-добри имигранти, но няма сега да си "мерим" имигрантите

  Fail with honour then succeed by fraud
 70. 70 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#66] от "richardnixon":

  Историята познава И такива случаи.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 71. 71 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#27] от "BASCO":

  То си има. Понеже ги изпълнихме, сега се занимават с квотите за ислямисти.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 72. 72 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 659 Неутрално

  ще продават и ще продаваме - щом сме си сложили парафа още преди 7 г. под закон на ЕССР няма мърдане.

 73. 73 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#72] от "Дива селянка":

  Има! И още как! Стига да искаме! Щом сме живи, можем да мърдаме!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK