Лондон се отказа от план за по-стриктен контрол на имиграцията от Африка и Азия

Дейвид Камерън

© Reuters

Дейвид КамерънВеликобритания се отказа от план, който щеше да задължи хора от определени африкански и азиатски страни да внасят парична гаранция в замяна на виза, съобщи "Ройтерс". Предложената мярка предизвика недоволство в страната и в чужбина и извади наяве разрив в управляващата коалиция.


Правителствен говорител заяви, че пилотната схема, която трябваше да започне този месец, е била отменена, без обаче да обясни защо.


Според плана посетители от Индия, Пакистан, Бангладеш, Шри Ланка, Нигерия и Гана, кандидатстващи за шестмесечна британска виза, щяха да са задължени да внасят парична гаранция в размер от 3000 паунда, която щеше да им бъде връщана. Целта беше да им се попречи да остават в страната по-дълго от позволения срок.
В плана се отбелязва, че правителството е избрало тези страни, защото крият "високия риск" от нелегална имиграция.


Социологически проучвания показват, че имиграцията е един от най-важните въпроси за избирателите във Великобритания, където Консервативната партия на премиера Дейвид Камерън е заплашена от Партията за независимостта на Обединеното кралство (UKIP), която отклонява гласове от торите преди парламентарните избори през 2015 г.


Тревогите бяха подсилени наскоро с предупреждения в десни медии за "орди" българи и румънци, които ще отидат във Великобритания следващата година, когато паднат последните трудови ограничения за тях, посочва "Ройтерс".


Според агенцията промяната в решението за визите показва дълбоките политически разделения в коалицията между консерваторите и техния по-малък партньор, лявоцентристката партия на либерал-демократите.


Нейният лидер Ник Клег първоначално каза, че планът е идея, която си струва да се проучи, но промени мнението си, след като някои членове на неговата партия го определиха като дискриминационен.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK