Брюксел: Икономиката на ЕС постепенно се възстановява, но остават външни рискове

Оли Рен при представянето на есенната икономическа прогноза, която днес навършва 50 години

© Reuters

Оли Рен при представянето на есенната икономическа прогноза, която днес навършва 50 годиниПрез последните месеци има окуражителни знаци, че икономическото възстановяване в Европа се случва и е стабилно. След приключването на първото тримесечие на 2013 г. европейската икономика започна да расте отново през второто тримесечие, а реалният брутен вътрешен продукт ще продължи да расте и през остатъка от годината.


Това показва есенната икономическа прогноза на Европейската комисия. Според нея обаче безработицата остава твърде висока, а съществува и заплаха от външни фактори като отслабването на нововъзникващите пазарни икономики.


Икономическият ръст на ЕС през втората половина на 2013 г. ще бъде 0.5% в сравнение със същия период през 2012 г. На годишна база ръстът на реалния БВП тази година се равнява на 0.0% в ЕС и на -0.4% в еврозоната. Според прогнозата на Брюксел икономическият растеж ще набере скорост, като се очаква през 2014 г. да достигне 1.4% в ЕС и 1.1% в еврозоната, а през 2015 г. да бъде съответно 1.9 и 1.7%.
Еврокомисията отбелязва, че продължават усилията на Европа за справяне с кризата, които включват значителни структурни реформи и фискална консолидация, прилагани през последните години. Това е довело до подобряване на местните условия. Все пак ЕС зависи и от забавянето на нововъзникващите пазарни икономики по света, което означава, че постигането на значителен растеж ще бъде постепенен процес.


По думите на еврокомисаря по икономическите и паричните въпроси и еврото Оли Рен фискалната консолидация и реформите са създали основа за възстановяване. "Но е твърде рано да се обявява победа", подчерта той. По думите му безработицата остава на неприемливо високи нива и по тази причина трябва да продължи работата по модернизиране на европейската икономика за създаване на растеж и работни места.


Прогнозата на Брюксел посочва, че докато ситуацията с финансовите пазари се е подобрила значително и лихвените проценти са паднали за уязвимите страни, това не се усеща в реалната икономика. Еврокомисията все пак припомня, че има разлики за отделните страни.


Според доклада настоящите резултати са в съответствие с характеристиките на предишни възстановявания след тежки финансови кризи. Очакванията на Еврокомисията са вътрешното търсене да се засили бавно. Предвид напредъка, постигнат през последните години, се очаква да се забави темпото на фискалната консолидация в разглеждания период.


Тази година безработицата е останала твърде висока в някои държави членки, показва отново есенната прогноза, което потвърждава и пролетните очаквания на Брюксел. Въпреки това експертите в евроинституцията регистрират първоначално стабилизиране на условията на трудовия пазар, като очакват умерен спад на безработицата през 2015 г. - към 10.7% в ЕС и 11.8% в еврозоната. Все пак се отбелязва, че разликите между отделните страни са много големи.


Еврокомисията коментира още, че прогнозата е основана на предположението, че се прилагат реформите, за които вече е постигнато споразумение между ЕС и държавите членки.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на pentuer
    pentuer
    Рейтинг: 648 Неутрално

    много оптимистично, че то разтеж в рамките на 0,5% си е рамките на статистическата грешка...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK