Хърватия ще проведе референдум, който може да застраши гей браковете

Хърватите ще бъдат призовани да отговорят на въпроса: "Подкрепяте ли положение, постановяващо, че бракът е съюз между мъж и жена, да бъде включено в конституцията на Република Хърватия?"

© Reuters

Хърватите ще бъдат призовани да отговорят на въпроса: "Подкрепяте ли положение, постановяващо, че бракът е съюз между мъж и жена, да бъде включено в конституцията на Република Хърватия?"На референдум на 1 декември хърватите ще гласуват дали да дефинират брака в конституцията като "съюз между мъж и жена", предаде "Ройтерс".


Парламентът, контролиран от либерална лявоцентристка коалиция, официално добри референдума в петък, след като католическата група "В името на семейството" събра повече от 740 000 подписа в подкрепа на гласуването.


Хърватия, която се присъедини към Европейския съюз през юли, е силно католическа страна. Воденото от социалдемократите правителство миналата година въведе сексуално образование в училищата въпреки протестите на Католическата църква и консервативния лагер.
След това управляващите намекнаха, че планират да дадат съпружески права на еднополовите двойки, но не и правото на брак, след което исканията за референдум се засилиха.


"Искаме да сме сигурни, че нещо толкова важно като брака и семейството, и всички произтичащи права, не могат просто да бъдат променени като се променя семейния закон", каза лидерът на групата "В името на семейството".


По думите й Хърватия трябва да избегне масовите улични протести като тези във Франция в началото на годината, когато президентът Франсоа Оланд легализира еднополовите бракове и права за осиновяване.


Двете най-големи политически партии са разделени по въпроса. Премиерът Зоран Миланович каза тази седмица, че е против референдума и вероятно ще гласува с "не".


"В тази инициатива аз виждам липса на толерантност към (сексуалните) малцинства. Бракът не е застрашен от еднополовите групи, а от модерния начин на живот, надпреварата да се печелят пари", настоя Миланович.


Томислав Карамарко, лидер на опозиционната консервативна партия HDZ, обаче приветства референдума и каза, че ще гласува с "да".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK