Как да преуспееш в румънската политика

Любимият звяр на кмета е видим от всяка точка на Наводари.

© Влад Одобеску

Любимият звяр на кмета е видим от всяка точка на Наводари.За кмета Николае Матеи нещата се наместват чудесно – той е излязъл току-що от затвора, и популярността му се е покачила до безпрецедентни нива. През следващата седмица той навършва 46 години. Роден е под знака на лъва и смята себе си за лъв сред хората – горд, амбициозен и артистичен.


Тази година, доста буквално, беше пълна с изпитания за него – намирисващата история около сделката със земя с полицаите, обвиненията в корупцията, ефективната присъда за затвор.


"Да умра щеше да ми е по-лесно", казва Матеи за времето, което е прекарал зад решетките. "Много е трудно да понесеш такова унижение."
Днес обаче слънцето свети, градът празнува и лъвът е пуснат от клетката. Матеи е отново сред хората, които го обичат най-много, спира за снимки и се смесва с тълпата в Наводари – града, който той украси със златни скулптури на любимите си животни, лъвовете.


Румънското Черноморие преживява още един горещ юлски ден. На футболното игрище, сега пригодено за нуждите на този временен панаир, Наводари празнува годишния си карнавал – точно седмица преди кметът да отбележи рождения си ден. Но двете събития, може да се каже, се отбелязват като едно.Журналистът Влад Одобеску работи в Букурещ. Тази статия е редактирана от Нейл Арун. Тя е изработена в рамките на журналистическо проучване за Балканската стипендия за отлични постижения в журналистиката, инициатива на фондация "Робърт Бош" и фондация ЕРСТЕ в сътрудничество с Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN).
"Дневник" е медията в България, която публикува изследванията на журналисти от Балканите, участвали в тазгодишната програма.

На рождения си ден предходната година Матеи беше поздравяван от населението на града, докато целият екип на местната телевизионна станция изпълняваше в негова чест серенада. И на карнавала тази година той е същинската звезда. Името му краси банера, опънат през сцената. Артистите на нея, включително любимата му поп звезда, му благодарят за домакинството. Съдебните документи твърдят, че той се нарича "Император" на Наводари, и той може би не се шегува.


"Той ни е като баща", казва възрастен човек, когото местната телевизия беше заснела преди година да протестира срещу ареста на кмета. "Той е душата на този град."


Матеи може да мине за младеещ патриарх – буйната му коса леко започва да посивява на слепоочията. Той старателно се смесва с обожателите си на карнавала, извитите му вежди придават на лицето му постоянен израз на загриженост.


Матеи е представител на нов вид румънски лидери – хора, натрупали политически капитал чрез подети срещу тях корупционни разследвания.


Кметът Матеи е отново на работното си място, след излежаването на кратката си присъда за тъмничен затвор.

© Влад Одобеску

Кметът Матеи е отново на работното си място, след излежаването на кратката си присъда за тъмничен затвор.


Из цялата страна кметове са осъждани в съдебните зали, само за да възкръснат чрез избори.


Тяхната устойчивост илюстрира парадокс в кампанията за подобряване на управлението в най-новите страни членки. Антикорупционните прокурори в Румъния, подкрепени от ЕС, постигат зрелищни успехи – техният най-прочут улов е скалпът на бившия премиер Адриан Нъстасе. Но целенето в по-дребните сред техните мишени често завършва с рикошет. В градските съвети и кметствата корупционните процеси по-скоро изграждат политически кариери, отколкото да ги съсипват.


Този тип лидери се възползват от влиянието си върху местните институции, а и от общественото недоверие към централната власт, за да извъртят съдебните преследвания в собствена полза.


Тази статия на Балканската мрежа за разследващи репортажи (БМРР) разкрива как една кампания срещу корупцията във властта, поръчана от Европейския съюз, е постигнала своите юридически цели, без обаче да разчисти политиката. Тя е довела до присъди, без да навреди на репутацията на осъдените.


Пълен контрол


На карнавала в Наводари светлините вече са запалени и по гриловете на сергиите дими месо. Матеи се разхожда в пушека на барбекютата, светкавица на фотоапарат проблясва и се отразява в белия му костюм. Той се спира да изпита силата си срещу панаирен автомат с кожена торба за крошета. Когато силният му удар успява да задейства машината, цяла тълпа го поздравява.


Матеи беше арестуван през ноември 2012 г., месеци след като беше избран повторно за кмет. Тогава около 1000 души протестираха срещу задържането му и носеха плакати с надпис "Искаме си кмета!" и "Върнете ни нашия човек, върнете ни нашия живот!".


Матеи беше обвинен в опит да подкупи полицай в близкия град Констанца. Прокуратурата използва доказателства от видеозаписи за да докаже, че кметът е предложил на полицая две парчета земя на обща стойност 13 000 евро. В замяна той е искал да бъде заличен от списъка с лица, подлежащи на разследване във връзка със серия криминални престъпления.


Матеи отрече обвинението в опит да даде подкуп. Адвокатите му цитираха в негова защита популярността му като кмет, но този аргумент не се стори убедителен на съдиите и те го осъдиха на предсъдебно задържане. В затвора той прекара пет месеца и заобиколен от поддръжници, на излизане Императора на Наводари се разплака.


Кметът храни маймуна в импровизираната зоологическа градина в собственото му имение.

© Влад Одобеску

Кметът храни маймуна в импровизираната зоологическа градина в собственото му имение.


"Пред затвора ме очакваха повече хора, отколкото когато спечелих изборите!", казва той. Докато процесът тече, Матеи възобнови служебните си задължения. Присъдата се очаква някъде през следващата година и ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на затвор от шест месеца до пет години. Ако се наложи да отсъства, работата му ще бъде поета от заместника му, който изпълнява разпорежданията на началника си – както това стана при неотдавнашния престой на Матеи зад решетките.


Признат за виновен или оправдан, дългосрочната перспектива на Матеи не се очертава да пострада. Той остава изключително популярен в Наводари и няма сериозни съперници. При преизбирането му  през 2012 г. той спечели 70% от гласовете. Контролът му върху града е почти пълен. Местният съвет включва представители на четири партии, които са гласували 114 решения между януари и началото на септември 2013 - период, който включва престоя на Матеи в затвора. Всичките мерки са приети единодушно.


Матеи е дребен човек с припрени движения. В офиса си в кметството той пали свещ, прекръства се няколко пъти и сяда на канапето. В изказванията си той е по-малко внимателен от много други политици и обича да афишира авторитета си. "Не си мислете, че съм мек с хората", казва той. "Вчера освободих петима началници на отдели." Свободно дава израз и на недоволството си от румънското правосъдие и от двуличието, което според него бележи политиката на ЕС. "Да не мислите, че на Запад не правят грешки? Как смятате, че са се развили дотук?"


Матеи е започнал като предприемач, с внос на стоки от Турция след падането на комунизма през 1989 г. Бизнес империята му е израснала от един склад, където е търгувал с всичко от дънки до машинни части. "Никога не съм лъгал никого и никой никога не е мамил Матеи, смее се той. И направих пари."


Достатъчно пари, че да ги деля с обществото, казва той. "Наистина е глупаво да се твърди, че всички бизнесмени са крадци", обяснява Матеи, като има предвид антикорупционните кампании в Румъния. И развива своята теория за обществено полезните престъпвания на данъчните закони, като описва как неговото благополучие е обогатило местната икономика.


"Да не се возя на две коли? Да не ям с две усти? Да не нося два костюма? Не, само един", казва той. "Някои от моите подчинени са по-добре облечени от мен. Ходят на почивки повече от мен."


Наводари е било малко рибарско селище, преди комунистическият диктатор Николае Чаушеску да предприеме индустриализацията на Черноморието. Днес то е град от 40 000 души и икономиката му се върти около близката петролна рафинерия.


Следите от управлението на Матеи личат навсякъде по обществените места в Наводари. Основният път е украсен с позлатените скулптури на русалки. Псевдокласически колони са издигнати на фона на сивите комунистически блокове. Чистачите, назначени от общината, метат под изкуствени дървета от метал и пластмаса. Техните работни дрехи са изписани с името на Матеи. Сред пъстроцветни фонтани и площади са монтирани серия скулптури на животни – пръскащи делфини, пауни, които се пощят, и набити слонове.


Вездесъщите гравирани лъвове – символ на властта на Матеи, сякаш наблюдават отвисоко цялата тази менажерия. Дори къщата за гости на Градския съвет има своята колекция миниатюрни лъвове, наместени между иконите и телефонните указатели.


Кметът признава със смях, че това животинско царство му е слабото място. Скулптурите не му се струват достатъчни и той е осигурил два истински лъва от частна зоологическа градина. Животните обитават голяма клетка на територията на имота му, ревовете им се чуват из целия квартал.Популярността на Матеи не се гради само на обществените му дела и колорита на неговата персона. Той е най-заможният бизнесмен в града, спонсор на местния футболен отбор. Благотворителността му е съпровождана от елементи на шоу. Пред последните две години той е използвал кметския бюджет, за да покрие сметките за електричество на около 6000 домакинства - изтеглени чрез месечна лотария. По Коледа и Великден хиляди нуждаещи се семейства получават пакет, съдържащ пиле, яйца и олио – също платени от кметския бюджет.


През миналата година Матеи е увеличил над два пъти плащанията на града за религиозни церемонии. Затова той е популярен и сред вярващите, посещаващи църквите, и открито е хвален от православните свещеници. Към него се отнасят с добро чувство и местните радио- и телевизионна станции, и двете – собственост на компания, регистрирана на неговото име.


Жителите на града изпитват съчувствие към Матеи за проблемите му със закона. Обвиненията в престъпления срещу кметовете не са новина в Наводари. Предшественикът на Матеи и негов съперник на изборите през 2012 г. Тудорел Калапод беше осъден за корупция и се оттегли от политиката.


Константин Баласеану, пенсиониран заводски работник, казва, че в Наводари никога не е било така добре. "Погледнете асфалта!" казва той, като сочи по прясно покрития с настилка път. "Никой друг не може да направи това, което направи кметът. Ето затова ни е мъчно за него."


В нов парк в покрайнините на града Лаура и Юлия - две млади майки, които назоваха само първите си имена, казват, че биха простили на кмета си, дори и той да бъде признат за виновен в съда.


"Всички политици крадат", казва Лаура делнично. Юлия е съгласна с нея. "В която и да е работа, ако не крадеш - не ти стига. Така е в днешно време."


Много румънци из всички краища на страната изпитват инстинктивна симпатия към своите кметове, попаднали под мерника на прокурорите. Подкрепата за един или друг управляващ, разследван за корупция, изразява недоверие към институциите, което датира още от времето на комунизма.


Диктатурата на Чаушеску беше брутална и по същество неработеща. По онова време, за да заобиколят държавата, румънците развиваха лични връзки с бюрократите. За един гражданин, нуждаещ се от медицинска грижа или работно място, кимването или намигването на един приятелски настроен функционер означаваха много повече от каквато и да било държавна гаранция.


Винтила Михайлеску, преподавател по антропология в Букурещ, казва, че румънците продължават да изграждат симпатиите си ad hoc, като взимат страната на местните кметове и се противопоставят на държавата. "Ако не вярваш на институциите по принцип, не можеш да им вярваш и за преценката кое е правилно и кой е корумпиран", казва той, като обяснява логиката на мнозина румънци. "Така че ще се доверя на този, на когото считам, че си струва."


Протести в защита на обвинените


Политици из цяла Румъния използват корупционните разследвания, за да укрепят или започнат кариерите си. Дан Дяконеску, водещ на лековато телевизионно шоу, беше арестуван през 2010 г. по обвинение, че се е опитвал да изнудва представител на местните власти. Той отрече обвиненията и след като излезе от ареста, бързо обяви създаването на нова политическа партия. Докато процесът срещу него продължава, политическата му групировка вече се превърна в третата по големина в румънския парламент и спечели 14% от гласовете на последните избори. Тя основа кампанията си на популистка платформа, като обеща да изплати 20 000 евро на всеки гражданин на републиката при ренационализиране на индустрията.


Следите от управлението на Матеи се виждат навсякъде из обществените пространства в Наводари.

© Влад Одобеску

Следите от управлението на Матеи се виждат навсякъде из обществените пространства в Наводари.


"Партията щеше да съществува и без моя арест", казва Дяконеску. "Арестът не само беше важен – той беше показателен, за всичко." В момента той е съсредоточил вниманието си върху президентските избори през следващата година. "Надявам се, че несправедливостта, която трябваше да преживея, ще укрепи позицията ми", казва той за обвиненията в изнудване.


Кметът на Констанца Раду Мазаре е разследван по обвинение, че е продал земи по крайбрежието на твърде ниски цени и с това е ощетил държавата със 114 милиона евро. Мазаре се появява пред телевизионните камери да обяви своята невинност, облечен във военни дрехи и червена барета – униформа, подходяща според него за "войната" му срещу прокурорите. През лятото на 2012 колоритният кмет, уловен в кадър и в облекло на нацистки офицер и на султан, спечели четвъртия си мандат за поста с 62% от гласовете.


Извън съдебните зали обвиняемите политици се представят за хора от народа, жертви на лов на вещици. Техните поддръжници протестират, обединени около този имидж.


Демонстрациите, предизвикани от ареста на Матеи в Наводари, повтарят тези в Кайова и Байа Маре от 2010 – тогава много румънци се надигнаха да подкрепят кметовете, които по-късно бяха осъдени за корупция.


Но и ефективната съдебна присъда за затвор не е пречка за преизбирането на такива политици. Кметовете на Жилава Адриан Младин и на Магуреле Димитри Русе бяха преизбрани, докато се намираха под арест заради обвинения в корупция. И двамата положиха служебните си клетви, придружени от полицейски ескорт, който трябваше да ги върне в килиите им.


Жителите на Ромнику Валчеа направиха кмета Мирча Гутау почетен гражданин, след като той беше признат за виновен в корупция.


Избраният през миналата година парламент беше най-корумпираният в историята на Румъния. Деветнайсет от 588 негови членове бяха в процес на разследване за злоупотреби със служебно положение и двама от тях вече са осъдени.


"Нормален живот"


Въпреки че привикването на съмнителни представители на властта влияе зле на политическата сцена, то също е триумф за прокурорите. Националната агенция за борба с корупцията, известна с румънския си акроним DNA, е основана през 2005 г. Тогава Букурещ се опитва да убеди Брюксел в сериозните си намерения да се справи с хроничната корупция – ключово изискване, за да се присъедини към ЕС.


Наглеждан от Върховния съд, DNA разполага с изключителни пълномощия – включително целенасочено подслушване и полицейски отдел, който има правото да заобикаля вътрешното министерство.


Знамената на Румъния и на ЕС напомнят на Наводари за мястото му в света.

© Влад Одобеску

Знамената на Румъния и на ЕС напомнят на Наводари за мястото му в света.


Агенцията бързо доказа смисъла от съществуването си, като предприе разследване срещу бившия премиер Нъстасе за злоупотреба с обществени фондове. Тя спечели врагове сред политическия елит и одобрение в Брюксел.


През 2012 г DNA предяви обвинения срещу 25 кметове, осем заместник-кметове и четирима депутати. Работата ѝ доведе до осъждането на 743 души през миналата година – двойно повече в сравнение с предходната. Около 90% от делата на агенцията, които приключиха през 2012 г., завършиха с присъди. Сред тях бяха тези срещу двама депутати, министър в правителството, деветима кметове и трима заместник-кметове. Бившият премиер Нъстасе също получи присъда миналата година. Когато полицията пристигна да го арестува, той се простреля във врата при неуспешен опит за самоубийство. Лекарите го спасиха и в крайна сметка той беше вкаран в затвора.


Офисът на агенцията е на една от тесните, задавени от трафик улици на Букурещ. Репортери и оператори висят около входа, пият кафе и пушат. Очакват кметовете и депутатите, които периодично се подават от сградата – някои от тях усмихнати, други – потънали в пот, а трети – в белезници.


От кабинета си на първия етаж заместник главния прокурор Нистор Калин може да види сивата сграда на парламента – работното място на много от хората, разследвани от неговата агенция. Той сравнява разследването на политици от страна на DNA с преследването на едър улов. При споменаването на оплакването от мнозина румънци, че агенцията му вреди на имиджа на страната, като излага на показ корупцията, той се усмихва. "Това е все едно свекърва ти да е паднала в пропастта със скъпата ти кола", шегува се той. "Ще се радваш, че тя е умряла ли, или ще се ядосваш за автомобила?" Критиците на агенцията, според него плачат за автомобила.


Прокурорите от DNA са горди от постигнатите присъди. Завръщанията на осъдените политици обратно по местата им в управлението не ги вълнуват особено. "Нещата опират до образованието и поведението на румънското общество, което толерира корупцията", казва Калин за множеството политически кариери, които съдебните преследвания неволно подпомагат.


Нови колони и арки добавят елемент на класика в Наводари.

© Влад Одобеску

Нови колони и арки добавят елемент на класика в Наводари.


Според конституционния съдия Даниел Морар, който има репутацията на лидер в кръстоносния поход на DNA, протестиращите в подкрепа на престъпните лидери може да накърняват чувството за морал на гражданите, но за прокурорите те нямат значение. "Това, което всички трябва да знаят, е, че правосъдието не се раздава от масите, независимо колко много са протестиращите", казва той. "Правосъдието се раздава от специалисти."


Като се има предвид миналото на Румъния, истинската изненада е оцеляването на DNA, а не виталността на нейните мишени.


Според експерти в правосъдието агенцията дължи съществуването си на уникалните условия през последното десетилетие, когато румънските управляващи са направили много, за да изпълнят критериите на ЕС за присъединяване. Моника Маковей, бивш министър на правосъдието, която беше отговорна за създаването на DNA, казва, че истинските реформи често предполагат политиците да взимат решения срещу собствените си интереси. "Това може да се случи само пред перспективата от наближаващо присъединяване към НАТО и ЕС", каза тя.


След като стана член на ЕС през 2007 г., Румъния вече има по-малко мотивация да се бори с корупцията. Политиците се опитват да повлияят на DNA, да я укротят и медии под тяхно влияние демонизират работещите в агенцията. Доклад на Европейската комисия от януари 2013 г. констатира "медийна кампания, граничеща с насилие" срещу прокурорите, борещи се с корупцията.


Според Маковей, която сега е депутат в Европейския парламент, ситуацията можеше и да е по-лоша. За румънските политици опитите да разклатят общественото доверие в DNA са мярка на отчаянието – тъй като те не могат директно да попречат на работата на агенцията или да я разпуснат, без да влязат в сериозен конфликт с ЕС, казва тя.


Брюксел продължава внимателно да следи реформите, които изиска от Румъния, и ежегодно публикува доклад, с който оказва натиск върху правителството. "Имаме късмет, че създадохме антикорупционните закони, преди да се присъединим към ЕС. Не мисля, че днес това щеше да е възможно", казва Лаура Стефан, бивш директор в Министерството на правосъдието, която сега е съветник в Европейската комисия.


"Политиците си мислеха, че след като завърши интеграцията с ЕС, ще могат да се върнат към "нормален живот", казва тя. За щастие не се върнахме чак толкова назад."


Журналистът Влад Одобеску работи в Букурещ. Тази статия е редактирана от Нейл Арун. Тя е изработена в рамките на журналистическо проучване за Балканската стипендия за отлични постижения в журналистиката, инициатива на фондация "Робърт Бош" и фондация ЕРСТЕ в сътрудничество с Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN).
"Дневник" е медията в България, която публикува изследванията на журналисти от Балканите, участвали в тазгодишната програма.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1534 Любопитно

  Това не е ли този същият кмет, на когото му откраднаха една Х5-ца на Златните преди няколко години? Богатите също плачат...

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 2. 2 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 696 Гневно

  Мила балканска картинка.
  Сякаш описват някой български общински дерибей....толкова са еднакви нещата.
  Оглупели от недоимък, неуки, страхливи човечета, има навсякъде, но такава концентрация на простаци, дребни тарикати, лентяи и кокошкари, май само в балканският ни регион има.....
  Тъжно, но факт.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 3. 3 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Защо ли се сетих за една наша история с герои братя Галеви.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 4. 4 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Хората които са щастливи от такива кметове,си заслужават мизерията и съдбата.

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#2] от "clutch":

  Но защо,когато американският посланик Уорлик си отиваше се разплака и каза,че България е един неоткрит диамант?!
  Наистина е необяснимо! Нима не е виждал реалностите у нас? Или все пак има нещо у нас българите (и балканците),което привлича западняците.? Някаква отдавна загубена за света първичност,може би.

 6. 6 Профил на chr81
  chr81
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Тупаните и по света, и у нас са доста повече от умните хора и крайният резултат е това.

 7. 7 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Това не е нормално,кмет с висящи дела, половината време в затвора другата кметува.Балкански "ъндърграунд".

 8. 8 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 696 Разстроено

  До коментар [#5] от "deaf":

  Вероятно точно поради описаните от вас причини.
  И каквото и да си говорим, потенциала за развитие на региона все още го има.....макар и прогресивно намаляващ.
  Проблема е в околната среда на "диамантите"- или са на дълбоко, заровени под тонове скала, или са в "лайняна река" .
  И не им пука много-много дали ще красят нечий елегантен женски врат или ръка.
  Все се примиряват, доколкото знам, и в Румъния, Сърбия и Гърция, има еквивалент на "народната мъдрост": Трай, че да не стане по-лошо!
  Е, колко по-лошо бе?

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 9. 9 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Да не мислите, че хората го избират?! Същото е като у нас - комунистите надничат от всички партии, манипулират цигани, хора, избори и закони и са ВИНАГИ НА ВЛАСТ!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK