Брюксел преговори проблемните области в България в годишния обзор на растежа

Брюксел преговори проблемните области в България в годишния обзор на растежа

© Жени КолеваВ годишния си обзор на растежа на държавите членки за 2014 г., който представи днес, Европейската комисия отново посочи кои са проблемните области, в които България трябва да положи повече усилия в името на икономическото си развитие. Брюксел обобщи, че страната е предприела съществени мерки за финансова устойчивост, но остават проблемни области като ефикасността на данъчната администрация, пенсионната, здравната, образователната, съдебната реформа.


Публични финанси


България взе съществени мерки, с които да гарантира устойчивостта на публичните си финанси. Тя коригира прекомерния си дефицит през 2011 г. и в структурно изражение достигна своята средносрочна цел от минус 0.5% от БВП през 2012 година, констатира Еврокомисията.
С консолидиран държавен дълг в размер под 20 процента от БВП България се нарежда сред държавите с най-ниско съотношение на дълга в ЕС. България значително укрепи фискалната си рамка през последните години, което допринесе за поддържането на бюджетна дисциплина и повишаване на доверието във фискалната политика.


Спрямо приходите спазването на данъчното законодателство и ефикасността на данъчната администрация все още са предизвикателства в България.


За пенсионната реформа Брюксел отбелязва, че България е предприела някои стъпки в положителна насока, но са необходими допълнителни усилия за ограничаване на ранното излизане от трудовия пазар. Все още липсват конкретни стъпки за ограничаване на злоупотребите със системата на пенсиите за инвалидност.


Реформите в сектора на здравеопазването са възпрепятствани от липсата на административен капацитет.


Растеж и конкурентоспособност


Законодателството за обществените поръчки беше реформирано, но е необходимо да се извършат още подобрения за укрепване на административния капацитет и осигуряване на прилагане. Неотдавнашните промени в правилата за забавените плащания ще подобрят цялостната бизнес среда, за което ще спомогне и планираната реформа на процедурите при неплатежоспособност, която все още предстои да бъде извършена от правителството.


България все още трябва да постигне напредък в реформата на съдебната система.


Транспортната инфраструктура на България отбеляза подобрения през последните години, но остава значителен потенциал за подобряване на ефективността. Същото важи за сектора на водоснабдяването и сметосъбирането. В този контекст България трябва да подобри административния капацитет на съответните регулаторни органи.


Необходими са значителни реформи в българския енергиен сектор, за да бъде приведен в съответствие с вътрешния енергиен пазар и да се подобри ефективността.


Заетост и социални политики


Според Еврокомисията България страда от по-ниски от средните и намаляващи нива на заетост, както и от големи различия в процента на безработица между отделните региони и групи от населението. Необходими са реформи за подобряване на ефективността на службите по заетостта и за прилагане на ефективни мерки за увеличаване на заетостта сред младежите.


Като цяло качеството и ефективността на нейната образователна система също трябва да се подобрят. Реформите са в процес на подготовка, но тяхното приемане и изпълнение са забавени. Що се отнася до минималните осигурителни прагове, правителството предприе стъпки за ограничаване на тяхното въздействие, но тези усилия попречиха на по-изчерпателния преглед на системата, коментира Брюксел.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 607 Неутрално

  То е ясно за всички кое спъва растежа на българската икономика,само че политиците не искат да вършат непопулярни реформи.Реформи в съдебна система,образование,здравеопазване и функциониращо пълноценно електронно правителство и това веднага ще се осети положително в икономиката.

 3. 3 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 480 Неутрално

  мики маус си замина да пляска руснаците, а Боко щял да яхва протеста. Пък проблемите и България кучета я яли

 4. 4 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1336 Весело

  Настоящите калпазани в управлението работят усилено, за да влошат и тази не толкова благоприятна оценка.
  Но пък те са на принципа, че всяка лоша за България новина от Брюксел, се превръща автоматично в положителна новина от Москва.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 5. 5 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Като се абстрахираме от политическата ситуация в момента, един от основните проблеми на българската икономика продължава да бъде свитото вътрешно потребление. То и няма как да е високо при тези доходи и безработица. Но решението не са нови заеми, а инвестициите и ясните стимули за работодателите да увеличат заплащането. Нещо, което нито сегашното, нито предишните правителства нито можеха, нито дори пожелаха да направят.

 6. 6 Профил на Avery
  Avery
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#2:"moloko_"]само че политиците не искат да вършат непопулярни реформи.Реформи в съдебна система,образование,[/quote]
  Първият който направи промени в съдебната система освен да назначава свои хора ще влезе автоматично в кафеза защото ще му лъснат кирливите ризи пред целия свят.
  За образованието пак същото.
  На най-виско ниво (ДС - КГБ) е решено образованието в русия и българия да е от този тип. Учиш от всичко по-много и накрая нищо не знаеш. Теорията руска (за да не пиша русия с главно Р), е че така индивида става по-интелигентен и видиш ли след това може да усвои всеки занаят/наука много по-бързо.
  Практиката обаче показва друга истина....
  Ня тях им трябват хора които да носят руда в количките и да заваряват тръбите по които тече газ. Също бакшиши и сервитьорки.
  Всичко друго е заплаха.

  Wisdom begins in wonder.
 7. 7 Профил на ognqnivanov
  ognqnivanov
  Рейтинг: 395 Любопитно

  една от проблемните области да не би да е -софийска област? хм......

 8. 8 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 730 Весело

  До коментар [#6] от "Avery":Вижда се че си продукто на образованието от последните няколко години.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Имаме ли не проблемни области?

  goblenka
 11. 11 Профил на stanislav84_84
  stanislav84_84
  Рейтинг: 395 Весело
 12. 12 Профил на zogorsone
  zogorsone
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Ние тия проблеми си ги знаем. Тия в Брюксел се събират само за да си говорят.

  Най-важната задача на цивилизацията е да научи човека да мисли.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK