Словенското правителство спечели вот на доверие, рискът от спасителна помощ остава

Аленка Братушек

© Reuters

Аленка БратушекСловенското правителство спечели вот на доверие в четвъртък, затвърждавайки подкрепата за усилията си да избегне международна спасителна помощ, предаде "Ройтерс".


Въпреки спечеления вот, който мина с 50 срещу 31 гласа, не е изключено правителството на Аленка Братушек все пак да се обърне към Европейския съюз и МВФ за помощ, ако външните стрес тестове покажат, че не са заделени достатъчно средства, за да се реши кризата с лошите заеми, засягаща словенските предимно държавни банки. Резултатите от тестовете се очакват до месец.


Словенската икономика представлява малка част от тази на еврозоната, но още една спасителна програма след тази за Кипър през март само допълнително ще подкопае доверието в способността на блока да разреши дълговата криза.
Правителството иска да увеличи данъци, да намали разходите и да продаде по-голямата част от дузина държавни компании. Кабинетът обвърза вотът в четвъртък с изменения в бюджета за 2014 г., фокусирани върху данъците върху недвижимото имущество.


Братушек отново отхвърли спекулациите за спасителна помощ. "Обещах да направим всичко, за да можем ние (Словения) да разрешим проблемите си сами и точно това правим", каза тя пред парламента.


Правителството планира да инжектира нови средства в банките по-късно тази година или в началото на 2014 г., след като бъдат публикувани резултатите от стрес тестовете, което вероятно ще стане на 13 декември. Словения е отделила 1.2 милиарда евро за рекапитализацията, но истинската сума може да се окаже по-голяма.


Кредитната агенция "Фич" миналата седмица вдигна оценката си от 2.8 милиарда евро на 4.6 милиарда евро, които правителството трудно би събрало без помощ от т. нар. тройка (Европейска комисия, Европейска централна банка и МВФ).


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK