Великобритания спира част от заемите за български и румънски студенти

При сегашните условия студентските кредити са два вида - за университетски такси и за издръжка.

© Reuters

При сегашните условия студентските кредити са два вида - за университетски такси и за издръжка.Великобритания замразява заемите и субсидиите за издръжка на български и румънски студенти в страната, съобщиха британски медии. Като причина се посочва подозрително високия ръст на записалите се да учат в британски висши учебни заведения младежи от двете страни. Мярката обаче не важи за заемите за плащане на такси за обучение, на които студентите имат право като граждани на Европейския съюз, съобщи БНТ.


При сегашните условия студентските кредити са два вида - за университетски такси и за издръжка. Според евроскептичния вестник "Дейли Телеграф", който през последните месеци води активна кампания срещу българите и румънците, три четвърти от кандидатствали студенти от двете държави членки не са могли да докажат, че имат право на заем.


Всички граждани на ЕС, които имат право да пребивават във Великобритания за поне три години, имат право да получават студентски кредити за издръжка по време на следването.
До този момент нито българската, нито румънската страна са били уведомени официално за решението да се замразят средствата за наши студенти, съобщи пресаташето на българското посолство в Лондон е Цветин Спасов.


Българският посланик в Лондон Константин Димитров вече е изпратил официално запитване до британското външно министерство за предоставяне на факти, които да изяснят кое е довело до решението на властите за замразяване на заемите.


На 19 ноември британският министър на университетите Дейвид Уилътс е обявил в парламента решението си, което е следствие от необичайно завишения според него брой на отпуснатите заеми за издръжка на студентите от двете страни в последната година.


От пресцентъра на Компанията за студентски заеми - организацията, която отпуска финансовите помощи за студенти - са заявили писмено, че мярката засяга основно българите, които вече са във Великобритания, тъй като изискването е да са живели три години в страната, за да имат право на кредит за издръжка.


Всеки студент ще трябва да представи допълнителни доказателства, че наистина е живял в страната. От него ще се изискват документи, удостоверяващи, че е самоиздържащ се, че е плащал такса смет и сметки за битови нужди, извлечения от банковите му сметки. При представянето на тези сведения, отпускането на помощта веднага ще бъде възобновено. От Компанията за студентски заеми съобщиха, че се преразглеждат документите за отпуснатите вече средства на български студенти в 23 учебни заведения заради съмнения за злоупотреби.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK