Британският посланик внесе яснота за спрените кредити за български студенти

Джонатан Алън

© Анелия Николова

Джонатан АлънБританският посланик в България Джонатан Алън внесе яснота по темата със спрените кредити за български студенти във Великобритания.


"Обединеното приветства студенти от цял свят. Обявената промяна се отнася само до заеми за покриване на дневните разходи на студентите", припомни посланикът в профила си в Twitter.


"Засегнатите студенти ще трябва да предоставят доказателства, че отговарят на условията и плащанията им ще бъдат възстановени", написа още Алън.
В сряда британските медии разпространиха информация, че Великобритания замразява заемите и субсидиите за издръжка на български и румънски студенти в страната. Като причина се посочва подозрително високия ръст на записалите се да учат в британски висши учебни заведения младежи от двете страни.


В повечето от тях беше уточнено, че мярката не важи за заемите за плащане на такси за обучение, на които студентите ни имат право като граждани на Европейския съюз.


От пресцентъра на Компанията за студентски заеми - организацията, която отпуска финансовите помощи за студенти - обясниха, че мярката засяга основно българите, които вече са във Великобритания, тъй като изискването е да са живели три години в страната, за да имат право на кредит за издръжка.


Всеки студент ще трябва да представи допълнителни доказателства, че наистина е живял в страната. От него ще се изискват документи, удостоверяващи, че е самоиздържащ се, че е плащал такса смет и сметки за битови нужди, извлечения от банковите му сметки. При представянето на тези сведения, отпускането на помощта веднага ще бъде възобновено.


Британският "Таймс" съобщи, че мнозинството от плащанията са отишли при студенти от по-малки учебни заведения. Таблоидът "Дейли Експрес", които е известен с евроскептичната си позиция, пише, че 5500 студенти от България и Румъния, или 0.5% от всички студенти, трябва да докажат, че са живели на Острова три години преди да могат да получат пари.


Субсидиите, които могат да получат студентите, са £ 3354 годишно. Голяма част от българите и румънците, които ще трябва да доказват престоя си са били на курсове за по-висока степен на дипломата или на такива за професионални сертификати.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK