Брюксел предлага мерки за защита срещу кражба на търговски тайни

"За жалост днес киберпрестъпността и промишленият шпионаж са част от ежедневието на предприятията в Европа", каза еврокомисарят по вътрешния пазар и услугите Мишел Барние

© Reuters

"За жалост днес киберпрестъпността и промишленият шпионаж са част от ежедневието на предприятията в Европа", каза еврокомисарят по вътрешния пазар и услугите Мишел БарниеЕвропейската комисия днес предложи нови разпоредби за защита срещу незаконно придобиване, използване и разгласяване на неоповестена ноу-хау и търговска информация, предаде пресслужбата на институцията.


С предложената директива се въвежда общо определение за понятието "търговски тайни" и се предвиждат средства, с които жертвите на злоупотреба с търговска тайна могат да потърсят правата си.


Така трябва бъде улеснена работата на националните съдилища, които разглеждат дела за присвояване на поверителна търговска информация - те ще могат да се произнасят за отстраняване от пазара на продукти, при които има нарушаване на разпоредбите за търговската тайна, а за потърпевшите от незаконни действия ще бъде по-лесно да получат обезщетение.
Според неотдавнашно проучване през последните десет години всяко пето дружество поне веднъж е било жертва на опит за кражба на търговска тайна. Според друго скорошно изследване този брой постоянно нараства - през 2013 г. за извършена кражба на информация съобщават 25% от дружествата в сравнение с 18% през 2012 г.


"За жалост днес киберпрестъпността и промишленият шпионаж са част от ежедневието на предприятията в Европа. Трябва да се стремим законодателството ни да е в крак с времето, а стратегическите активи на дружествата ни - да бъдат надеждно защитени от кражби и злоупотреби", каза еврокомисарят по вътрешния пазар и услугите Мишел Барние.


"Настоящото предложение има за цел да се вдъхне повече доверие у предприятията, авторите на идеи, научните работници и новаторите в съвместните проекти за иновации в рамките на вътрешния пазар. Вече няма да им се налага да се притесняват да инвестират в развитие на нови знания заради опасността от кражба на търговски тайни", допълни той.


В отделните държави от ЕС има значителни различия в действащото законодателство относно защитата срещу присвояване на търговски тайни. В някои от тях няма конкретни разпоредби за тези въпроси.


За предприятията е трудно да разберат как действа системата в другите държави членки, както и да осъществят необходимите контакти, а когато се окажат жертва на присвояване на поверителна ноу-хау, те не са склонни да заведат дело, тъй като не са сигурни, че поверителността на търговските им тайни ще бъде запазена по време на съдебното производство.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Цветанов няма ли пръст в това предложение, защото бая пара погълнаха вановете с инсталациите за подслушване.

  Може вече да е с друга психична нагласа, щом дава България под съд в Страсбург за оневиняване...

 2. 2 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Весело

  Ми те европейските фирми краднат наи-много тъи че не да не стане половин Берлин без работа ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 3. 3 Профил на kapitalist
  kapitalist
  Рейтинг: 458 Любопитно

  "Според друго скорошно изследване този брой постоянно нараства - през 2013 г. за извършена кражба на информация съобщават 25% от дружествата в сравнение с 18% през 2012 г."
  Би трябвало да се премине към стандартна процедура по обикновено доказване на пропуснатите ползи и обезщетяване. Без НК отговорност и подобни досегашни свръхрежими! Това е пътят. Чисто търговски проблем. Ако не можеш да одкажеш, че би направил пари - никакви пари!... 08-)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK