В Румъния имаше сблъсъци между полицията и протестиращи срещу шистовия газ

Румънци за пореден път се опитаха да спрат съоръженията на "Шеврон". Снимката е архивна

© Reuters

Румънци за пореден път се опитаха да спрат съоръженията на "Шеврон". Снимката е архивнаНапрежение между силите на реда и протестиращи срещу експлоатацията на шистов газ в Източна Румъния е възникнало рано днес, съобщават тази сутрин румънските медии, цитирани от БТА.


Близо 30 души, които се намираха в палатков лагер в района на селищата Силищя и Пунджещ в окръг Васлуй, са отведени тази сутрин от жандармеристи със затворнически коли. Жандармерията е поставила заграждения на окръжния път, съобщи вестник "Евениментул зилей".


Протестиращите бяха стегнали редиците си, за да се противопоставят на разполагането на оборудване на американската компания "Шеврон" за проучвания за шистов газ. "Шеврон" разполага с всички необходими разрешителни за монтиране на първа сонда за проучвания в периметър между селищата Силищя и Пунджещ, но след протести на местното население, екоактивисти и представители на църквата през октомври временно замрази проекта.
Агенция "Аджерпрес" съобщи, че представители на "Шеврон" са пристигнали тази сутрин със свое оборудване в периметъра, за който имат концесия. В зоната са мобилизирани впечатляващо количество представители на силите на реда - полицаи, жандармерия, пожарникари. Хората на закона са обградили палатковия лагер на съпротивата и са отвели с камионетки протестиращите за легитимация, посочва агенцията.


В района са изпратени и три линейки. Движението по окръжния път, който свързва град Васлуй с град Пунджещ, е блокирано, като силите на реда не позволяват преминаване и на журналистите.


Представителите на жандармерията твърдят, че протестиращите са се държали враждебно и са отказали да освободят пътя. Демонстрантите пък твърдят, че около 4:30 ч. тази сутрин жандармерията е упражнила сила срещу тях. Част от протестиращите твърдят, че са били бити с палки, съобщи "Евениментул зилей".


Вестник "Ромъния либера" цитира говорителката на румънската жандармерия Ирина Раду да казва, че "мисията на жандармеристите е да осигурят климат на нормалност в Пунджещ". По думите ѝ около 100 души били блокирали окръжния път, а седем от тях са отведени в полицията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK