Без лекарство срещу корупцията

По-малките болници в селските райони на Румъния не могат да привлекат лекари заради липсата на специално оборудване.

© Елена Станку

По-малките болници в селските райони на Румъния не могат да привлекат лекари заради липсата на специално оборудване.Да подкупиш или не, това е въпросът, който румънските доктори не могат да избегнат след дипломирането си.


Мария Барбу се опитва. Търси работа в провинцията, където се надява да избегне корупцията и непотизма, с които кариерите в нейната професия са обвързани в големите градове. Но дори в малък град с 8000 жители управителят на болницата ѝ иска 5000 евро, за да я назначи. "Говорехме в неговия кабинет и той директно назова цената", казва тя.Елена Станку е журналист в Букурещ. Тази статия е редактирана от Нейл Арун. Тя е изработена в рамките на журналистическо проучване за Балканската стипендия за отлични постижения в журналистиката, инициатива на фондация "Робърт Бош" и фондация ЕРСТЕ в сътрудничество с Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN).
"Дневник" е медията в България, която публикува изследванията на журналисти от Балканите, участвали в тазгодишната програма.Барбу обаче остава вярна на принципите си и започва да търси по-далече. 1600 км по-далече, болница в германския град Касел ѝ предлага работа. Тя приема, като заплаща местенето си със заем в размер на 5000 евро – същата сума, която е щяла иначе да плати за подкуп.


Тя пристига в Германия заедно с мъжа си, със старичкото "Рено Клио", което сега е паркирано пред дома ѝ. Шегува се, че това е най-неекологичната кола в Касел. Все още е с румънски номер.


В хола си, който тя е превърнала в свое пространство с румънска икона на стената, Барбу казва, че преместването не е било в неин стил. Приятелите ѝ никога не биха повярвали, че тя би станала една от мнозината румънци, които работят в чужбина. "Не съм от типа хора, които търсят приключения", казва тя, докато сервира супа в традиционна купичка. "Аз съм страхлива."


Но макар и да ѝ е отнело дълго време да свикне със сивото северноевропейско небе, тя е доволна, че е дошла в Германия. "Чувствам се уважавана от пациентите си и от обществото", казва Барбу. "Когато отидох да си взема документите, почувствах, че съм със статута на лекар."


Нейните колеги в Румъния обикновено не се радват на подобно уважение. Медицинската професия е позната като корумпирана. Пациентите често подкупват лекарите си. Някои дори настояват за това, като се надяват така да си подсигурят възможно най-добра грижа. Подкупният доктор, често записван тайно, се е превърнал в нещо като спортно състезание за разследващите операции на таблоидите и телевизионните новини.


Отвъд демонизирането му обаче става дума за по-малко видима култура на корупция, на която медицинските работници също са жертва. На всяка стъпка от своята кариера румънските лекари и сестри трябва да си проправят път през системата, която, твърди се, се отнася към подкупите и непотизма като към достойнства. Разбира се, много медицински лица се въздържат от тази корупция. Но и мнозина плащат пари под масата, за да си осигурят квалификации, работно място или повишение.


Сумите могат да бъдат високи, понякога да възлизат на десетки хиляди евро. Те може да изглеждат донякъде оправдани в куцащата икономика, в която медицината предлага рядкото обещание за стабилна макар и не чак щедро платена работа. Още повече разноските за дадени подкупи могат евентуално да бъдат възстановени от получените такива.


Тази статия на Балканската мрежа за разследващи репортажи разкрива как скритата корупция сред лекарите създава омагьосан кръг, който оплита и пациентите, а и новите поколения професионалисти.


"Всички дипломирани, с някои щастливи изключения, са принудени да се включат в корупционната система", казва Винтила Михайлеску, преподавател по социология в Националното училище за политически науки и обществена администрация в Букурещ.


"Най-голямата вина е нагоре по течението", добавя той и обяснява как лекарите, които плащат за работата си, трябва да приемат подкупи, за да си възстановят инвестицията.


Опетнен образ


Всички румънци имат право на безплатно лечение в системата на здравеопазване, финансирана от държавата. Лекарите на постоянна работа в обществените болници изкарват около 200 евро на месец. Специалистите получават 500 евро. И от най-високата сред тези заплати не остава почти нищо, ако човек трябва да приспадне от тях наема за апартамент в столицата Букурещ. Много лекари допълват дохода си, като работят допълнителни часове или като успоредно се трудят в малкия, но доходен частен здравен бизнес.Корупция в сръбските болници


Гражданското сдружение Serbia on the Move неотдавна установи система за подаване на сигнали за корупция в здравеопазването чрез текстови съобщения. Почти една трета от всичките случаи, които добиха публичност по този начин, засягат назначавания на медицински персонал. Лекари и сестри направиха оплаквания за поискани им подкупи при кандидатстване за работа, каза Предраг Стоичич, председател на борда на Serbia on the Move. Според него подкупите варират между 5000 евро и 15 000 евро, като работата в болниците на големите градове – Белград, Ниш, Нови Сад, е по-скъпа. Стоичич казва, че вината донякъде е на образователната система, която произвежда повече лекари, отколкото страната има нужда.

Хиляди медицински работници са напуснали Румъния през последните шест години, след като страната и се присъедини към Европейския съюз. Като мотиви те посочват ниските заплати в своята държава и корупционните практики, които такова заплащане подхранва.


"В Румъния е невъзможно да бъдеш лекар и да не взимаш подкупи", казва Адина Деревенчук, която се е преместила в Германия, след като е завършила медицинското си образование. "Но според мен това е неморално... Няма да работя в обществена болница, защото това е порочна система."


Каталина Мариоара, която следва медицина в германския град Грайфсвалд чрез програма за обмен на студенти, казва, че е смаяна от контраста между двете страни. "Никога не бих могла да приема нещо от пациентите си. Ако остана в Румъния, ще трябва да разчитам на помощта на родителите си", казва тя.


Относително свободни да работят в ЕС, лекарите от Румъния гравитират предимно около Франция, Германия и Великобритания, където заплатите са значително по-високи, отколкото в собствената им страна. Уменията им, подкрепени от тяхната готовност да поемат нощни смени, са попълнили критичен недостиг в болниците из много западноевропейски страни.


Но докато международният им профил расте, румънските лекари се борят с реалността в своята страна – зле платени, с лошо оборудване и набеждавани в корупция. Въпреки това пациентите понякога с желание се включват в тази икономика, движената от подкупи, като настойчиво предлагат рушвети на лекарите – от страх, или от благодарност. Докторите дори говорят за случаи, когато отказът им да вземат подкуп разстройва пациентите – те го интерпретират като знак, че за състоянието им няма лечение.


"Заплатите на лекарите са ниски, твърде ниски", казва 30-годишна жена, която не иска да се представи. Тя казва, че е дала пари на гинеколога, който ѝ е помогнал при трудно раждане. Друга жена, която също говори при условие да не се назовава името ѝ, казва, че настойчиво е предлагала плик с пари на лекар, който е лекувал нейната извънматочна бременност. "Той отказваше да приеме парите. Избягваше ме, така че отидох в дома му, след като излязох от болницата. Пликът беше омачкан, защото го бях носила в болницата, в нощницата си, под възглавницата си", казва тя. "Предполагам, че за мен това беше "благодаря"... за собствено спокойствие."


Лутащи се между етиката и недостига в своята професия, много лекари имат неформален етичен кодекс. Те биха приели подкупи от пациентите, но не биха им ги поискали.


Отсъствие на етичен контрол


Подобно на някои други странности на модерния живот в Румъния, корупцията в здравеопазването донякъде произхожда от пресечната точка между вековните традиции на едно селско общество и последните десетилетия комунизъм.


"Културата на Румъния е тази на провинцията, стъпва на изграждането на взаимно доверие", казва социологът Михайлеску. "Пациентите изпитват недоверие към институциите и чувстват нужда да имат лични отношения с лекарите. Затова и плащат подкупи."


Джордже Алдеа, пенсиониран лекар, казва, че колегите му през времето на комунизма са получавали подаръци във вид на газ, захар, цигари и кафе – дефицитни на пазара стоки, ценени повече от парите.


"Тогава човек не можеше да си купи всичко с пари", казва той. "И така можеше да получи олио или пък хубаво парче месо, без да чака на опашка."


Мария Барбу казва, че в Германия лекарите се радват на много повече уважение.

© Елена Станку

Мария Барбу казва, че в Германия лекарите се радват на много повече уважение.


Безобидната наглед бартерна икономика на селския комунизъм се е развила в XXI век, като парите са заели мястото на стоките.


В проучване, поръчано през тази година от румънското представителство на международна неправителствена организация "Институт Аспен", над 60% от около 1000 участници в анкетата казват, че са предлагали подкупи на лекарски персонал. В друго скорошно изследване - на Националното училище за политически науки и обществена администрация в Букурещ, 59% от запитаните посочват подкупите като единствена гаранция за прилична болнична грижа.


Случаите на корупция в медицинските среди, разгласени от медиите или пък преследвани от закона, обикновено въвличат пациенти, които не са в състояние да плащат подкупи. За сметка на това корупцията вътре в медицинските среди, където много лекари плащат на свои колеги за назначения и повишения, рядко добива публичност. Тук се разменят много по-големи суми, засегнати са кариери и репутации. Докторите, които плащат подкупи, са съучастници в престъпление. Те не искат да застрашат и каквото и предимство да са успели да си осигурят.


Онези, които отказват да плащат, предпочитат да не правят официални оплаквания. Понякога те нямат доказателства или пък не искат да бъдат нарочени за хора, предизвикващи скандали. Повечето от лекарите с личен опит в света на подкупите говориха пред Балканската мрежа, при условие че самоличността им няма да бъде разкрита. Премълчаваме и имената на градовете, за да спазим техните условия за анонимност.


"Чувал съм слухове за корупция в системата за назначавания, но никой не ми го е казвал директно", казва Василе Астарастое, председател на Лекарската колегия, която следи спазването на стандартите сред румънското лекарско съсловие.


Той смята, че хората от медицинския персонал не съобщават за искания на подкупи от страх да не навредят на кариерите си. "Работните места са малко… и никой друг няма да ме наеме, защото няма да ми вярват. Ще решат, че съм си измислил", казва той, като изброява мотивите престъпленията да се пазят в тайна.


Министърът на здравеопазването Йожен Николаеску каза за Балканската мрежа, че няма информация за размяна на подкупи при назначения в медицинските среди. "Никога не съм чувал такива истории, но не мога да споря с някои лекари, които твърдят, че това е така", каза той.


"Изплати преди края на лятото"


Най-големи подкупи имат склонност да плащат току-що дипломираните лекари, които търсят първата си работа. Парите отиват в джобовете на болничната администрация и високопоставения медицински персонал, който извършва назначаванията.


Размерът на подкупите, изглежда, се определя от търсенето. Успоредно с тенденцията все повече румънци да предпочитат големите градове пред обезлюдените провинциални територии, и лекарите плащат по-високи подкупи за работа в големите градски болници, отколкото в малките.


Даниела е бивш педиатър в болница в голям южен румънски град и казва, че е помогнала на мъжа си да си намери работа след дипломирането. Тя говори с журналист от Балканската мрежа при условие да остане анонимна, тъй като според нея разпознаването ѝ ще навреди на кариерата ѝ. Даниела казва, че колеги на семейството са ги посъветвали да се разпитат дискретно да купят работа в региона. При проучването си те са установили, че съществува схема, в която размерът на подкупа за назначаване е свързан пряко с размера на града.


Двамата млади лекари установяват, че в близкия град с близо 9000 души работа като лекар струва 15 000 евро. Същата позиция в град със 105 000 жители струва 20 000 евро.


В един от най-големите градове в страната, с около четвърт милион население, да бъдеш назначен в болница струва 30 000 евро. "Казаха ни, че трябва да платим преди края на лятото, тъй като има дълъг списък с желаещи", казва Даниела.


След като установява, че цената на работното място започва да доближава тази на нов апартамент, семейството решава да не дава подкупи. Даниела е убедена, че е направила верния избор.


"Ако платиш, започваш да мислиш как ще си върнеш парите. Започваш да чакаш подкупи", казва тя. "Ето така губиш достойнството си като лекар." Мъжът ѝ впоследствие намира работа в болница във Франция. Даниела се е присъединила към него тази есен.


Цената на подкупа съответства на размера на града, тъй като населението е представяно като ресурс, за достъпа до който лекарят трябва да си плати. Така корупцията между докторите увеличава вероятността те да приемат подкупи от пациенти, за да възвърнат инвестицията си.


Няколко лекари, които говориха при условие да не бъдат назовавани, потвърдиха невъзможността човек да бъде назначен в по-големите градове без подкуп или връзки.


Корупцията не е ограничена единствено до лекарските назначения. "Има само два начина да си осигуриш работа тук", казва медицинска сестра в малък град в южна Румъния. "Или плащаш, или познаваш верните хора." Благодарение на влиятелен познат сестрата си е спестила подкуп от 2000 евро за заеманата от нея позиция.


"Без стратегия"


Голямото търсене на работни места в по-големите градове рязко контрастира с недостига на медицински персонал в обеднелите селски райони на Румъния – местата в другия край на "скалата на подкупите". Разликата се оказва устойчива, въпреки че лекарите в системата на общественото здравеопазване получават еднакви заплати където и да се намират в страната.


"В малките градове живееш само от заплатата си, защото хората са бедни", казва Стефан Станкулеску, управител на болница в Балс – град с население от 20 000. "Младите лекари се държат надалече от тези болници."Румънски лекари в чужбина


Близо 2500 лекари са напуснали Румъния през 2012 г според Лекарската колегия, организацията за следене на професионалните стандарти в страната. Но общият брой напуснали медици вероятно е по-висок, тъй като мнозина са излезли от страната, преди да се дипломират.


През 2012 г. в Германия са регистрирани 2910 румънски лекари по данни на Германската медицинска асоциация. Този брой се е удвоил в сравнение с 2009 г., когато поток от доктори започна да напуска Румъния.


Немската система за здравеопазване се намира в криза за персонал, частично предизвикана от миграция на медици към Норвегия, Дания и Швейцария, където заплатите са по-високи.


Около 600 румънски лекари са работили във Великобритания през 2012 г. според Информационния център за здравни и социални грижи. И тук броят е два пъти по-голям в сравнение с 2009 г.

Управителят на болницата в 18-хилядния Филиаси Йоана Димитру също казва, че младите доктори избягват обеднелите райони, тъй като "не биха искали да разчитат само на заплатите си". Двама от нейните колеги неотдавна са си намерили работа в чужбина.


Разбира се, корупцията не е единствената причина за недостига на медицински персонал в селските райони. Почтените лекари също често отбягват провинцията - не защото пациентите са бедни, а тъй като лошото оборудване повишава риска от оплаквания за лекарски грешки. Както и Букурещ може да ги привлича не с по-заможни пациенти, а с по-добрите възможности за развиване на кариера. Така или иначе по-голямото търсене на работа в големите градове се отразява на стойността на подкупите, очаквани срещу осигуряването ѝ.


Много медицински работници винят системата на здравеопазването и смятат, че тя произвежда повече лекари от необходимото. Според тях именно това води до корупция на трудовия пазар и до изтичането на много професионалисти към Западна Европа. И все пак недостигът на лекари в някои части на страната усложнява картината.


За да провери твърденията за излишък от лекарски персонал, Балканската мрежа се опита сравни броя лекари, наети от болниците през 2012, с този на дипломиралите се. Но в продължение на четири месеца нито министерството на здравеопазването, нито националната статистическа агенция, нито пък професионалната организация за следене на лекарските стандарти откликнаха на запитването за броя назначени лекари.


"Здравното министерство няма стратегия за човешките ресурси", казва Димитру, управителят на болницата във Филиаси. "Не събират статистика, която да покаже как медицината се променя."


Председателят на Лекарската колегия Астарастое казва, че министерството на здравеопазването е започнало едва напоследък да се вслушва в съветите на неговата агенция за това колко нови лекари са нужни за болниците всяка година. "Резултатите ще се видят едва след шест или седем години", казва той. "Сега имаме безработни лекари с един тип специализация, докато изпитваме недостиг на такива с друг профил."


Правителството отхвърля критиките и казва, че броят на лекарите, които придобиват квалификация да работят в болниците, съответства на нуждите. "Внимателно взимаме решенията колко места да имаме всяка година с квалификационните изпити", казва здравният министър Николаеску.


Плати за да минеш


Корупцията е обичайна из цялата образователна система на Румъния и медицинските училища не правят изключение. Осем от десетте студенти по медицина, интервюирани от Балканската мрежа казаха, че са си "уредили" поне по един от изпитите – с други думи, са предложили пари или подарък, за да си осигурят добра оценка. Всички говориха при условие да не бъдат назовавани.


Фотокопираните учебници на бедните румънски лекари се различават значително от използваните в Германия издания.

© Елена Станку

Фотокопираните учебници на бедните румънски лекари се различават значително от използваните в Германия издания.


Границата между подаръци и подкупи може да бъде неясна, особено когато цяла група студенти си поделя разходите да купи изпитващия. "Купихме скъпи парфюми за жените... и уиски за мъжете", казва бивш лекар от Букурещ. Казва, че е напуснал медицината, защото не се чувства добре в корупционната среда.


За някои изпити човек може да плати и в брой – интервютата на Балканската мрежа със студентите подсказаха, че стойността варира между 100 и 600 евро в зависимост от институцията.


Студентка в град в Западна Румъния казва, че е платила 100 евро, за да избегне труден изпит. "Ако бях отказала да платя, учителят щеше да продължи да задава въпроси, докато не налучка някой, на който да не мога да отговоря", казва тя.


Няколко студенти по медицина от град в Южна Румъния казаха, че са платили около 200 евро, за да купят дипломни работи от своите преподаватели, които да представят за свои собствени на изпита при завършване. Тъй като никой от тях не искаше да бъде назоваван по име или пък да съобщи за случая на властите, Балканската мрежа нямаше как да потвърди тази информация.


Затова пък управляващите и двете учебни институции, където студентите следват, бяха потърсени за коментар по обвинението в корупция. И двамата отрекоха твърденията и защитиха репутацията на персонала си.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Непотизъм (от на латински: nepos, род. п. nepotis — внук, племенник) е раздаването от страна на папата, с цел укрепване на своята власт, на доходоносни длъжности, висши църковни звания и земи на свои близки роднини. Бил широко разпространен през XV — XVI век, но склонност към него проявяват и много папи в периода XIX — XX. В по-широк смисъл - шуробаджанащина.

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Позната история за всяка млада демокрация...

 3. 3 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Вземам повод от корумпираните медици, за да спомена с добро името на един български лекар - Теодор Атанасов, коремен хирург в Пирогов. Преди време мой близък трябваше да претърпи интервенция в Пирогов по съответната клинична пътека и т.н. Виждам се с д-р Атанасов, уточняваме кога ще е операцията и т.н. и аз задавам коварният въпрос колко ще струва /все едно не знам/. Докторът се усмихна, погледна ме в очите и каза: Колкото е цената по клинична пътека + еди-какви си консумативи. Нито лев повече. Обърна ми гръб и разговорът приключи. Операцията, впрочем, беше повече от успешна.

 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Няма ли някой да напише колко сме зле? За ситуацията в Румъния вероятно пак ние сме виновни.

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  [quote#2:"Доби Велков"]Позната история за всяка млада демокрация... [/quote]

  Тъжен разказ за събития, които са ни така "близки"...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Още повече разноските за дадени подкупи могат евентуално да бъдат възстановени от получените такива.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Тъжното е че хората с достойнство намират изход само като емигрират в Европа.. а остава ... паплач

 8. 8 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Не знам как върви геноцида в Р-я, но в БГ е с такава сила, че в скоро време лекарите ще са повече от необходимото, въпреки техната емиграция. А Шопия нема да предложи на всички висок стандарт

 9. 9 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 243 Неутрално

  и затова - пълна приватизация на здравеопазването и на образованието. и на пенсионната и здравно-осигурителна система. още утре.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK