Гърция въвежда глоби до 500 евро за пушене на обществени места

Сурови глоби ще бъдат налагани и на пушачите, които си позволят да запалят цигара на празници в таверни, ресторанти и нощни заведения.

© Надежда Чипева, Капитал

Сурови глоби ще бъдат налагани и на пушачите, които си позволят да запалят цигара на празници в таверни, ресторанти и нощни заведения.Глоби до 500 евро за пушачите и засилени проверки за откриване на нарушения в таверни, ресторанти и нощни заведения въвежда здравното министерство в Гърция, за да спре масовите нарушения на забраната за тютюнопушене на обществени места в страната, съобщава в. "Имерисия", цитиран от БТА.


Властите изискват още да бъдат поставени табели, забраняващи тютюнопушенето, а също да се проверява дали има пепелници по масите в заведенията и дали има на масите указания за това как ще се правят проверките и как ще се прилага законодателството при констатиране на нарушения.


Сурови глоби ще бъдат налагани и на пушачите, които си позволят да запалят цигара на празници в таверни, ресторанти и нощни заведения.
Кризата в Гърция удари заклетите пушачи, но забраната за тютюнопушене на обществени места се спазва само на хартия. Таверни, барове и заведения са задимени и всички пушат, без да ги е страх от непоправимата вреда от цигарите и от прилагането на закона, който е в сила от две години насам.


Здравният министър настоя законът да се спазва и призова за дебат по въпроса. Той предупреди, че е възможно да бъде увеличен акцизът върху цигарите.


Допитване на гръцката агенция "Капа рисърч" показва, че 74% от гърците не одобряват, че се пуши на забранените места, а 70.7% смятат, че държавата не прави необходимото, за да защити непушачите.


Кризата притисна и пушачите в Гърция, чийто брой е намалял откакто страната изпадна в тежка ситуация през 2008 г. Експертите смятат, че грижата за здравето и намалелите доходи са повлияли на част от гърците да откажат цигарите. От началото на кризата заклетите пушачи в южната съседка са намалели от 32% на 16%, но основният проблем с неприлагането на закона си остава, писа в. "Етнос".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK